Hlavní obsah

Tipy na víkend: Mistrovství frisbee, snowboardů a zabíjačka pod Petřínem

Novinky, Lucie Poštolková

Zima ještě nekončí, na Ještědu se pojede český snowboardový závod. Nebo se můžete vydat na Klínovec, kde se sejdou snowboardoví závodníci z Evropy. Milovníci běžek mohou vyrazit na Šumavský Skimaraton. Na Razule si pochutnáte na zbojnických uzených specialitách ve stylu Jánošíka. V Praze pod Petřínskou rozhlednou se v sobotu budou konat zabíjačkové hody.

Foto: Profimedia.cz

Snowboardové špičky potkáte o víkendu na Klínovci nebo na Ještědu.

Článek
Středočeský kraj

Údolím Vrchlice k mlýnům i kutnohorským skvostům

Spousta spěchající vody v sevření skal, vyhlídka na malebný mlýn u říční zátočiny, architektonické skvosty světové úrovně – to vše lze potkat na zhruba tříkilometrovém úseku. Kde? Na jižním okraji Kutné Hory. Vstupme na území označované jako Údolí Vrchlice. (celý článek)

Vinařský bál v Karlštejně

V sobotu se v Karlštejně uskuteční první vinařský bál. Sál restaurace U Janů se pro návštěvníky otevře již v 19 hodin. Kromě tomboly slibují organizátoři dobré a kvalitní víno. Více najdete zde.

Liberecký kraj

Ve vojenském prostoru Ralsko chovají zubry

V bývalém vojenském prostoru v Ralsku na Českolipsku, kde se ve druhé polovině minulého století proháněly sovětské tanky, najde azyl pětice zubrů evropských. Pracovníci Vojenských lesů a statků v Mimoni (VLS) několik zástupců největšího volně žijícího přežvýkavce v Evropě získali od polských ochránců přírody, kteří se záchraně téměř vyhynulých zubrů věnují již řadu let. (celý článek)

Český snowboardový pohár

Od pátku do neděle bude na Ještědu probíhat série závodů Impromat 4x4 Český snowboardový pohár 2011. Po celý víkend bude pro jezdce zajištěna dvoudenní permanentka a volný vstup na lanovku do snowparku. Na sobotu podvečer je připravený mejdan za doprovodu Dj´s a Jagermeister after party. Závody a tréninky začínají pro jezdce již v pátek a pro diváky v sobotu. Další podrobnosti najdete zde.

Harrachštejnské slavnosti

Sobotní Harrachov přivábí milovníky bitev, a to sněhových i historických. V rámci Harrachštejnských slavností se zde koná od 19 hodin dobývání sněhového hradu Harrachštejna. Buďte obezřetní, neboť od 16 hodin bude v okolí probíhat verbování žoldáků. Dorazí kejklíři, středověká kapela i šermíři. Podrobnosti najdete zde.

Do zoo za mláďaty žirafy a orlosupa

Štědrý víkend má za sebou ZOO Liberec. Minulý týden v pátek v podvečer se vylíhlo mládě vzácného orlosupa bradatého (Gypaetus barbatus), v sobotu se pak narodila samička žirafy Rothschildovy (Giraffa camelopardalis rothschildi).

V obou případech jde o velký úspěch – orlosupí mládě se už potřetí za sebou podařilo odchovat přirozenou cestou, tedy výhradně rodiči na hnízdě, a nikoli v umělé líhni. Žirafí mládě (dostalo jméno Bwindi) se zase narodilo po dvouleté pauze a je prvním potomkem mladého samce Mikea, jenž letos dosáhne teprve 5 let, matkou je 18letá samice Nancy, která je nejstarší žirafou v nyní sedmičlenné skupině. Mládě žirafy je již k vidění v pavilónu afrických kopytníků. Malého orlosupa zatím veřejnost neuvidí, protože zatím nevyskočil z hnízda. Více najdete zde.

Ústecký kraj

Chomutovský masopust   

V neděli se vydejte na chomutovský masopust. Registrace začíná ve 13 hodin a od 16 už vyjde průvod do ulic. Vychází z ulice Třebízského, prochází ulicemi Sukova, Sládkova, Slezská, Blanická, Kosmova, Hraničářská, Lipská, Kostelní, Bezručova, Škroupova, Blatenská a končí v Kulisárně u městského divadla.

Chomutovská radnice chce do města lákat turisty na novou soutěž pro celé rodiny. V případě splnění podmínek budou moci soutěžit o ceny za minimálně 50 000 korun. První akcí, které se budou moci rodiny účastnit, bude masopust chystaný na tuto neděli.

Úkolem pro soutěžící rodiny bude, aby minimálně jeden její člen měl na sobě masku. Další příležitost zasoutěžit si budou mít při městských slavnostech, které každý rok navštíví tisíce lidí a které podle mluvčí města Šárky Schönové letos připadnou na velikonoční svátky. Město proto doufá, že během volných dnů přijede mnoho lidí a soutěž může být jedním z lákadel. Další podrobnosti najdete zde.

Karlovarský kraj

Evropský pohár FIS ve snowboardingu

O víkendu se na Klínovci uskuteční závody Evropského poháru FIS, kterého se zúčastní evropské špičky z Německa, Rakouska, Francie, Belgie či Polska, včetně české reprezentantky Šárky Pančochové. Zájemci tak budou moct obdivovat vrcholové umění. Podrobnosti najdete zde.

Plzeňský kraj

Snoubenci berou útokem zámek Manětín

Doslova útokem berou snoubenci oblíbený regionální „svatební zámek“ v Manětíně na severním Plzeňsku. „Někdy volají až čtyři nevěsty za hodinu,“ svěřuje se zástupkyně kastelána Eva Kovaříková. Zámek Manětín patří díky své romantické atmosféře, ať již jde o interiéry nebo areál zámeckého parku, k těm památkovým objektům, které si svatebčané neobyčejně oblíbili.

Ačkoliv zámek otevírá své brány návštěvníkům až se začátkem sezóny 1. dubna 2011, zájemci se budou moci v sobotu zúčastnit mimořádných prohlídek na zámku v Manětíně. Začínají vždy od 10.00, 12.00 a 14.00 hodin. Doporučuje se rezervovat si místo předem. Celý víkend se v manětínské zámecké restauraci budou nabízet domácí ovarové hody (tlačenky, ovar, černá polévka). Více viz na stránkách zde.

Rockový víkend

Celý víkend bude na Špičáku na Šumavě ve znamení rocku, protože areál přichystal akci v duchu Beatles, Mercuryho a dalších velikánů. Návštěvníky by měla v sobotu i neděli od 12 do 16 hodin zahřát nejen muzika, ale i všudypřítomné rockové lyžařky, které budou mít pro každého minimálně něco na zahřátí. Rozdávat se budou i dárky.

Na sjezdovkách šumavského Špičáku leží v průměru 90 cm sněhu. „ Po mrazivé dekádě u nás panují dokonalé podmínky pro lyžování. Sjezdovky se zpevnily a každý den pro ně vyrábíme novou vrstvu čerstvého prachového sněhu. Přes den mrzne a svítí slunce,“ uvedl majitel areálu Vladimír Kasík. Více najdete zde.

Jihočeský kraj

Na plesy do Českých Budějovic

V Českých Budějovicích se v sobotu uskuteční Radniční bál s bohatým hudebním doprovodným programem v rámci 12. ročníku Dnů slovanské kultury v DK Metropol. Ve stejnou hodinu a stejném městě začíná 76. moravský folklórní ples v KD Slavie.

Běžecký maraton

Šumavský Skimaraton Kooperativy oživí tento víkend. Start a cíl závodu je na šumavské Kvildě a trať vede nádherným prostředím Národního parku Šumava. Dvoudenní program začíná v sobotu závodem volnou technikou. V neděli se běží klasika. Závod je zařazen do kalendáře FIS a je součástí série Euroloppet a Ligy dálkových běhů. Podrobný rozpis najdete zde.

Ples města Vimperka

Tradiční ples města Vimperk se koná v pátek od 20 hodin v hotelu Zlatá Hvězda. Večerem bude doprovázet kapela Good Company. Další informace najdete zde.

Královéhradecký kraj

Trutnovský masopustní rej

Od 9 do 17 hodin se uskuteční na Krakonošově náměstí Trutnovský masopustní rej. Můžete se těšit na průvody masek, na dobré pohoštění, staročeskou zabijačku u vytápěného stanu plného hudby, pouliční divadelní kousky a také na různé soutěže pro nejmenší. Vítány jsou masky všeho druhu a ty nejnápaditější budou odměněny. Další informace zde.

Kraj Vysočina

Výstava šperků

V Domě Gustava Mahlera v Jihlavě vrcholí výstava pod názvem „Autorský stříbrný šperk a kovová plastika“. Na prodejní výstavě jsou k vidění stříbrné šperky zlatníka a klenotníka Tomáše Procházky, který se věnuje výhradně volné tvorbě šperků, zejména ze stříbra a přírodních kamenů.

Na výstavu navazuje ukázka z tvorby uměleckého kováře a výtvarníka Davida Szalay, který představuje zástupce nejmladší generace českých uměleckých kovářů, kteří vědomě navazují na tradici ručně kované plastiky i objektů v architektuře, v interiéru. Výstavy končí v sobotu. Další podrobnosti najdete zde.

Pardubický kraj

Ples zahradnické školy

Páteční večer roztančí Lidový dům v Litomyšli zahradníci a jejich přátelé. Program začne v 19.30 hodin. Další informace hledejte zde.

Olomoucký kraj

Pod hladinou jezírka v rezervaci Rejvíz je prý celé město

Vydáte-li se z města Jeseník směrem do Zlatých Hor, po několika kilometrech stoupání vás přivítá nejvýše položená obec ve Slezsku – Rejvíz. První zmínky o osidlování tohoto místa spadají už do 11. století. V nadmořské výšce okolo 800 metrů se však nežilo vůbec snadno. (celý článek)

Zlínský kraj

Hostina ve stylu Jánošíka

Ski areál Razula ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku zpestří lyžařům závěr tohoto týdne dalším gurmánským prodlouženým víkendem. Tentokrát se kuchaři inspirovali pár kilometrů východně za moravsko-slovenskou hranicí, v domovině proslulého Jánošíka, a od čtvrtka do neděle budou v Gril srubu Razula nabízet dobroty na téma „Zbojnická bouda aneb Uzené speciality“.

Zájemci tak mohou ochutnat například česnekovou polévku s takzvanými pampuchy, což jsou speciální nadýchané slovenské koblížky, v tomto případě připravené ze strouhaného sýra. V nabídce budou také třeba bryndzová polévka, Terchovské halušky s bryndzou, slaninou, klobásou a ovčím sýrem, špízy, uzené klobásy nebo pečená jehněčí plec a strapačky se zelím sypané uzeným sýrem. Další podrobnosti najdete zde.

Jihomoravský kraj

Salon vín otevírá brány dokořán

V sobotu se otevřou brány nové expozice Salonu vín ve Valticích. Sto nejlepších vín z České republiky bylo během náročného tříkolového testování vybráno v Národní soutěži vín  odbornými degustátory. Tato vína se mohou na lahvích honosit medailí Salon vín, ale zároveň poslouží veřejnosti k potěše i poučení v celoroční degustační expozici umístěné v hlavním městě vína - ve Valticích.

Zrekonstruované sklepení státního zámku ve Valticích je ideálním místem pro takový křehký poklad. Zároveň ale také splňuje přísné požadavky na teplotu a vlhkost, aby vína po celý rok zůstala pro návštěvníky v té nejlepší kondici.

Návštěvníci si budou moci po celý rok vybírat z několika degustačních programů a pokud jim nějaké víno zachutná, mohou si ho na místě také koupit. Těšit se mohou na 56 bílých, 40 červených, dvě růžová vína a také dva sekty. Více najdete zde.

Vinařský ples

V sobotu se v Kulturním domě v Bořeticích rozvlní milovníci vín. Od 19 hodin začne Ples svobodné spolkové republiky Kraví hora s pestrým programem v podobě ukázky tradic, folklóru, tomboly a ochutnávky nejlepších modrohorských vín. Podrobné informace zde.

Výstava vín

Na brněnském výstavišti v Kongresovém centru BVV se v pátek a sobotu budou scházet vinaři. V pátek před výstavou se pak v prostorách KC BVV uskuteční seminář na téma "Ochrana vinic v roce 2010, srovnání biologické a chemické ochrany". Výstava i seminář se konají v rámci 20. výročí založení Samostatného sdružení VINAŘI Brněnské oblasti a jsou podporovány Vinařským fondem České republiky.

Na 34. jihomoravské regionální výstavě vín se bude konat prodejní aukce šampiónů, přehlídka vín spojená s ochutnávkou. Výstava se koná od 9 do 18 hod. ve všech sálech Kongresového centra brněnského Výstaviště. Více zde.

Moravskoslezský kraj

Společenský ples

Pátek bude patřit svižným i romantickým rytmům Společenského plesu DK Akord v Ostravě. Od 20 hodin začíná program večera. K tanci a poslechu zahraje skupina Jupiter a DJ Diskolet, moderuje Radek Erben, hlavní hosté - vítězové čtvrté řady populární taneční soutěže StarDance - Alice Stodůlková a Pavel Kříž. Další informace najdete zde.

Praha

Pražská botanická zahrada Na Slupi má otevřeno i v zimě

Botanickou zahradu založili v roce 1775 na pražském Smíchově, kvůli častým záplavám se ale přestěhovala na druhý břeh Vltavy. Dnes má botanická zahrada Na Slupi rozlohu 3,5 hektaru a ročně jí projde sto tisíc návštěvníků. V současné době zůstává objekt, který je součástí Přírodovědecké fakulty UK a na jehož provoz přispívá i pražský magistrát, neprávem trochu ve stínu botanické zahrady v Troji. (celý článek)

Cyklistické trasy propojují pražské památné stromy

Pro blížící se jaro připravil autor webu prazskestromy.cz doporučené cyklistické trasy, během kterých můžete vidět více než 130 památných stromů přímo ze sedla kola. Staří svědkové minulosti budou dílčími cíli během vašich projížděk. (celý článek)

Karnevalová Praha

Centrum Prahy také letos od 25. února do 8. března opanuje tradiční zimní karneval. Oslavy zahrnující průvody masek městem a zábavné akce a plesy v historických palácích v centru města se letos odehrají již popáté; část programu bude určena znalcům jídla. "V jeho rámci se návštěvníkům festivalu představí přední pražské restaurace se svými karnevalovými nabídkami," oznámila pořadatelka festivalu Zlatuše Müllerová. Více najdete zde.

Mistrovství freestyle fissbee

Od pátku do neděle se bude konat další ročník Frisbeer Cupu ve velké hale atletického areálu SK Slavia Praha v Edenu. Stejně jako v loňském roce proběhne soutěž open pairs, mixed pairs a coop. Přijedou největší mistři freestyle frisbee, očekává se okolo 80 hráčů z celého světa.

Nejlépe umístěné české týmy budou zároveň vyhlášeny mistry České republiky ve freestyle frisbee pro rok 2011. Další podrobnosti najdete zde.

Zabíjačka pod Petřínem

Pod Petřínskou rozhlednou zavoní v sobotu od 11 do 17 hodin zabíjačkové hody. Letošní druhý ročník obohatí výroba jitrnic, jelit a dalších specialit přímo na místě, včetně bourání prasátka. Ochutnáte pravé domácí vepřové speciality, a také moravské pálenky, které k těmto hodům neoddělitelně patří.

Na místě budou i další stánky tradičních řemesel a je připraven i program pro děti, například malování na obličej, dětský koutek uvnitř Petřínské rozhledny, jízda na čtyřkolce. Rodiny s dětmi mohou využít i zvýhodněné vstupné na rozhlednu nebo zrcadlové bludiště. Více najdete zde.

Přečtěte si také:
V Neapolském zálivu najdete třicet kilometrů od pevniny mohutné skalisko, jehož nejvyšší bod sahá do výše téměř osmi set metrů. Je to ostrov Ischia, kam si můžete na jaře zajet prohřát zimou promrzlé tělo. Co ostrov Ischia nabízí, se dočtete v článku Teplé prameny italské Ischie, který vyjde v pátek 25. 2. v deníku Právo v příloze Víkend.

Reklama

Související témata:

Související články

Českým kempům loni výrazně ubyli hosté

Loni přespalo v tuzemských kempech 820 000 hostů, což znamená meziroční pokles o 12 % a zároveň druhý nejhorší výsledek za posledních 10 let. Uvedla to...

Výběr článků

Načítám