Hlavní obsah

Českokrumlovský zámek láká na unikátní Hradní muzeum

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Státní zámek v Českém Krumlově otevřel v lednu letošního roku pro veřejnost unikátní Hradní muzeum. Nově si tu návštěvníci prohlédnou exponáty ze zámeckých depozitářů, které se vztahují k rožmberským, eggenberským a schwarzenberským vlastníkům krumlovského panství. Muzeum bude otevřeno po celý rok.

Článek

Hradní muzeum vybudoval Národní památkový ústav za pomoci dotace z takzvaných norských fondů za 40 miliónů korun. Jeho cílem je přilákat turisty i mimo hlavní sezónu.

„Muzeum je na rozdíl od většiny hradních a zámeckých expozic otevřeno po celý rok, v jižních Čechách se tak přidá k hradu Rožmberk a zámku Hluboká, kde jsou v provozu zimní prohlídkové trasy," řekl ředitel ústavu Petr Pavelec.

Foto: archiv, Právo

Krumlovský festival nabídne výběr ze slavných muzikálových melodií.

Upřesnil také, že výjimečnost projektu vidí v rozmanité nabídce muzea. „Devadesát pět procent vystavovaných předmětů pochází z depozitářů českokrumlovského zámku, ostatní exponáty zapůjčily do muzea i další památkové objekty ve správě NPÚ,“ konstatoval Pavelec.

Výhledy na město

Hradní muzeum je umístěno v dosud nevyužité budově tzv. Hrádku, která stojí na druhém zámeckém nádvoří. „Jde o jednu z nejstarších a nejhodnotnějších staveb v českokrumlovském zámeckém areálu. Muzeum se inspiruje zlatou érou evropských muzejních instalací v 19. století. Pro ty byla typická nápaditost, vynikající kvalita řemesla a pestrost expozice,“ upozornil kastelán zámku Pavel Slavko. Ve 29 sálech jsou stovky cenných exponátů, které ležely ukryty v zámeckých depozitářích.

V prvních dvou místnostech jsou prezentovány dějiny krumlovského hradu a šlechtických rodů Rožmberků, Eggenbergů a Schwarzenbergů, sídlících v průběhu staletí v Českém Krumlově.

Návštěvníci však také sledují vzácné artefakty ze zámeckých depozitářů – například sbírku schwarzenberské gardy, artefakty z mincovny nebo zbrojnice. Mohou spatřit také bohatě zdobenou perskou zbroj, jejíž cesta do zámeckých sbírek je zatím zahalena tajemstvím.

Foto: ČTK

Jihočeský památkář Petr Pavelec před obrazem Dělení růží z roku 1742.

V dalších místnostech se nacházejí byt ředitele správy schwarzenberského panství a jeho kancelář, které zde byly počátkem 19. století skutečně zřízeny. Dodržena je nejen původní dispozice pokojů, ale například i barevnost omítek.

Součástí Hradního muzea je i expozice církevních památek z depozitáře českokrumlovského zámku, kde si návštěvníci prohlédnou bohatě zdobené relikviáře a církevní liturgické předměty. „Výjimečným exponátem je pozoruhodný relikviář sv. Reparáta, který obsahuje ostatky světce z římských katakomb,“ dodal Pavel Slavko.

Součástí je biograf i kavárna

V jiné části Hradního muzea je situován biograf, kde jsou promítány dosud málo známé schwarzenberské filmy z počátku 20. století, které byly natáčeny v Českém Krumlově a v nedalekém zámku Červený Dvůr. K vidění jsou i dobové fotografie z tohoto období.

V přízemí je umístěna kavárna, prostor ke vzdělávacím aktivitám, muzejní obchod a vstupní centrum. Zde si návštěvníci prohlédnou maketu českokrumlovského hradu, která zachycuje jeho podobu v polovině 16. století, jejím autorem je Jiří Krampera.

Foto: Profimedia.cz

Podkladem pro maketu byl 3D model, který vznikl na základě archeologických a stavebně-historických průzkumů v areálu českokrumlovského hradu a zámku.

Autorem technického zpracování elektronického 3D modelu je Zlata Gersdorfová. „V neposlední řadě okouzlí návštěvníky dosud neznámé výhledy na město Český Krumlov,“ prozrazuje jedno z dalších lákadel Petr Pavelec.

Foto: ČTK

Relikviář s ostatky sv. Reparáta z roku 1772

Příznivé jsou i ohlasy prvních návštěvníků. „Byli jsme lyžovat na Lipně, a když jsem slyšel, že muzeum otevřeli, chtěl jsem si ho prohlédnout. Expozice je nejen pěkná, ale hodně jsem se dozvěděl,“ pochvaloval si Ladislav Bohata.

Prohlídky muzea jsou samostatné bez průvodce. V každé místnosti bude k dispozici text s krátkými popisy vystavených exponátů. Návštěvníci si zapůjčují také přehrávací zařízení – audioprůvodce, který mu umožní vyslechnout výklad o právě navštíveném místě.

K zakoupení bude k dispozici také katalog Hradního muzea s podrobnějšími popisy exponátů. Muzeum bude otevřeno celý rok od úterý do neděle. Více na www.zamek-ceskykrumlov.eu.

Reklama

Související témata:

Související články

Český Krumlov je perlou jižních Čech

Český Krumlov, který v loňském roce slavil 15. výročí od zapsání na seznam památek UNESCO, navštíví ročně téměř jeden milión turistů z celého světa. Největším...

Výběr článků

Načítám