Hlavní obsah

Pověstmi opředené pohoří Harzu

Novinky, Německá turistická centrála

Neproniknutelná mlha i sluneční paprsky, lesy a voda, pověsti o čarodějnicích a wellness - to vše lze nalézt v národním parku Harz. Nachází se v nejsevernější části německého středohoří a patří k nejoblíbenějším turistickým regionům v severním Německu.

Foto: Photo-Center, Greiner Meyer

Pohled na nádherné jezero Eckerstausee a horu Brocken

Článek

V obou severních spolkových zemích Dolní Sasko a Sasko-Anhaltsko zve Národní park Harz návštěvníky, aby objevovali přírodu a užívali si volného času. Národní park chrání od roku 1990 horu Brocken a další centrální části pohoří Harz – od Altenau na západě přes Bad Harzburg a Ilsenburg na severu, Drei-Annen-Hohne na východě až po Herzberg v jižním Harzu.

Foto: DZT, Stoermer

Pohled z vrcholu Große Zeterklippe

 Tajemné stezky

Goethova stezka a čarodějnická stezka zavedou návštěvníky do pověstmi opředených lesů a tajemných bažin a provedou je kolem přírodních potoků a strmých útesů. Čarodějnická stezka vede z Ostenrode do Thale a lze na ní vidět bezesporu nejkrásnější místa regionu a užít si tajemnou a mystickou atmosféru Harzu. Hlavní atrakcí je hora Brocken vysoká 1 142 metrů – nejvyšší hora severního Německa. Její vrchol bývá často vidět jen v náznacích, protože je neustále zahalen do husté mlhy.

Foto: Harzer Tourismusverband

Hora Brocken, vrchol čarodejnické stezky

Tento přírodní úkaz stál za vznikem pověstí o čarodějnicích. Podle těch se zde každoročně na filipojakubskou noc, tedy v noci z 30. dubna na 1. května, scházely čarodějnice a společně tančily. Tyto legendy se staly podnětem ke každoroční noci čarodějnic.

Foto: Harzer Tourismusverband

Čarodejnice na vrcholu hory Brocken

 Nejvýše položené nádraží v Německu

Turisté se mohou svézt také parním vlakem Brockenbahn a zavítat do 100 let staré botanické zahrady na vrcholu Brockenu. Nebo se vydat s průvodcem na túru národním parkem a pak nastoupit do vlaku místní úzkorozchodné dráhy a nechat se vyvézt až na Brocken. Délka zdejší trati je 130 km a na Brockenu se nachází nejvýše položené nádraží v Německu.

Foto: DZT, Stoermer

Pohled z vrcholu Achtermannu

Flora a fauna

Flora i fauna místních lesů je velmi bohatá. Při procházkách lesem můžou turisté zahlédnout místní savce, například jelena evropského, srny nebo divoká prasata. Všude kolem poletují zástupci pestrého ptačího světa – datli černí, kosi horští nebo střízlíci obecní. Při troše štěstí je možné zpozorovat i kočku divokou nebo rysa. A to vše v prostředí, které se bude v budoucnu vyvíjet bez zásahu člověka.

Foto: DZT, Stoermer

Divoká kočka, kterou lze při troše štěstí v parku zahlédnout

 Hrázděné domy a jeskyně

Vedle jedinečné možnosti pozorování zvířat je tu mnoho dalších míst, která stojí za to navštívit – například města se středověkými hrázděnými domy jako Goslar nebo Quedlinburg, obě zapsaná na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Návštěvníci mají také možnost sestoupit do dnes již opuštěných dolů a prohlédnout si krápníkové jeskyně Rübeländer Tropfsteinhöhlen a jeskyni jednorožce Einhornhöhle.

Výběr článků

Načítám