Hlavní obsah

Pět důvodů, proč se vydat do Ruhpoldingu

Novinky, Kamila Stojanovová/Německá turistická centrála

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co se vám vybaví, když se řekne Ruhpolding? S největší pravděpodobností to bude biatlon. Není také divu. V lednu jsme opět byli svědky úchvatných výkonů našich sportovců, medaile cinkaly a Gabča Soukalová přidala svůj desátý triumf ve světovém poháru. Prostě fantazie! Ale Ruhpolding není jen biatlon, důvodů k návštěvě je mnohem více. My vám představíme pět z nich.

Foto: Ruhpolding Tourismus GmbH/Andreas Plenk

Ráj běžeckého lyžování a biatlonu

Článek

1. Provětrat bílou stopu a postavit se na stupně vítězů jako Soukalová nebo Moravec

Jelikož Ruhpolding si bez biatlonu a famózních výkonů našich sportovců asi málokdo z nás dovede představit, tak jím rovnou i začneme. Tento sport v Ruhpoldingu zdomácněl už v roce 1979, kdy se zde poprvé konalo mistrovství světa. Od té doby se Chiemgau Arena stala významnou zastávkou světového poháru, který každoročně přiláká na místo desítky tisíc fanoušků.

Foto: Ruhpolding Tourismus GmbH

Gabriela Soukalová při střelbě na závodu světového poháru v Ruhpoldingu

V Chiemgau Areně a v přilehlých lesích to ale žije i mimo termín konání velkých mezinárodních závodů. Do prvotřídně upravených stop se může vydat kdokoliv, ať už sportovec na soustředění, nebo začátečník. K dispozici je bohatá síť běžeckých tras různých stupňů náročnosti o celkové délce přes 150 km.

Foto: Ruhpolding Tourismus GmbH

Chiemgau Arena v Ruhpoldingu českým biatlonistkám a biatlonistům svědčí

V Chiemgau Areně se dá navíc běžkovat i večer za umělého osvětlení tak, jak to znáte z televize. Můžete si tedy vyzkoušet na vlastní kůži přesně ty samé podmínky, jako mají světoví závodníci. A hlavně se nezapomeňte postavit na stupně vítězů!

2. Zimní dovolená jak se patří

Nechme na chvíli stranou biatlon a běžky, teď přichází na řadu sjezdové lyžování. Díky strategické poloze nedaleko velkých skiareálů si můžete s jednou permanentkou dosyta užít lyžování v areálech Winklmoos a Steinplatte, kde na vás čeká celkem 44 kilometrů sjezdovek, snowpark, či zbrusu nová kabinková lanovka.

Zdejší podmínky jsou díky komfortnímu systému propojení obou areálů lanovkami vhodné zejména pro rodiny s dětmi.

Foto: Ruhpolding Tourismus GmbH/Andreas Plenk

Sjezdovka Unternberg

O dost více adrenalinu už je třeba na zdolání tzv. Rossgasse vedoucí z vrcholu Rauschbergu přímo v Ruhpoldingu. Zde upravenou sjezdovku nečekejte, jedná se o ryzí freeride. Dobře si zalyžujete také na Unternbergu.

Kromě lyžování nelze jinak než doporučit také túry na sněžnicích romantickou zasněženou krajinou Chiemgauských Alp. O aprés ski ani nemluvě.

Foto: Ruhpolding Tourismus GmbH/Andreas Plenk

Ruhpolding v obklopení aplských masivů

3. Moderní středisko s tradicí, kam se Češi rádi vracejí

Ruhpolding je na první pohled klasická alpská vesnice s malovanými domy rozestavěnými okolo barokního kostela, s náměstíčkem a tradiční májkou, kterou najdete snad v každé bavorské vesnici, stejně jako pobíhající děti i dospělé v tradičních bavorských krojích.

Foto: Ruhpolding Tourismus GmbH/Andreas Plenk

Centrum střediska s májkou

Ve skutečnosti je Ruhpolding ale rozlehlé moderní středisko s prvotřídními službami. Venkovské domy často uvnitř ukrývají luxus, o jakém se vám nesnilo. Uvidíte sami, až se ubytujete v některém z hotelů v centru střediska.

Čeští turisté jsou v Ruhpoldingu velmi váženými hosty, jelikož hned po Němcích tvoří druhou nejpočetnější skupinu a často se sem vracejí jak v zimě, tak v létě. Najdete tu dokonce i český penzion.

Foto: Ruhpolding Tourismus GmbH

S typickými bavorskými kroji se v Ruhpoldingu setkáte na každém kroku - důkaz toho, že je zde tradice stále živá

4. Léto plné zážitků

Ještě více aktivit lze provozovat v Ruhpoldingu a okolí v létě. Od pěší turistiky, přes cykloturistiku, koupání v křišťálově čistých horských jezerech, až po paragliding nad alpskými vrcholy.

Foto: Ruhpolding Tourismus GmbH/Andreas Plenk

Vrchol Hörndlwand

Síť turistických stezek pro pěší i cyklisty je jak jinak než bohatá a je jen na vás, kterou variantu si zvolíte. Jeden den můžete vyrazit na kole po údolích a k jezeru, druhý den zas zdolat některý z vrcholů.

Foto: Ruhpolding Tourismus GmbH/Andreas Plenk

V okolí Ruhpoldingu jsou ideální podmínky pro jízdu na horských kolech

A pokud bude letošní léto tak horké jako to minulé, pak koupání v jezeře rozhodně přijde vhod. A nebojte se, zdejší alpská jezera nejsou nijak ledová, trojice jezer Lödensee, Mittersee a Weitsee v Ruhpoldingu patří mezi nejteplejší v celém Bavorsku.

Foto: Ruhpolding Tourismus GmbH/Andreas Plenk

Koupání v jezeře Weitsee

Na své si zde přijdou i golfisté, kteří se mohou těšit na prvotřídní hřiště s překrásným výhledem na okolní vrcholky Alp.

Foto: Ruhpolding Tourismus GmbH/Andreas Plenk

Golfové hřiště v Ruhpoldingu

5. Relax a typická bavorská pohostinnost

Nebyli bychom v Alpách, kdyby se zde nemyslelo kromě sportu i na odpočinek. Hned několik hotelů nabízí i vlastní wellness zařízení špičkové kvality a s příjemnou atmosférou.

Nabídka většinou zahrnuje vše možné od sauny, přes masáže, až po prvky čínské medicíny.

Foto: Ruhpolding Tourismus GmbH

V létě vám wellness nadělí sama příroda bavorských Alp

Kromě toho se v Ruhpoldingu nachází i jeden větší wellnessový komplex, kde najdete vše pod jednou střechou a vlastně i tak trochu mimo ni: plavání ve venkovním termálním bazénu s panoramatem alpských vrcholů jednoznačně nesmíte vynechat.

Foto: Ruhpolding Tourismus GmbH

V zimě po lyžování, v létě po túře, nebo zkrátka i kdykoliv jindy - něco dobrého k snědku přijde vždy vhod a v Ruhpoldingu se můžete těšit na kvalitní potraviny z místních surovin

Když se k tomu všemu navíc přidá typická bavorská pohostinnost se vším, co k ní patří (včetně pochutin v pevném i kapalném skupenství), pak není pochyb o tom, že na dovolenou strávenou v Ruhpoldingu jen tak nezapomenete, stejně tak jako Gabča Soukalová na své triumfální vítězství.

Rádi byste vyrazili do Německa?

Inspirujte se na www.germany.travel a objevte cíl Vaší příští dovolené či výletu!

Láká Vás dovolená v přírodě? Zkuste tento praktický vyhledávač ideálního místa pro dovolenou přesně dle Vašich představ.

Chcete vyrazit na prodloužený víkend do města? Přečtěte si něco o německých metropolích i romantických středověkých městech na www.germany.travel a jistě si vyberete.

Rádi byste se vydali objevovat zajímavé památky? Podívejte se na všechny německé památky UNESCO a vydejte se na cestu časem.

Výběr toho nejlepšího z Německa najdete na seznamu TOP 100 památek a atrakcí, o nichž každý rok hlasují turisté z celého světa.

Tipy na dopravu

Do Německa se dostanete snadno autem, vlakem či autobusy různých společností, jejichž nabídku destinací letos výrazně rozšířily zelené autobusy Flixbus. Pokud chcete vyrazit jen na víkend a užít si ho na maximum, pro cesty na sever či západ Německa můžete využít nabídky nízkonákladové letecké společnosti Eurowings.

Související témata:

Výběr článků

Načítám