Hlavní obsah

Livigno – bezcelní ráj s perfektními sjezdovkami

Novinky, Simona Fischerová, Asociace cestovních kanceláří ČR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jen málokdo by před lety věřil, že ze zapadlého, horami odříznutého od civilizace 12 kilometrů dlouhého městečka v údolí vyroste jedno z nejlepších lyžařských středisek Evropy. Každoročně se do něj sjíždějí tisíce lyžařů a milovníků zimních sportů ze všech koutů. Pořádají se zde pravidelné celosvětové závody a už od 16. století žije Livigno svým bezcelním životem. A jak tento příběh začal?

Foto: zdroj Iva Šimková

Livigno

Článek

Za své jméno vděčí lavině

Menší malebné městečko Livigno se nachází v nadmořské výšce 1816 metrů v severní části italské Lombardie nedaleko švýcarských hranic. Díky tomu, že je ze všech stran obehnáno alpskými vrcholy, vysloužilo si přízvisko „malý Tibet“. Kvůli svému umístění bylo městečko často ohrožováno lavinami, a navíc s ohledem na nadmořskou výšku bylo mnohdy i na šest měsíců v roce odříznuto od okolního světa. Proto bylo místo několik staletí pro okolní svět naprosto neznámé.

Zpřístupnit jedno z nejvýše položených obývaných alpských sídel se podařilo až po roce 1965, kdy došlo k slavnostnímu otevření tunelu Munt la Schera. Tomu dopomohlo i otevření průsmyku Foscgano o pár let dříve, který sloužil jako celnice bezcelní zóny se zbytkem Lombardie. V té době také místní začali připravovat první infrastrukturu pro turisty. Z dříve postavených dvou vleků a šesti hotelů je v současné době více než tisíc ubytovacích kapacit a několik desítek lanovek a vleků.

Světlo na konci tunelu

Foto: zdroj Iva Šimková

Do této oblasti vedou hned tři možné cesty. V zimě je však možná pouze jediná, protože některé průsmyky, přes které se projíždí (Forcola, Stelvio či Gavia), jsou až do jara uzavřeny. Nejkratší trasu vedoucí přes Německo, Rakousko a Švýcarsko urazíte z Prahy za necelých osm hodin, vzdálenost je pak 655 kilometrů. Na své cestě počítejte s výdaji nejen za českou dálniční známku, ale také za rakouskou, dále se platí mýtné v Itálii a průjezd 10kilometrovým tunelem Munt La Schera, který stojí ve všední dny 35 eur, v sobotu pak 42 eur a za noční průjezd je ještě příplatek dvě eura.

Je dobré mít na paměti, že v sobotu je průjezdnost omezená. V ranních hodinách od pěti do deseti je tunel jednosměrný a určený pouze pro výjezd z Livigna do Švýcarska. Opačný provoz je pak možný od jedenácti do šesti hodin odpoledne. Zbytek dne je provoz obousměrný a řízen semaforem. Nezapomeňte, že v alpských oblastech bývají umístěny dopravní značky, které předepisují zimní pneumatiky nebo řetězy, je tedy nutná povinná zimní výbava.

Rady na cestu

Pro vstup do země postačí občanský průkaz, úředním jazykem je italština a oficiální měnou euro, při vjezdu do tunelu Munt La Schera lze platit i švýcarským frankem. Před cestou je třeba sjednat cestovní pojištění. Toto pojištění ale neplatí v případě úrazu na neupraveném terénu (při freeride), lyžař se musí v tomto případě ještě připojistit na rizikové sporty. Pro dopravu po městě pak lze využít tří linek bezplatných skibusů, které jezdí každých 15 minut.

Lyžařů ráj

Hlavní lyžařská sezóna je v Livignu od ledna do března, v tuto dobu je městečko zaplaveno turisty z celého světa. Vynikající podmínky zde naleznou lyžaři, snowboardisti i běžkaři. Středisko nabízí 74,5 kilometru perfektně upravených sjezdovek všech obtížností. K tomu je třeba připočítat ještě několik desítek kilometrů volných terénů ideálních na freeride. Sjezdové tratě jsou na obou stranách údolí. Vyznáváte-li perfektní černé sjezdovky, navštivte severní stranu Mottolina.

Naopak mírnější a dostatečně široké svahy jsou ve střední části Mottolina a na západní straně Carosella. V jeho spodní části jsou modré tratě pro děti a začátečníky. Sjezdovky zde stoupají až k necelým 2800 metrům nad mořem. Snowboardisti ocení nejrozsáhlejší snowpark na Mottolinu v celých italských Alpách a běžkaři mohou využít tratě o délce 40 kilometrů. Vyznavači nordického lyžování pak jistě vědí o každoročním mezinárodním prosincovém maratónu.

Kompenzace omezené dostupnosti

Livigno je doposud poslední bezcelní zónou v Evropské unii. Tyto zvláštní daňové úlevy získalo město už v 16. století právě kvůli špatné dostupnosti a několikaměsíčnímu uzavření před okolním světem. Proto v současné době pořídíte některé zboží opravdu výhodně. V bezcelní zóně si můžete nakoupit zboží libovolně, vyvézt ho však bez daně lze jen v omezeném množství.

Benzín i nafta stojí pod jedno euro, litr alkoholu okolo 4–6 eur dle druhu, stejně tak parfémy vyjdou o pár set korun levněji než v Čechách. S sebou do Švýcarska si můžete vzít pouze 200 kusů cigaret na osobu, jeden litr tvrdého alkoholu včetně čistého lihu a dva litry alkoholu do 15 %. Benzín se pak omezuje na plnou nádrž vozidla a 10litrový kanystr, jeho obsah však musí odpovídat palivu vozidla.

Důležité kontakty:

• záchranná služba – 118

• záchranná služba – 118 • policie – 113

• záchranná služba – 118 • policie – 113 • karabiníci: 112

• hasiči – 115

ITÁLIE – velvyslanectví ČR

ITÁLIE – velvyslanectví ČR Via dei Gracchi 322

ITÁLIE – velvyslanectví ČR Via dei Gracchi 322 00192 ROMA

ITÁLIE – velvyslanectví ČR Via dei Gracchi 322 00192 ROMA Tel.: +39 06 3609571-3

ITÁLIE – velvyslanectví ČR Via dei Gracchi 322 00192 ROMA Tel.: +39 06 3609571-3 Fax: +39 06 3244466

E-mail: rome@embassy.mzv.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám