Hlavní obsah

Obleva uzavřela některé lyžařské areály, ve vyšších polohách se stále lyžuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výrazné oteplení zasáhlo všechna lyžařská centra. Na jižní Moravě a ve středních Čechách provozovatelé museli přerušit provoz. Na výše položených svazích ale stále leží souvislá sněhová pokrývka a vlekaři slibují dobré lyžování.

Článek

Sníh je ovšem mokrý a těžký, po ránu někde zmrzlý. Příliš mnoho příležitostí pro sportování nebudou mít o nadcházejícím víkendu běžkaři. Bílé stopy nejsou v příliš dobrém stavu.

Dobré podmínky stále panují na Lipně, Zadově, ale i na Železnorudsku. Sněhu je většinou dost, třeba na Špičáku se ale místy objevují první vydřená místa. Běžkařské stopy jsou v horším stavu, v lesních úsecích znečištěné jehličím, někde zledovatělé. Třeba na trase Kvilda - Filipova Huť už není pro strojovou úpravu dostatek sněhu. Bruslaři by kvůli oblevě neměli vstupovat na zamrzlé Lipno.

Plný provoz vleků slibují díky dostatečným zásobám sněhu provozovatelé na krušnohorském Božím Daru. Obleva zatím nepoznamenala ani sjezdovky na Klínovci, jezdit se o víkendu bude i v areálu Bouřňák na Teplicku. Lyžaři ale musí počítat s tím, že sníh je po dešti mokrý.

Na svazích v Libereckém kraji, třeba v Harrachově, zlepšil podmínky čerstvý sníh. I přes oteplení jsou sjezdovky stále v dobrém stavu. Běžkaři mohou vyrazit na Jizerskou magistrálu, kde přibylo až deset centimetrů sněhu. Nová sněhová nadílka udělala radost i vlekařům ve východních Krkonoších a Orlických horách, kde leží až 120 centimetrů sněhu. Největší krkonošské středisko ve Špindlerově Mlýně se přesto potýká s nejslabší návštěvností v letošní sezóně.

Foto: Vladimír Michna, Novinky

Krkonoše

Rozmary počasí postihly hlavně níže položené svahy v Pardubickém kraji. Kvůli nedostatku sněhu je odstavena třeba sjezdovka v Přívratu na Orlickoústecku.

Na Šumpersku a Jesenicku v noci sněžilo. V nižších polohách ale prší a lidem se podle všeho lyžovat moc nechce. Nejhůř jsou na tom malá skicentra. S téměř nulovou návštěvností se potýká třeba středisko Hlubočky u Olomouce. S běžkami mohou lidé zamířit na tratě v okolí Skřítku, Karlova, na trasu Červenohorské sedlo, Švýcárna nebo Ovčárna.

Naopak velká návštěvnost se očekává v Beskydech na Pustevnách, kde o víkendu předvedou své umění tvůrci ledových soch. Podmínky pro lyžování jsou stále velmi dobré, připadl i čerstvý prašan.

Kvůli oteplení jsou nuceny sjezdovky na jižní Moravě přerušovat sezónu. Zbylé, které jsou ještě v provozu, zůstávají poloprázdné. Stále se lyžuje v Olešnici na Blanensku, v Němčičkách u Břeclavi a Radějově u Hodonína. Správci některých skiareálů na Vysočině budou o víkendovém provozu rozhodovat podle vývoje počasí. Lyžaři ale mohou s jistotou vyrazit na Žďársko i na Čeřínek a Šacberk na Jihlavsku. Obleva postihla také středočeský Ski Relax Monínec. Od minulého týdne se nelyžuje v Kvasejovicích a zavřeno bude mít možná i příbramský Padák.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám