Hlavní obsah

Při potápění na Bali narazíte na světový unikát

Novinky, Kristina Vacková pro Delfín travel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milovníci aktivní dovolené a vodních sportů nebudou určitě zklamáni, pokud si jako destinaci pro letošní dovolenou vyberou Bali, nejpopulárnější indonéský ostrov. Místní vody nabízejí nepřeberné množství aktivit. Nejoblíbenější je potápění, surfování a šnorchlování, ale vyzkoušet můžete i moderní vodní sporty nebo rafting.

Foto: shutterstock.com

Bali je se svým fascinujícím podmořským životem ideálním místem k potápění.

Článek

Bali je ostrov omývaný ze všech stran těmi nejprůzračnějšími vodami Indického oceánu, pod jejichž hladinou se skrývá úplně jiný svět. Možností, jak se do tohoto světa podívat a nechat se jím zcela pohltit, je hned několik. Pro ty odvážnější potápění s přístrojem nebo freediving (potápění na nádech), pro ty opatrnější třeba šnorchlování.

Foto: shutterstock.com

Všechny tyto aktivity nabízejí na Bali desítky, možná stovky společností a agentur. Otázkou jen zůstává, kde jsou pro oblíbené sporty nejlepší podmínky a jak si vybrat tu správnou společnost nebo školu.

Manty a měsíčníci na dosah

Potápěčské školy nabízejí zpravidla kurzy všech úrovní a ve všech světových jazycích. Při volbě lokality rozhodují především vaše zkušenosti s potápěním. Začátečníci by se určitě neměli pouštět do nevyzpytatelných vod na jihu Bali, ale raději zvolit ostrovy Gili nebo Tulamben. Padne-li vaše finální volba na Gili, pak zcela jistě potkáte už při prvním ponoření želvu. Rozhodnete-li se pro Tulamben, poštěstí se vám podívat se na jeden z nejznámějších potopených vraků, USS Liberty.

Foto: shutterstock.com

Pro zkušené potápěče je nejlepší volbou jih Bali. Ze Sanuru se dá několikrát denně dostat lodí na přilehlé ostrovy Nusa Lembongan či Nusa Penida, jež jsou skutečným rájem pro potápění a rovněž „vysokou školou“ potápění v proudech. Nádherné zdravé, ještě nezničené korálové reefy hrají všemi barvami a rozmanitým životem.

Foto: shutterstock.com

Důvod, proč se lidé vydávají na místa jako Crystal Bay nebo Blue Corner, je možnost vidět zde měsíčníka (sun fish), nejtěžší kostnatou rybu světa, jejíž hmotnost může dosáhnout až 2000 kilogramů. Měsíčníkova sezóna začíná obyčejně v srpnu a trvá až do prosince. Tehdy se vám při jednom ponoru často poštěstí vidět i více těchto velice plachých ryb. Stejné popularitě se zde těší i elegantní manty. V okolí Nusa Penidy je hned několik čisticích stanic, kde je potápění nebo šnorchlování s majestátními parybami možné celoročně.

Foto: shutterstock.com

Cesta k sobě a bez dechu

Poznat Indonésii pod vodou je takřka nezbytné, jelikož tamější vody patří k nejkrásnějším na světě. Potápění s přístrojem ale nemusí vyhovovat každému. Další, nepoměrně levnější variantou je potápění na nádech neboli freediving. Nádherný sport, který je cestou k poznání sama sebe, prožívá v posledních několika letech nebývalý boom.

Foto: shutterstock.com

Freedivingu se nedaří na jihu, kde je populární potápění v proudech, ale Tulamben nebo ještě lépe Ahmed jsou ta pravá místa, kde tento sport okusit. Škol, které vás do freedivingu zasvětí, existuje na Bali celá řada.

Za podmořskou krásou na tradiční loďce

Pro ty, kdo se raději drží při hladině, než aby se pouštěli do neznámých hlubin, máme dobrou zprávu – šnorchlování je na Bali možné prakticky kdekoli. Organizované výlety na nejlepší místa nabízejí jak potápěčské školy, tak přímo centra zaměřená na „snorkeling tours“. Odvážnějším cestovatelům doporučujeme domluvit se s místním rybářem nebo majitelem typické stylové dřevěné loďky s vahadly, tzv. vážky, a vydat se směle na průzkum okolí. Na čisticích stanicích se manty většinou pohybují bezprostředně pod hladinou, proto si je i se šnorchlem užije každý. A to je zážitek, na který se nezapomíná.

Foto: shutterstock.com

Čekání na tu správnou vlnu

Kromě potápění jsou na Bali ideální podmínky i pro surfaře, a to především začátečníky a středně pokročilé. I zkušení milovníci prken si přijdou na své, jelikož surfování se na ostrově pěstuje velmi dlouho a dnes je zde kolem 40 pláží, kam se můžete vydat za těmi správnými vlnami. Nejznámější pláží pro začátečníky je Kuta, dlouhá bílá písečná pláž přímo u hlavního města. Rizikem tohoto místa jsou nikdy nekončící party, hluk a tisíce turistů mířících sem za zábavou a nočními radovánkami.

Foto: shutterstock.com

Milovníci klidnějších lokalit upřednostní pláž Padang Padang, rovněž na jihu Bali. Zdejší zátoka nabízí vyžití jak super zkušeným surfařům (místo zvané Balijská Pipeline), tak začátečníkům. Nejlepší období k návštěvě Padang Padang jsou naše letní prázdniny, během nichž zde módní značka Rip Curl každoročně organizuje velké závody, kde se potkávají surfařské špičky z celého světa.

Foto: shutterstock.com

Úchvatné je i surfování kolem pověstného chrámu Uluwatu určené rovněž sportovcům všech úrovní, včetně těch velmi zkušených. Jízda ve vlnách při západu slunce s pozorováním siluety jednoho z nejznámějších balijských chrámů a poté zasloužený relax v některém z maličkých barů na pláži zanechá hluboký dojem.

Foto: shutterstock.com

Raft a jiné radovánky

Balijské vnitrozemí je úplně jiné než pobřeží ostrova – daleko méně rozvinuté, méně turistické, méně probádané, levnější, ale také hornaté, zelené a se spoustou vodopádů a řek. A právě na říčních tocích můžete vyzkoušet i rafting. Sjíždí se například Telaga Waja, jedna z nejdelších řek na východě ostrova. Organizovaný osmihodinový výlet s průvodcem vede nádhernými přírodními scenériemi s bambusovými mosty a kaskádami vodopádů.

Foto: shutterstock.com

Inzertní sdělení:

Kouzelný ostrov, který si jako své sídlo vybrali severští bohové. Vypravte se i vy objevit s cestovní kanceláří Delfín travel bájný Island, který vás okouzlí fascinující přírodou i bohatou vikinskou historií.

Gigantické ledovce, královské vodopády a dravé řeky pohltí svou krásou každého cestovatele. Zažijete i koupání v Modré laguně, která je považována za jedny z nejkrásnějších termálních lázní na světě. Vaším průvodcem po Islandu se navíc stane novinář a cestovatel Pavel Dobrovský, který se s vámi podělí o své znalosti o této čarovné zemi.

Pusťte si naše povídání o Islandu s průvodcem zájezdu Pavlem Dobrovským:

Související témata:

Výběr článků

Načítám