Hlavní obsah

Lužická jezera – jezerní království hned za humny

Novinky, E.H., Německá turistická centrála

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kousek za Drážďany se mezi Saskem a Braniborskem rozprostírá oblast přímo zaslíbená pro aktivní a rodinnou dovolenou. Volnočasová nabídka této oblasti je natolik široká, že si z nabídky vybere opravdu každý. Ale vezměme to hezky popořádku.

Foto: Peter Radke

Panoráma Lužických jezer

Článek

Kde se vzala, tu se vzala krajina jezer

Z ptačí perspektivy lze nové vodní plochy pozorovat jako rozzářené “modré oči“ Lužice. Tam, kde se kdysi dolovalo hnědé uhlí, buduje člověk největší uměle vytvořenou vodní plochu Evropy. Krajinný ráz regionu změnilo 24 nových jezer o celkové rozloze větší než 14 000 hektarů. V nejbližších letech bude deset jezer a asi 7000 hektarů vodní plochy v srdci Lužické jezerní krajiny propojeno kanály pro lodní provoz. Neobyčejný vodní svět je natolik velký, že každému ze zdejších jezer je zaručen vlastní, osobitý charakter.

Aktivní dovolená pro sportovce i rodiny s dětmi

Mladá jezerní krajina je jako stvořená pro výpravy na kolech nebo na bruslích. Stezky vedou především kolem jezer a jsou vzájemně propojené. Návštěvníci si tak mohou vybrat přesně podle svých potřeb a možností. V celé oblasti se nachází také mnoho půjčoven a opraven kol.

Foto: Nada Quenzel, Tourismusverband Lausitzer Seenland e.V.

Cyklistika kolem jezer i kanálů pro všechny

Kromě kol je možné zapůjčit si přímo na místě třeba i dětskou sedačku nebo dětský přívěs. Jen mírně zvlněná krajina je navíc bonusem pro ty, kteří si netroufají na náročná stoupání.

Kvalita zdejších cyklostezek je tak vysoká, že se skvěle hodí i pro bruslaře. U jezera Barwälder See se navíc nachází speciální bruslařský okruh (Skatearena), na kterém si mohou zájemci vyzkoušet jízdu na povrchu, který si užívají mezinárodní sportovci při závodech. Soutěživí jedinci si mohou změřit svou rychlost nebo někoho vyzvat na „souboj“.

Foto: Nada Quenzel, Tourismusverband Lausitzer Seenland e.V.

Aktivní pohyb kolem jezer

Tip: V oblasti se nachází celá řada ubytovacích kapacit různých kategorií určených pro aktivní turisty. Vybrat se dá z kempů, penziónů či hotelů, rekreačních domů, ubytování v soukromí. Cyklistům doporučujeme třeba penzión Ferienhof Raderlust. Kromě kvalitního ubytování a výborné snídaně penzión nabízí také možnost obědových balíčků, sušárnu v případě nepřízně počasí, půjčovnu kol a možnost jejich opravy. Kvalita je zde potvrzena certifikátem kvality ubytovacích kapacit určených cyklistům.

Také aktivně, ale trošku jinak

Na stezkách se zdejší návštěvníci pohybují na kolech nebo bruslích. Mimo ně se mohou vyšvihnout do koňského sedla, nebo vyzkoušet něco nového – jízdu na čtyřkolce (Quad). Jízda na čtyřkolce je v lužické jezerní krajině opravdovým zážitkem – umožňuje návštěvníkům dostat se do míst, která by pro ně pěšky, na kole nebo na bruslích byla nepřístupná, a navíc si mohou užít i trochu adrenalinu.

Foto: Rico Hofmann

Projížďka kočárem

Ale není se čeho bát, před každou jízdou jsou zájemci o tento zážitek proškoleni a vydávají se na cvičný okruh. Až poté se se zkušenými průvodci vydávají na samotnou výpravu. Nabídka těchto jízd je rozmanitá – od dvouhodinových jízd až po celodenní výlety.

Foto: Quadcenter Klein Partwitz

Adrenalinová jízda na čtyřkolce

Tip: Jízdu na čtyřkolkách nabízejí zkušení průvodci v Quadcenter Klein Partwitz, v nabídce jsou ale i projížďky terénními vozidly skrz některé úseky povrchových dolů.

Skoro jako u moře

Pokud se vydáte do Senftebergu, určitě vás nadchne zdejší přístav. Pokud byste se trochu zasnili, budete se cítit skoro jako u moře. Přístav nabízí kotviště pro plachetnice a je také skvělým místem, odkud si můžete užívat pohled na Senftenberské jezero.

Foto: Nada Quenzel, Tourismusverband Lausitzer Seenland e.V.

Rodinný výlet na voru

Kromě toho se v bezprostřední blízkosti nachází také městská pláž. Po setmění je místo krásně osvětleno a vy můžete spojit příjemné s užitečným a vydat se na večeři do restaurace Pier 1, která nabízí jedinečný panoramatický výhled na zdejší jezero a k tomu také lahodnou nabídku pokrmů.

Braniborsko

Vodní radovánky

Se zaplavováním starých dolů už mají obyvatelé Lužice své zkušenosti. Oblíbená místa k odpočinku, která zvou děti i dospělé ke koupání, potápění, surfování, pádlování a rybolovu, vznikla v oblasti Senftenberger See, Knappensee a Silbersee již před několika desetiletími.

Foto: Nada Quenzel, Tourismusverband Lausitzer Seenland e.V.

Odpočinek u zaplaveného lomu

Lidé tráví tady u vody aktivní dovolenou, obyvatelé rekreačních chat i kempů zde zapomínají na hektický ruch velkoměst a každodenní shon. Postupně začala turistickým a rekreačním účelům sloužit i další jezera.

V období mezi dubnem a říjnem naleznou rekreanti a vyznavači vodních sportů bohaté možnosti sportovního vyžití a zábavy u jezer Geierswalder See a Partwitzer See nebo na vodních plochách Bärwalder See, Dreiweiberner See či Sedlitzer See.

Foto: Nada Quenzel, Tourismusverband Lausitzer Seenland e.V.

Lužická jezera jsou ideálním cílem pro rodinnou dovolenou

Vzhůru k novým obzorům – poněkud jiný pohled na region vodních sportů

Lužická jezerní krajina je jako stvořená pro jachting, který se zde hojně rozšířil. Jezero Senftenberger See je známé jako vynikající jachetní revír už řadu let. Zdejší centrum vodních sportů nabízí kompletní servis pro amatérské kapitány: kotviště, výukové kurzy, pronájem lodí i jeřáb pro spouštění plavidel na vodu.

Foto: Kathrin Winkler, Tourismusverband Lausitzer Seenland e.V.

Plachtění zde má také své místo

Infrastruktura pro vodní turistiku a jachetní sport v oblasti Lausitzer Seenland rok od roku roste. Centrum pro vodní sporty u jezera Geierswalder See nabízí turistický areál s 50 kotvišti a Bärwalder See má aktuálně k dispozici přístav s 98 kotvišti.

S větrem v plachtách za dobrodružstvím – Lužice vášnivá

Že Lausitzer Seenland má výborné povětrnostní podmínky pro surfování, to už není žádným tajemstvím. Na rozlehlých, otevřených vodních plochách se často tvoří velké, kopcovité vlny, které zvou odvážlivce k surfování. Stále častěji jsou zde vidět i pestrobarevní tažní draci vyznavačů kitesurfingu.

Foto: Matthias Knoch

Nemusíte jezdit k moři, abyste si mohli vyzkoušet vodní lyžování, či wakeboarding

Pro surfing a kitesurfing jsou obzvláště vhodná a oblíbená jezera Geierswalder See, Bärwalder See a Senftenberger See. Dobré podmínky nabízejí i jezera Knappensee, Dreiweiberner See,  Partwitzer See a Talsperre Spremberg.

U Geierswalder See a Senftenberger See se nacházejí školy surfingu, které i nezkušeným návštěvníkům přiblíží skotačení na vlnách, a přispějí tak k jejich aktivní sportovní dovolené v Lužické jezerní krajině.

Nezapomenutelná dobrodružství mezi monumentální technikou a divokými kaňony

Ročně vyšplhají tisíce návštěvníků na fascinující důlní dílo F60, tzv. „ležící Eiffelovu věž“ Lužice, která se nachází u jezera Bergheider See. Elektrárna Knappenrode a Bio věže Lauchhammer jsou rovněž oblíbenými místy, která stále přitahují pozornost.

Foto: Bothe Offroad Touren, allradtouren.de

Projížďky terénními vozy - skoro jako na poušti

Četné vyhlídky u aktivních i bývalých uhelných dolů viditelně dokumentují impozantní proměnu krajiny v regionu Lausitzer Seenland. Na okraji dosud aktivních dolů Welzow-Süd a Nochten mají návštěvníci téměř jedinečnou příležitost pozorovat obrovské bagry a důlní stroje při práci.

Tipy pro milovníky rychlých aut:

Nedaleko lužických jezer můžete navštívit také závodní okruh Lausitzring. Kromě závodů si zde můžete užít také zkušebních jízd na okruhu. Pravidelně se zde konají také hudební koncerty anebo se sem můžete vydat ve dnech, kdy je dráha určená bruslařům.

Tipy na cestu k jezerům

Aktivní dovolená v Německu: www.germany.travel

Dovolená u lužických jezer: www.lausitzerseenland.de 

Do Lužické jezerní krajiny (Lausitzer Seenland) přijedete nejlépe:

•    ze směru Berlín po A 13, sjezd Großräschen

•    ze směru Berlín po A 13, sjezd Großräschen •    ze směru Drážďany po A 4/A 13, sjezd Ruhland

•    ze směru Berlín po A 13, sjezd Großräschen •    ze směru Drážďany po A 4/A 13, sjezd Ruhland •    ze směru Drážďany po A 4, sjezd Salzenforst

•    ze směru Görlitz po A 4, sjezd Weißenberg nebo Salzenforst

Vlaková nádraží v Lužické jezerní krajině (Lausitzer Seenland):

•    Grossräschen

•    Grossräschen •    Senftenberg

•    Grossräschen •    Senftenberg •    Hoyerswerda

•    Spremberg

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám