Hlavní obsah

Tipy na víkend: Vítání jara na kole, ve vlaku, s Krakonošem i s jitrnicí

Novinky, ČTK, Lucie Poštolková

Víkend bude patřit oslavám jara. V Ostravě vyvezou Moranu na kolech, v Harrachově půjde v sobotu kostýmovaný průvod v čele s Krakonošem. V Rychnově nad Kněžnou oslaví příchod jara středočeskou zabíjačkou. Ve Valašském Meziříčí vypraví historickou parní lokomotivu na Josefovský jarmark.

Foto: František Petrák, Právo

Zabijačkové speciality ochutnáte v Rychnově nad Kněžnou

Článek
Středočeský kraj

Pohlaďte si v zoo ochočená zvířata

V jediné středočeské zoo Chleby si můžete pod dohledem chovatele pohladit ochočená zvířata. Výjimka platí pouze na některá divoká zvířata, například gibony. Děti se mohou povozit i na lamě alpaka a samičce mírumilovného indického buvola. O všedních dnech mají otevřeno od 8.00 do 15.30 a o víkendu pak od 8 a 17 hodin. Další informace o zoo Chleby najdete zde.

S kamerou na cestách: Za svědky minulosti na dohled metropole

V tomto pokračování výprav s kamerou se vydáme jen pár kilometrů východně od Prahy, do míst, kterým na první pohled vévodí fádní polabská rovina. Navíc sem ani nevedou značené turistické trasy. Přesto i tyto končiny nabízejí pozoruhodné architektonické svědky minulosti, navíc i ony dokáží překvapit až nečekaně dramatickým reliéfem krajiny. (celý článek)

Liberecký kraj

Setkání s Krakonošem

V sobotu budou v Harrachově vítat jaro i s Krakonošem. Více než šedesátiletá tradice začíná v deset hodin dopoledne. Všichni kostýmovaní účastníci mají vstupné zdarma, navíc se budou po registraci moci zúčastnit soutěže o nejlepší masku. Těšit se můžete i na tradiční průvod městem, zakončený v centru města, kde nebudou chybět stánky s občerstvením a suvenýry. Podrobnosti najdete zde.

Karlovarský kraj

Chebskem mezi dvěma Bismarcky

Tyčí se na vrších jako hroty pruské piklhaubny. Jedna nad Chebem, druhá nad Aší. Kamenné jehlance rozhleden nesoucí jméno železného kancléře Otty von Bismarcka. Ta v Háji u Aše, na nejvyšším bodě Smrčin, rozkročena pěkně doširoka, je jednou z nejmohutnějších u nás. (celý článek)

Ústecký kraj

Stadice - pozapomenuté rodiště údajných zakladatelů českého státu

Krajina v severních Čechách se za staletí asi moc nezměnila, jen mohla být více či méně zarostlá. Uprostřed hvozdů ves Stadice, prý podle stád zvaná, a v ní oře jakýsi Přemysl. Proč si zrovna pro něho poslala Libuše, když určitě v okolí budoucí Prahy bylo urostlých chlapíků na výběr? (celý článek)

Kdyby husité nedobývali Kostomlaty, mohlo být u Lipan jiné skóre

Kostomlaty s přídomkem pod Milešovkou jsou velmi romantickou rozvalinou Českého středohoří. Nevím, kdo jméno vymyslel, ale měl smysl pro odstrašení nepřítele. V souvislosti s hradem se objevuje i jméno Sukoslav, prý si to ale popletl Hájek z Libočan s jiným sídlem. (celý článek)

Plzeňský kraj

Dobýt kladrubský řopík by nebylo vůbec jednoduché

V malebné krajině v okolí Kladrub na Tachovsku se kromě přírody můžeme obdivovat i pozůstatkům předválečného opevnění, které mělo zdržet a zkomplikovat postup nepřítele do vnitrozemí. (celý článek)

Jihočeský kraj

 Pozorování jelenů

V sobotu dvě až tři hodiny před setměním se sejdou lidé, aby pozorovali jeleny. Zimní pozorování zvěře organizuje Národní park Šumava u Nové Pece ve srubu Jelení Vrchy - U Herciána. Dopředu je nutné se objednat na telefonním čísle  388 335 014. Akce se koná dle sněhových podmínek. Nezapomeňte s sebou teplé oblečení.

Královéhradecký kraj

Vítání jara v pivovaru

V sobotu se v Městském Podorlickém pivovaru v Rychnově nad Kněžnou koná Vítání jara formou středočeské zabíjačky. Kromě tlačenek, jitrnic, guláše, ovaru se můžete těšit také na Salónní orchestr Antonína Urbana Vamberk a skupinu Combi. Další informace najdete zde.

Kraj Vysočina

Martínkovský košt pálenek

V sobotu od 14 hodin se v Martínkově bude soutěžit o nejlepší pálenku na 3. ročníku Martinkovského koštu. V Tělocvičné jednotě Sokol Martínkov je na programu kromě koštu také přednáška o přípravě kvasu a výběru léčivých hub k úpravě pálenek. Ocenění se bude rozdávat ve čtyřech kategoriích: slivovice, ostatní peckoviny, jádroviny a ostatní pálenky. Více najdete zde.

Netradiční ples

V sobotu si můžete jít zaplesat do Náměšti nad Oslavou. Od 20 hodin začíná v místní Sokolovně 15. Netradiční ples v duchu Karkulky a sedmi trpaslíků. K tanci a poslechu zahraje kapela Proměny a disco Karel Mrhač. Další podrobnosti najdete zde.

Pardubický kraj

Festival smíchu

Celý týden až do pondělí se koná ve Východočeském divadle v Pardubicích 11. ročník Grand Festivalu smíchu. Vystoupí zde herecké soubory z celé republiky. V rámci programu se zde koná také Kuličkiáda od 13 hodin v Malé hale ČEZ Arény. Podrobné informace najdete zde.

Olomoucký kraj

Hanácké farmářské trhy

Jedním z cílů Hanáckých farmářských trhů v Přerově je pomoct veřejnosti zorientovat se ve specifických certifikátech, jako jsou například bio potraviny, systém integrované produkce, místní původ, Fair Trade apod. Každý z nich zaručuje odlišně zaměřená kvalitativní kritéria, ale všechny deklarují vysokou kvalitu označených produktů. Navíc snadno dohledáte jejich původ, jsou pod trvalou a nezávislou kontrolou. Další podrobnosti najdete zde.

Zlínský kraj

Vítání jara a Josefovský jarmark

V sobotu přivítají jaro na Valašsku jízdou zvláštního vlaku taženého historickou parní lokomotivou na trati Valašské Meziříčí – Rožnov pod Radhoštěm.

Vezměte své ratolesti na nezapomenutelnou jízdu parní lokomotivou, která nese označení 314.303 a pochází z roku 1898 Severní dráhy císaře Ferdinanda. Později byla umístěna na pomníku vedle nádraží ve Valašském Meziříčí, a to až do roku 1987. Vítání jara bude její první veřejná jízda na trati s cestujícími po 40 letech. Vlakem pojedou i průvodčí v historických uniformách.

V cílové stanici – Rožnově pod Radhoštěm – můžete navštívit na náměstí tradiční Josefovský jarmark, kde kromě zboží s velikonoční tématikou bude možné zakoupit i keramické a smaltované výrobky a šperky, květinové aranže, přírodní kosmetiku nebo výrobky ze dřeva, proutí a vlny. Součástí jarmarku budou také kolotoče pro děti a další pouťové atrakce. Jízdné jednosměrné 50 Kč, děti od 6 do 15 let 30 Kč, děti do 6 let zdarma. Další informace najdete zde.

Speciality karlovské kuchyně a kapela Sjezdaři

Ski areál Razula ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku zpestří lyžařům pravděpodobně jeden z posledních víkendů lyžařské sezóny další gurmánskou akcí, tentokrát na téma „Speciality karlovské kuchyně“ a večerem s country kapelou Sjezdaři. Skupina zahraje v sobotu od 19. března. Už od středy také v areálu platí mimosezónní ceny – všechny skipasy jsou zlevněny o 20 procent.

Na sjezdovkách je zhruba 50 centimetrů sněhu, je ale jasné, že při současném oteplení už pokrývka nevydrží příliš dlouho. Vedle typické kyselice a bramboračky kuchaři připravili například i zeleninovou polévku s tajuplným názvem Slepé ryby, dále Králíka podle pánů ze Žerotína, selské nudle, Karlovskou pánev s brambory, hovězím masem, volským okem a slaninou nebo takzvaný Čír, což je kapání z těsta s mlékem. V nabídce se ale objeví i hovězí pečená žebra s chlebem a hamburger – na počest valašských rodáků, kteří se začátkem 20. století dobrovolně vystěhovali za lepším živobytím do Texasu. Více najdete zde.

Jihomoravský kraj

Punkevní jeskyně s nádhernými vápencovými útvary

V Moravském krasu je evidováno více než 1100 jeskyní a propastí. Punkevní jeskyně navazují na téměř dvacet kilometrů chodeb tzv. Amatérské jeskyně. Tenhle nejdelší a také nejrozsáhlejší jeskynní systém u nás však veřejnosti přístupný není. Nejznámější prohlídková trasa v Punkevních jeskyních je rozdělena do dvou částí – suché a mokré. Měří dvanáct set padesát metrů. (celý článek)

Babí Lom nad Lelekovicemi láká krásnou přírodou a výhledem z rozhledny

Jaro je za dveřmi a venku teplejší počasí. To láká k výletům do přírody nebo za poznáním. Jednou z krásných a hojně navštěvovaných oblastí je Babí Lom nad Lelekovicemi u Brna. (celý článek)

Moravskoslezský kraj

Komentované prohlídky v zoo

Pokud se o víkendu vydaří počasí, vydejte se do ostravské zoo, kde začínají v sobotu komentované prohlídky. Pro starší zájemce nad 18 let zoo připravila výukový program, kdy se mohou na jeden den stát pracovníkem zoologické zahrady. Bohužel je zatím novorozené slůně v izolaci, a proto ho veřejnost neuvidí. Ale můžete se podívat na mláďata zebry, rysa, kočky divoké, krysy obláčkové nebo karakaje. Více najdete zde.

Vítání jara na kole

V Ostravě se v sobotu bude vítat jaro na kole. Ve 14 hodin je sraz před Domem kultury města Ostravy. Na menší cyklojízdě nazvané Vítání jara se pokocháte krasojízdou, jízda vyveze i Moranu, kterou nakonec spálí a nechá odplout.

Praha

Matějská pouť na Výstavišti

Na pražském Výstavišti voní cukrová vata a zvoní řetízkové kolotoče. Až do 25. dubna zde probíhá Matějská pouť. Otevřeno je denně kromě pondělí, od úterý do pátku od 14 až do 21 hodin, o víkendech, svátcích a školních prázdninách mezi 10 až 22 hodinou. Více najdete zde.

Cestovatelský festival Kolem světa

V Praze se o víkendu koná 16. cestovatelský festival Kolem světa v kulturním domě Ládví a přilehlém Multikině. Kromě zkušených cestovatelů, zde potkáte fotografy i spisovatele.

Pro návštěvníky jsou připravené komentované projekce českých cestovatelů a fotografů s aktuálními tématy z celého světa. Jejich pořady jsou doprovázeny fotografiemi, diapozitivy, videoukázkami a emotivní hudbou. Zahraničním hostem letos bude fotograf Bruno Baumann z Německa se svou multimediální show Poslední tajemství Tibetu aneb Hledání Šangri-La. Dalšími hosty budou např. V. Šilha (Jižní Georgia), manželé Wolfovi (Divoká Etiopie), R. Švaříček (Kilimandžáro), P. Horký (Přechod Grónska), I. Brezina (Pozemní cesta do Indie) a další.

Program okoření tradiční vystoupení několika tanečních skupin s exotickými tanci, mezi nimi i skupina Moustapha Sarra ze Senegalu. Další podrobnosti najdete zde.

Prodejní výstava koček

V neděli od 10 do 17 hodin si můžete prohlédnout mazlíčky na 24. umisťovací výstavě opuštěných koček. Vybrat si nového člena smečky můžete v budově Švehlovy sokolovny TJ Sokol Hostivař.

Na výstavě si budete moci zakoupit chovatelské potřeby od záchůdků, přepravek, steliva, hraček a krmiva, včetně dobrůtek a pamlsků, pro vaše domácí mazlíčky, kteří už na vás doma čekají, ale i pro ty, které si právě odnesete z výstavy. Budou zde i charitativní krámky, ve kterých si budete moci zakoupit pelíšky, hračky a jiné drobnosti nejen pro radost kočičkám, ale i vám. Další podrobnosti najdete zde.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám