Hlavní obsah

Pozoruhodná motýlí farma a Přírodní svět na ostrově Usedom

Novinky, Německá turistická centrála

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro opravdové milovníky pestrého hmyzu je výlet na největší motýlí farmu v Evropě v Trassenheide na slunečném ostrově Usedom u Baltského moře srdeční záležitostí. Za návštěvu rozhodně stojí také nedaleký Přírodní svět v Bad Heringsdorfu, který patří k motýlí farmě.

Foto: DZT/Hilmar Lehmann

Krásný motýl Papilio usedající na orchidej

Článek

Hmyz všeho druhu

Největší evropská motýlí farma o rozloze pěti tisíc čtverečních metrů zahrnuje kromě motýlího parku také obrovskou tropickou halu s více než dvěma tisíci volně poletujících motýlů zhruba šedesáti druhů, muzeum hmyzu, expozici sklípkanů, výstavu skla a hmyzí kino. V průchozí hale s volně létajícím hmyzem je možné pozorovat překrásné motýly a jejich vývoj: z vajíčka na housenku, z housenky na kokon a nakonec na finální hmyz. Příhodná doba pro vykuklení motýlů je okolo 10. hodiny ranní.

Foto: DZT/Hilmar Lehmann

Nádherný motýl v odstínech zelené

Zajímavá podívaná ve všech ročních obdobích

Při mírném tropickém klimatu s teplotou okolo 30 stupňů a vlhkostí vzduchu až 85 procent přispívá hojnost tropických rostlin k tomu, aby se tu motýli cítili dobře. Jaro je charakteristické úrodou banánů a kvetením spousty rostlinných druhů. V červenci a srpnu je možné denně od 11 hodin sledovat krmení sklípkanů včetně příslušného výkladu o fascinujícím světě těchto tvorů.

Foto: DZT/Hilmar Lehmann

Nádherný modrý motýl

Insektárium představuje rozmanitost druhů na Zemi. Jsou zde k vidění kouzelní zástupci hmyzí říše, brouci připomínající zlato nebo také největší motýli na světě. Insektárium o rozloze 150 čtverečních metrů, připomínající tajemnou jeskyni, poskytuje přístřeší čtyřiceti úchvatným teráriím.

Foto: DZT/Hilmar Lehmann

Insektárium připomínající tajemnou jeskyni

Na farmě však není k vidění pouze hmyz. Je zde možné prohlédnout si také působivou výstavu sklářského umění.

Foto: DZT/Hilmar Lehmann

Pozoruhodná výstava sklářského umění

Pozoruhodný Přírodní svět

Další atrakcí je Přírodní svět v mořských lázních Heringsdorf, patřící k motýlí farmě. Přírodu v různých dimenzích nabízí průlet pěti sty miliony let jejího vývoje. Tematický park s plochou šesti tisíc čtverečních metrů tvoří dominantu Přírodního světa. Zvláště díky modelu torosaura v životní velikosti, působícímu neuvěřitelně věrohodným dojmem.

Foto: DZT/Hilmar Lehmann

Obří dinosaurus vítá návštěvníky hned u vstupu

Také procházka nádhernou zahradou kolem lvů, prastarého čínského vodního kola a vodopádu až k bambusovému labyrintu bude jistě zábavná pro malé i velké návštěvníky.

V akváriích se prohánějí pestrobarevné tropické rybky, v teráriích je možné obdivovat brouky, pavouky a další zástupce hmyzu. K hlavním lákadlům však patří 120 milionů let staré zkamenělé dinosauří hnízdo s osmi velmi dobře zachovalými vejci a pětitunová, přibližně 50 milionů let stará ametystová drúza.

V průchozí jeskyni o rozloze čtyřiceti čtverečních metrů, která je složena z pěti tisíc úlomků ametystů, dýchne na návštěvníky atmosféra tajemna. V reflexivním prostoru prosvěcují tmu různé drahé kameny.

Foto: DZT/Hilmar Lehmann

Dechberoucí ametystová jeskyně

Tip na podobné motýlí domy:

  • Motýlí farma Steinhude
  • Zahrada motýlů Friedrichsruh
  • Zámek Sayn v Bendorfu
  • Dům motýlů na ostrově Mainau
  • Motýlí park Alaris v Sassnitzu
  • Motýlí farma a Přírodní svět

Motýlí farma a Přírodní svět na ostrově Usedom

Související témata:

Výběr článků

Načítám