Hlavní obsah

Vzhůru na karnevalový průvod do Chotěbuze

Novinky, Německá turistická centrála/TMB

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Braniborské město Cottbus, česky Chotěbuz, se v neděli 7. února promění v dějiště pestrobarevného karnevalového průvodu, jemuž se zde příznačně říká „průvod veselých lidí“. Jedná se o největší akci svého druhu ve východní části Německa a rozhodně je na co se těšit. Obyvatelé Lužice vám ukážou, že se umí výtečně bavit!

Foto: Karneval Verband Lausitz 1990 e.V.

Karnevalový průvod v Chotěbuzi

Článek

Bohatý program

Začátek průvodu je naplánován přesně na 13:11 hodin z ulice Franz-Mehring-Straße v centru města, končit bude zhruba o tři hodiny později na náměstí Viehmarkt. Zúčastní se ho na tři tisícovky účinkujících rozdělených do 210 skupin.

Součástí ansámblu bude také 110 vozidel, osm kočárů a 16 koní. K tomu se přidá desítka hudebních těles. A pozor! Připravte si tašky a deštníky, jelikož ke karnevalu neodmyslitelně patří i déšť bonbónů a karamel. Kdo by karneval prošvihl, nepřijde ani tak o zábavu zkrátka. Od 16:00 se totiž ve stanu na Viehmarkt bude konat obrovská karnevalová párty. Vstup je pro všechny zdarma.

Foto: Gabi Grube

Karnevalový průvod v Chotěbuzi

Karnevalová tradice v Německu

Karnevalové období začíná v Německu tradičně každý rok 11. 11. v 11 hodin a trvá celé jedno roční období, rovněž zvané jako „páté“, a to až do popeleční středy.

Když Napoleon kdysi obsadil Porýní, možná vám o něco známější domovinu věhlasných karnevalů, snažil se veškeré slavnosti a průvody zakázat. Od roku 1815 však tradice znovu ožívá, a to ve velkém stylu. Byl založen zvláštní slavnostní výbor, jenž se schází vždy v pondělí, zhruba čtyři týdny před Velikonocemi. Papež pak vždy tento den posvětí svou zlatou růží, odtud se také tomuto dni říká Rosenmontag, alias růžové pondělí.

Foto: Karneval Verband Lausitz 1990 e.V.

Karnevalový průvod v Chotěbuzi

Ať již karnevalu či masopustu (tzv. Fastnacht nebo Fasching), těmto pestrobarevným svátkům veselí a radosti podlehli nejen obyvatelé, ale staly se i oblíbenými společenskými událostmi politiků, jimiž zůstávají dodnes.

První úředně organizovaný karneval se ostatně konal již 10. února roku 1823.

Foto: Gabi Grube

Karnevalový průvod v Chotěbuzi

Chotěbuzský karneval je sice o něco mladší, to je pravda, ale i půl staletí je dost dlouhá doba na to etablovat se jako významná událost roku plná radosti a bláznovin. Po delší pauze byla jeho tradice obnovena až po roce 1989. Od té doby se karnevaly a masopusty v celé Lužici pořádají s čím dál větším důrazem na profesionalitu.

Byl založen výbor chotěbuzského karnevalu, jenž se od té doby koná vždy pod názvem „Zug der fröhlichen Leute“, čili česky „Průvod veselých lidí“. Na organizaci a přípravách se podílí řada karnevalových spolků a uskupení nejen z Lužice, ale i další spolky z Chotěbuze a okolí.

Informace na cestu

Kdo by se chtěl vydat na karneval do Chotěbuze, měl by se nejprve informovat o možnostech ubytování právě v době karnevalu. Speciální balíčky nabízí nejen město Chotěbuz, ale také další braniborská města.

Turistické informace o Braniborsku: www.brandenburg-tourism.com

Dovolená v Německu: www.germany.travel

Láká Vás dovolená v přírodě? Zkuste tento praktický vyhledávač destinace přesně dle Vašich představ!

Související témata:

Výběr článků

Načítám