Hlavní obsah

Přírodní park Altmühltal – skalní věže a říční kouzla

Novinky, Německá turistická centrála

V srdci Bavorska leží přírodní park Altmühltal, který se svými 3000 km² patří k největším přírodním parkům Německa. Nezaměnitelný ráz dodávají této idylické říční krajině bizarní skalní formace a vřesoviště porostlá jalovci.

Foto: Naturpark Altmühltal

Přírodní park Altmühltal je oblíbenou turistickou destinací

Článek

V přírodním parku Altmühltal sázejí především na aktivní objevování, například na 166 kilometrů dlouhé cyklotrase Altmühltal-Radweg, klasice mezi německými cyklotrasami, která je vhodná i pro rodiny s dětmi.

Foto: Naturpark Altmühltal

Cyklistice se zde může věnovat celá rodina

Jedinečnou krajinu národního parku můžete poznávat také při idylických pěších výletech, například po vyhlídkové trase přírodním parkem Altmühltal, která byla v roce 2012 vyhlášena nejoblíbenější turistickou trasou v Německu. Na trase jsou k vidění jak zdejší bizarní skaliska, tak pozůstatky římské limes.

Foto: Naturpark Altmühltal

Centrem římských památek je zdejší Weissenburg

Weißenburg na severu přírodního parku Altmühltal je město Římanů par excellence: právě zde byla zrekonstruována severní brána tvrze Biriciana, kde byla kdysi umístěna jízdní jednotka ze Španělska o síle 500 mužů. Vykopávky navíc pomohly k odhalení největších termálních lázní v Bavorsku a nalezení obrovského římského pokladu, který je vystaven v Římském muzeu města.

Foto: Naturpark Altmühltal

Během roku se zde konají různé slavnosti a festivaly

Tip: Po trase mohou návštěvníci navštívit kamenolom Blumenberg, kde se mohou pustit do hledání zkamenělin

Foto: Naturpark Altmühltal

V kamenolomu si užijí malí i velcí návštěvníci

Nebo co byste řekli projížďce na kánoi? Řeka Altmühl se svými rozvláčnými meandry je pro vodní turistiku ideální – užijete si na ní dokonalé léto při dovolené zcela bez stresu.

Foto: Naturpark Altmühltal

Plavba zdejšími kanály je pohodová a nenáročná

Zkrátka nepřijdou ani milovníci kultury. Mohou se vydat na některý z přepychových zámků, vznešených hradů, kostelů nebo klášterů. Fascinující jsou četná svědectví z doby římské podél bývalé pevninské hranice římské říše, tzv. limes, která je dnes součástí kulturního dědictví UNESCO.

Foto: Naturpark Altmühltal

Památník Befreiungshalle se tyčí vysoko nad řekou

Přírodní park Altmühltal je bohatý na kamenné svědky své minulosti – hrady a zámky, kostely a kláštery vyprávějící historii. Hrad Prunn u Riedenburgu je např. považován za jeden z nejkrásnějších hradů jižního Německa, v každém případě patří k nejlépe udržovaným hradním komplexům Německa. Pozdně románské jádro a mohutná hradní věž pocházejí z počátku 13. století.

Foto: Naturpark Altmühltal

Oblíbenou památkou je také hrad Prunn

Statky, kastely a strážní věže byly konzervovány nebo obnoveny do podoby, v jaké kdysi stály na hranici římské říše. Ještě hlouběji do historie regionu vás vezmou kamenolomy a muzea fosilií v přírodním parku.

Foto: Naturpark Altmühltal

Muzeum fosilií nabízí zajímavou expozici

Jsou tu vystaveny cenné zkameněliny z dávného jurského moře, například prapták Archeopteryx, který byl na celém světě nalezen pouze tady, v Altmühltalu.

Foto: Naturpark Altmühltal

Zdejší průlomové údolí Dunaje hosté navšztěvují na výletních lodích

Zcela ojedinělou hříčkou přírody a kultury je průlomové údolí Dunaje. Tuto impozantní přírodní podívanou, která patří ke stovce nejkrásnějších geotopů Bavorska, můžete nejlépe obdivovat z lodi. Výletní lodě míří ke klášteru Weltenburg, jednomu z původních bavorských klášterů s nejstarším klášterním pivovarem na světě.

Tipy na cestu: Altmühltal

Přírodní park Altmühltal

Biosférické rezervace UNESCO

Památky UNESCO v Německu 

Reklama

Výběr článků

Načítám