Hlavní obsah

Nevšední nákupy v polabské metropoli

Novinky, Německá turistická centrála/Publicis Prague

Slevy, slevy a zase slevy. Není žádným překvapením, že se v lednu řada z nás vydává do nákupních domů a center velkých měst s vidinou výhodného nákupu v sezónních výprodejích. Co takhle nakupování spojit s výletem a vydat se na prodloužený víkend do některé z evropských metropolí? V Hamburku, kde se tradice snoubí s luxusem a kreativitou, se nakupování stane zážitkem.

Foto: www.mediaserver.hamburg.de / Andreas Vallbracht

Hamburské nákupní centrum Alsterarkaden

Článek

Klasické obchodní domy i krámky v zastrčených uličkách

Hlavní zónou Hamburku je Mönckebergstrasse a přilehlá pěší zóna Spitalerstrasse, kde se najde pro každého něco. Klasické obchodní domy a oblíbené značky sídlí právě tady. Nezapomenutelnou atmosféru má nákupní galerie Levantehaus, nesoucí ve znaku slunce. V přilehlých a zastrčených uličkách kolem Gertrudestrasse, Rosentrasse a Paulstrasse ukrývají své poklady antikvariáty, odchody s deskami nebo umělecké galerie.

Foto: www.mediaserver.hamburg.de / Christian Spahrbier

Nákupní pasáž Europa - největší obchodní dům v Hamburku

Pasáž Europa

Největší obchodní dům ve městě – pasáž Europ na třídě Ballindamm – svým moderním architektonickým pojetím připomíná loď zakotvenou u břehu Alsteru. S pěti palubami plnými obchodů je opravdovým nákupním rájem, kde se dá strávit příjemné odpoledne.

Foto: www.mediaserver.hamburg.de / Kai-Uwe Gundlach

Neuer Wall

Ve znamení luxusu

V samém srdci Hamburku, protkaném vodními kanály, to na bulváru Jungfernstieg u břehu Alsteru tepe v rytmu luxusu. V čele všemu vévodí tradiční obchodní dům s luxusním zbožím Alsterhaus. Navazuje nákupní promenáda Neuer Wall, která je žádanou adresou pro butiky známých návrhářů. Naproti radnici je další luxusní obchodní dům s krásnou kolonádou Alsterarkaden a navazující pasáží Mellin s nádhernou secesní výzdobou. Další nákupní pasáže se ukrývají také na Gänsemarktu.

Alternativní Hamburk

Za pohodovými nákupy se člověk musí vydat trochu dále od centra. Rájem alternativního nakupování je čtvrť Karolinen, kam se chodí nejen za nákupy, ale také za zábavou. Z centra se tam jezdí podzemkou. Na ulici Marktstrasse místní kreativci nabízejí pestrou a unikátní směsici módy, hudby a designu. V sousedící „Schanze“ v poslední době otevřelo mnoho nových obchodů, a tak to sem láká nakupující na mladé značky.

Foto: www.mediaserver.hamburg.de / Sven Schwarze

Nakupování a kavárny v alternativní čtvrti Karolinenviertel

Na nákup a do muzea

Velmi uvolněnou atmosférou žije i čtvrť St. Georg v sousedství hlavního nádraží. Nákupní všehochuť, neobvyklé dárky a četné bary a hospůdky přitahují stále více lidí. Sídlí zde i Muzeum umění a řemesel s rozsáhlou sbírkou secese a nedaleko od nádraží také oblíbená klasická galerie Kunsthalle Hamburg. Nevšední sběratelské kousky se vyplatí hledat i ve čtvrti St. Pauli, známé jako čtvrť červených luceren, kde se pravidelně každou sobotu koná noční bleší trh.

Foto: www.mediaserver.hamburg.de / Stephan Bestmann

Hafen City

Okružní plavby

V Hamburku nelze vynechat vodu, která je všude kolem. Příležitostí pro příjemnou okružní plavbu po městě a přístavu se nabízí celá řada – od plaveb po historických kanálech Hamburku po romantickou noční plavbu nebo dokonce adrenalinovou projížďku na lodi.

Foto: www.mediaserver.hamburg.de / Christian Spahrbier

Fischmarkt

 Rybí trh a svět miniatur

Každou neděli ráno u Labe na na rybím trhu (Fischmarkt) zase zažijete ten pravý cvrkot. Za návštěvu stojí i staré přístavní doky a skladiště ve čtvrti Hafencity, kde stále vládne čilý obchodní ruch a která se postupně proměňuje v  trendy čtvrť s moderní architekturou. Doslova celý svět pak mají u nohou všichni návštěvníci v místním populárním Světě miniatur.

Foto: www.mediaserver.hamburg.de / Miniaturwunderland Hamburg

Svět miniatur

Zimní dobrodružství

A pokud bude letos velká zima a zamrzne Alster, zimní radovánky se provozují na zamrzlém jezeře přímo v centru města a koná se festival Alstereisvergnügen. V tom případě musí aspoň dva týdny mrznout, aby se vytvořil dostatečně tlustý led. Až pak místní úřad vydá povolení k uspořádání této slavnosti. Naposledy se tak stalo po vlně mrazů v zimě 2012.

Foto: www.mediaserver.hamburg.de / Christian Spahrbier

Zimní festival Alstereisvergnügen

Další informace a tipy

Doprava

Letadlo: Přímým letem z Prahy se do Hamburku dostanete bezesporu nejrychleji, a to i za výhodnou cenu. Například s nízkonákladovou leteckou společností Eurowings Vás od Hamburku dělí jen něco málo přes hodinu letu. Letenky a ceny najdete na www.eurowings.com.

Vlak: Pohodlně se do Hamburku dostanete také přímými vlaky Eurocity. Cesta ale trvá téměř sedm hodin. Při včasné rezervaci na internetu můžete ale výrazně ušetřit.

Autobus: Do Hamburku jezdí i přímé linky dálkových autobusů. Cesta je ale ukrutně dlouhá, trvá více než 12 hodin.

Auto: Autem zabere cesta do Hamburku něco přes 6 hodin, trasa je dlouhá 640 km.

Dovolená v Německu

Inspirujte se na www.germany.travel a objevte cíl Vaší příští dovolené či výletu!

Láká Vás dovolená v přírodě? Zkuste tento praktický vyhledávač ideálního místa pro dovolenou přesně dle Vašich představ.

Výběr článků

Načítám