Hlavní obsah

Na co dát pozor při koupi zájezdu

Novinky, Ing. Eva Mráčková, Asociace cestovních kanceláří České republiky

Čím dříve si zájezd koupíte, tím spíše ušetříte a lépe si vyberete. Poradíme, čeho si všímat, abyste nakoupili dobře.

Foto: Fotoarchiv ACK

Istrie – Rabac

Článek

Proč kupovat zájezd nyní

I pokud jste nestihli ty úplně nejvyšší slevy first moment, pořád ještě můžete nakoupit se slevou (obvykle do konce března, ale s časem se výše slevy zmenšuje). Naprostá většina cestovních kanceláří i přes klesající kurz koruny ctí při prodejích first moment původní katalogové ceny (a od nich odečítá slevu). Jenže ČNB avizuje spíš další pokles kurzu Kč. I slabá naděje, že by se snížila cena dopravy kvůli klesající ceně ropy, vzala rychle za své. Cestovní kanceláře budou tedy dříve či později nuceny ceny zájezdů přepočítat na vyšší částku. Zákon jim dává možnost udělat to i vůči těm, kdo už smlouvu uzavřeli, ale cestovní kanceláře většinou z marketingových důvodů ceny již prodaných zájezdů drží – mnohé to mají dokonce ve smluvních podmínkách. Takže kdo dřív přijde, ten ušetří.

Kde kupovat

Nabídek a kanálů, jak si vybrat dovolenou, je velké množství. Dovolenou si chceme užít co nejvíc za co nejvýhodnější cenu. Jenže co vypadá na první pohled lákavě, může skrývat čertovo kopýtko. Než cokoliv uděláte, přesvědčte se o tom, komu, za co a za jakých podmínek svěřujete své údaje neřku-li peníze.

Vysoká ochrana ze zákona se týká jen zájezdů

Zákon poskytuje turistům mimořádně vysokou míru ochrany, ale jen v případě zájezdu cestovní kanceláře. Ta je zodpovědná za kvalitu služeb všech svých dodavatelů a je povinna mít uzavřené pojištění pro případ svého úpadku. Takže selže-li dodavatel, stará se cestovní kancelář. Dojde-li k úpadku cestovní kanceláře, postará se o klienty a jejich peníze pojišťovna. Pokud si zařizujete dovolenou sami a nakupujete služby jednotlivě, při krachu kteréhokoli dodavatele vám prakticky nedá nikdo nic. Nehledě na to, že cestovní kancelář se stará i v případě nečekaných událostí, zatímco u jednotlivých poskytovatelů služeb nemáte žádnou jistotu a nikoho, kdo by se o vás v případě nouze postaral.

Foto: Fotoarchiv ACK

Alej kaktusů

Co je to zájezd

Zájezd je zjednodušeně řečeno kombinace dvou nebo více služeb cestovního ruchu, když trvá víc než 24 hodin – a pokud trvá méně, tak když je v ní obsaženo přenocování. Zájezd nesmí nabízet ani prodávat svým jménem nikdo jiný než cestovní kancelář. Když zaplatíte za služby, které nejsou součástí zájezdu, tak se na to nevztahuje ani pojištění pro případ úpadku, ani přísné požadavky na smlouvu o zájezdu .

Jak poznám pojištěnou CK

Každá cestovní kancelář je ze zákona povinna mít uzavřené pojištění pro případ svého úpadku. Certifikát o pojištění mívají CK na svých webových stránkách. V kamenných prodejnách (lhostejno, zda dotyčné cestovní kanceláře, nebo jejích prodejců) jsou povinni vám jej na požádání ukázat. Před uzavřením smlouvy o zájezdu si můžete zkontrolovat platnost pojistky na webových stránkách příslušné pojišťovny – jejich adresy a řadu užitečných informací najdete na http://www.ack.travel/faq/ . Pojištění platí pro všechny smlouvy o zájezdu uzavřené v době platnosti pojistky, i když k realizaci zájezdu má dojít daleko později. Takže předprodejů se nemusíte bát.

Při uzavření smlouvy o zájezdu dostanete doklad o pojištění, na kterém je označení pojišťovny, podmínky pojištění a telefon + adresa, kam pojistnou událost oznámit.

Podrobnější informace k pojištění CK najdete v říjnovém článku.

Foto: Fotoarchiv ACK

Koupě přes agenturu/prodejní server

Smlouvu o zájezdu můžete uzavřít jedině s cestovní kanceláří – a je v principu jedno, jestli se tak stane přímo, nebo prostřednictvím autorizovaného prodejce, jímž může být internetový server nebo klasická prodejna. Cestovní kancelář ručí za smlouvu o zájezdu, pokud byla platně uzavřena jejím jménem – prodejce tedy musí mít pověření cestovní kanceláře. V případě pochybností si to pověření prodejce zkontrolujte. Neoprávněné prodeje jsou sice výjimečné, ale došlo k nim.

Při koupi zájezdu u prodejce vybíráte ze zájezdů různých cestovních kanceláří. Důležité je ověřit si platnost pojištění cestovní kanceláře, s níž uzavřete prostřednictvím prodejce smlouvu. Někteří internetoví prodejci totožnost cestovní kanceláře skrývají natolik, že je detektivním nebo nervy drásajícím úkolem se k totožnosti cestovní kanceláře proklikat. Je pravdou, že velcí prodejci hlídají platnost pojištění cestovních kanceláří, jejichž zájezdy prodávají, takže v tomto ohledu není zase tak nutné se vzrušovat. Jenže při výběru zájezdu by měla pověst pořádající cestovní kanceláře hrát významnou roli, a tak si ji raději neopomeňte zjistit.

Koupě na slevových serverech není chráněna

Slevové servery nejsou cestovními kancelářemi a neplatí pro ně přísné podmínky občanského zákoníku platné pro zájezd. Na slevovém serveru, ani když je tam nabízen zájezd cestovní kanceláře, nekupujete zájezd, ale kupón/poukaz. Smlouvu o zájezdu uzavřete až následně s cestovní kanceláří. Teprve pak jsou vaše peníze chráněny pojištěním pro případ úpadku. Přitom nejeden slevový server zkrachoval, resp. zmizel z trhu.

Slevy na slevových serverech mohou být zavádějící. Některé nabídky mohou být opravdu výhodné, ale některé uváděné procentní výše slev jsou víceméně fiktivní: za cenu, která je uváděna jako před slevou, se produkt třeba vůbec neprodává, resp. jiná cestovní kancelář nabízející zájezdy klasickým způsobem někdy nabízí totéž levněji než slevový server s 50% slevou!

Foto: Fotoarchiv ACK

Před uzavřením smlouvy čtěte

Čtěte všechny podmínky. Nevynechávejte popisné pasáže, natož smluvní podmínky, abyste pak nebyli překvapeni. Pro zájezdy cestovních kanceláří sice to nejpodstatnější předepisuje občanský zákoník – ale u jednotlivých cestovních kanceláří se podmínky mohou v detailech lišit od těch, se kterými jste třeba udělali zkušenost loni, a může to být důležitý detail – např. o placení ceny – viz dále.

Když smlouvu uzavíráte, přečtěte si ji pořádně. Překlep v datu nebo ve spojení na vás by vás mohl, pokud byste měli velkou smůlu, i připravit o dovolenou.

Komu nebo kam platit

Při koupi prostřednictvím prodejce si v podmínkách smlouvy cestovní kanceláře přečtěte, jak, resp. kam a do kdy platit. Pokud má cestovní kancelář v podmínkách, že můžete zaplatit u prodejce, ručí za plnění smlouvy cestovní kancelář (a její pojistka). Pokud má CK uvedeno, že musí být placeno jen na účet CK, mohla by CK v případě nepřevedení platby prodejcem vyžadovat, abyste zaplatili jí – a od prodejce si svou platbu vymohli sami. Pokud v podmínkách smlouvy není nic jednoznačného a prodejce tvrdí, že máte platit jemu, chtějte vidět odpovídající plnou moc cestovní kanceláře. Je to nepopulární – ale je to sázka na jistotu.

Další informace pro cesty najdete v Poradně v předchozích článcích a na webu www.ack.travel.

Reklama

Výběr článků

Načítám