Hlavní obsah

Vzácná labuť zpěvná láká ornitology do oblasti Dolního Poodří

Novinky, Německá turistická centrála/TMB

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Naši předci vnímali labutě jako ptáky symbolizující čistotu a světlo. Keltové je spojovali se Sluncem, staří Egypťané je ukládali do hrobů faraonů. Dnes je vídáme na řekách a rybnících ve městech. Většinou se ale jedná o labuť velkou, pouhou příbuznou vzácné labutě zpěvné.

Foto: Josef Vorhold

Labuť zpěvná se během zimy hojně vyskytuje v Braniborsku

Článek

Braniborsko: oblíbené zimoviště vzácných ptáků

Na zimu přilétají do Braniborska a dalších severněji položených částí Německa hejna nejrůznějších ptačích druhů, mezi nimi i labuť zpěvná. Kupříkladu jen v národním parku Unteres Odertal (Dolní Poodří) jich každoročně přezimuje na 1500. Braniborská krajina je pro tažné ptactvo přímo ideální, a to zejména díky velkým nivním oblastem řek jako je Odra, rozlehlým strniskům kukuřičných polí či polím s ozimy.

Foto: TMB Fotoarchiv/Boldt

Criewen, národní park Dolní Poodří

Tip: „Singschwantage 2016“ (Dny labutí zpěvných) od 12. do 14. února 2016
Během druhého únorového víkendu se budou všichni, kdo se zajímají o ornitologii nebo zkrátka jen o přírodu a její bohatství, moci opět vydat do národního parku Dolní Poodří. Zaměstnanci správy národního parku a ochránci přírody budou pro návštěvníky pořádat exkurze s výkladem nejen o labutích.

Čím se labuť zpěvná liší od labutě velké?

Je o něco menší než labuť velká, kterou známe z běžného života. Většinu roku tráví v oblastech východoevropské a sibiřské tajgy. Zimní měsíce labuť zpěvná ráda tráví ve střední Evropě, na pobřeží Baltu a Severního moře, ale také v severoněmeckém vnitrozemí.

Foto: Olaf Rochlitz

Labuť zpěvná

Její opeření je zářivě bílé. Na rozdíl od labutě velké má žlutý zobák a hrbolek na čele je výrazně plošší. Nejlépe se ale rozdíl mezi oběma druhy pozná podle držení krku. Zatímco labuť velká drží krk v typickém esovitém tvaru, labuť zpěvná ho nosí zpříma.

Poznáte je po hlase

Svoje jméno získal tento druh labutí jak jinak než díky zvuku, jejž vydávají a který připomíná pozoun. Rády a často se jím chlubí. Kromě období, kdy samice sedí na vajíčkách, jsou labutě zpěvné vskutku společenští ptáci. Svá hnízda si stavějí u jezer, bažin, v tundře a na ostrovech. Po vylíhnutí vajec opouští zpravidla celá labutí rodina, včetně dvou až čtyř mláďat, svou severskou domovinu a vydává se přezimovat do západní, střední, či jihovýchodní Evropy, kde se labutě shromažďují vždy zhruba od října.

Foto: Steffen Ziebolski

Labuť zpěvná je o něco menší než labuť velká

Labuť zpěvná v Braniborsku

Největší shromaždiště labutí zpěvných v Braniborsku lze pozorovat od února do března v národním parku Dolní Poodří. Zde se labutě párují a všude je slyšet jejich charakteristický zpěv. Jak již bylo řečeno výše, v polovině února se zde koná řada speciálních exkurzí, které přivedou návštěvníky až do míst, kde labutě zimují a  kde je mohou sledovat zblízka.

Foto: Olaf Rochlitz

Pár labutí zpěvných s mláďaty

V pátek, 12 února 2016, budou v 15:30 v centru národního parku Nationalparkhaus Criewen zahájeny tzv. Dny labutí zpěvných. V sobotu a v neděli budou vždy od 9 do 16 hodin pořádány exkurze do míst, kde labutě hnízdí či shánějí potravu. Jedná se o pěší túry s průvodcem, jež vždy začínají u centra Nationalparkhaus Criewen. Pokud se budou labutě zdržovat v odlehlejších oblastech, je zajištěna doprava. Občerstvení je možné v centru národního parku.

Související odkazy

Více se o národním parku Dolní Poodří dočtete zde: www.unteres-odertal.de

Veškeré turistické informace o Braniborsku: www.brandenburg-tourism.com

Chcete si naplánovat dovolenou v Německu a nevíte si rady s výběrem? Inspirujte se na www.germany.travel.

Praktický vyhledávač ideálního místa pro strávení dovolené v přírodě přesně dle Vašich představ naleznete zde.

Související témata:

Výběr článků

Načítám