Hlavní obsah

Erfurt a durynské speciality

Novinky, Německá turistická centrála

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Erfurt, hlavní město spolkové země Durynsko, vděčí za svůj úspěšný rozvoj mimo jiné výhodné poloze na křižovatce starých německých a evropských obchodních cest, velmi časnému otevření tržišť s širokou ochrannou zónou, čilému obchodnímu ruchu a vzniku královské falce. Nepřicházeli sem jen korunovaní panovníci a kupci, uvítání se dostalo i kultuře a literatuře, duchu a duchovnosti a konečně hostům z celého světa.

Foto: Thürniger Tourismus GmbH

Dominantou historického centra je zdejší dóm a kostel sv. Severina.

Článek

Středověk na dotek: V Erfurtu denně naživo

Erfurt je samá věž – tak toto město, nad jehož střechami se k nebi vzpínají věže 25 farních kostelů, 15 klášterů a 10 kaplí, kdysi vychvaloval Martin Luther. V očích kronikářů a současníků mu velký počet božích stánků, za všechny uveďme chrám a kostel sv. Severina, vynesl pověst durynského Říma.

Architektonický komplex chrámu Panny Marie a kostela sv. Severina je skutečně jedinečným svého druhu v Evropě; majestátně a vznešeně trůní tato mistrovská architektonická díla německé gotiky nad celým městem.

Foto: Erfurt Tourismus und Marketing GmbH

Kostel Sv. Severina je otevřen i návštěvníkům

Uvnitř návštěvníky nadchne zejména chór, jehož třináct prosklených vitrážových oken, vysokých bezmála 18 metrů, tvoří cyklus hrající působivými barvami. Neméně působivá je také Gloriosa, největší středověký zvon na světě volně zavěšený ve zvonici, odlitý v roce 1497.

Dnes kostelní věže vrhají své stíny na láskyplně zrekonstruované hrázděné domy a fasády pěkných renesančních staveb. Erfurtské středověké jádro je jedním z nejlépe dochovaných a největších v celém Německu.

Foto: dpa

Augustiniánský klášter byl pár let domovem Martina Luthera

Velkolepými ukázkami středověkého a novověkého stavitelství jsou augustiniánský klášter, ve kterém strávil coby chudý mnich pět let svého života Martin Luther, a kazatelský kostel, dnes hlavní evangelický a druhý největší erfurtský kostel. V rámci prohlídky si návštěvníci mohou prohlédnout výstavu věnovanou životě a práci Martina Luthera a s průvodcem nahlédnout i do jeho komnaty. Zdejší knihovna uchovává 60 000 knih, 13 000 z nich pochází z období před rokem 1850, mezi nimi jsou i vzácné rukopisy.

Tip: 30 km od Erfurtu leží městečko Weißensee s hradem Runneburg z 12. století. Návštěva tohoto hradu stojí také za to.

Pevnost Petersburg

Zdejší citadela bývala pruskou pevností nacházející se v samotném centru města. Právem patří k nejzachovalejším evropským městským tvrzím, stavba započala roku 1665 v novoitalském stylu. Později měla sloužit jako ochrana proti útokům protestantů.

Foto: Erfurt Tourismus und Marketing GmbG, Barbara Neumann

Z hradeb pevnosti je hezký výhled na město

Její strategickou podobu si následně uvědomili i Francouzi a Prusové, kteří ji na počátku 19. století obsadili. Po Vídeňském kongrese roku 1815 připadla společně s Erfurtem Prusům a byla až do roku 1871 využívána jako vojenská pevnost strategického významu.

Tip: Z pevnosti je pěkný výhled na město a okolí, velká část ploch je navíc zatravněna a na stráních je vysázena vinná réva symbolizující tradici vinařství.

Stará erfurtská synagoga

Stará synagoga pocházející z 11. století byla v Erfurtu úplnou náhodou objevena teprve v devadesátých letech minulého století, díky tomu patří k nejstarším evropským synagogám, které se dochovaly v celé své kráse – od sklepení až po střechu. V jejích sklepeních se dnes návštěvníkům představuje erfurtský poklad ze 14. století, jehož součástí je i jeden z dnes tří existujících svatebních židovských prstenů.

Foto: Erfurt Tourismus und Marketing GmbH

Stará synagoga byla objevena jen čirou náhodou

V Erfurtu se nacházejí i další židovské stopy, objevena zde totiž byla i židovská lázeň mikve ze 13. století, ta byla objevena dokonce až v roce 2007. Její vnitřní prostory si mohou návštěvníci prohlédnout v rámci pravidelných prohlídek.

Erfurt – město mostů

Erfurt je městem kostelů a mostů. Přes řeku Gera, její četné přítoky a protipovodňový příkop lemující bývalou městskou zeď se klene celkem 142 mostů. Toto bohatství vodních toků a mostů vyneslo historické čtvrti přezdívku „Malé Benátky“. Pro chod obchodu byly ve středověku klíčové zejména mosty Lehmannsbrücke a Lange Brücke, nejslavnějším z nich je však bezesporu Krämerbrücke.

Středověké obchůdky na Krämerbrücke

Nejstarší profánní stavbou starého Erfurtu je bezesporu most Krämerbrücke. Ten byl originálně postaven ze dřeva, již v roce 1325 však bylo dřevo nahrazeno kamenem. Jeho funkce je dodnes stejná. Na šesti obloucích stálo 62 úzkých hrázděných domů, ve kterých se nacházely obchůdky s pepřem, cukrem, šafránem a dalšímu drobnostmi, ve stejných domech se nejen prodávalo zboží, ale také bydlelo. V dnešní době se zde nacházejí malé kouzelné obchůdky, antikvariáty, obchůdky se suvenýry, kavárny a další zajímavosti.

Foto: Thüringer Tourismus GmbH

Krämmerbrücke je domovem mnoha zajímavých obchůdků a manufaktur

Pokud se na něj vydáte, nemusíte ani poznat, že přes nějaký most přecházíte, z obou stran je totiž zastavěn hrázděnými domy. V jednom z nich se dnes nacházejí apartmány, zdejší hosté tak mají možnost nocovat na jednom z nejdelších oboustranně zastavěných mostů v Evropě.

Erfurtská čokoláda

Pokud je v Erfurtu čokoládové počasí, má Alex Kühl ohromnou radost, protože pak jeho ručně vyráběná čokoláda chutná nejlépe. Ve zdejší manufaktuře, Goldhelm, nabízí mnoho druhů čokoládových pochoutek: klasické čokoládové tabulky, pralinky, bonboniéry, čokolády ve skleničce a pak také celou řadu specialit.

Foto: Goldhelm Schokoladen Manufaktur

Samotný obchůdek s čokoládou je originální a krásně voní

Čokoláda je zde vyráběna a prodávána ve své čisté podobě nebo v kombinaci s dalšími pochutinami, jako je zázvor, zelený čaj, kanadské brusinky, růžový pepř apod.

Oblíbené jsou také různé kombinace s alkoholickými nápoji a likéry. Za ochutnávku stojí „mostní lanýž“, jak by ne, když se čokoládovna nachází na mostě Krämerbrücke, který je sídlem celé řady zajímavých obchůdků a butiků nabízejících speciální výrobky a produkty.

Durynské knedlíky a klobásky

Knedlíky nejsou jen českou specialitou, ve velkém si na nich pochutnávají také u našich západních sousedů. Způsobů přípravy a konzumace je zde však hned několik. Durynské knedlíky jsou specialitou samy o sobě. Nespletete si je, jedná se totiž o koule z bramborového těsta, které jsou podle originálního receptu plněné kostičkami housky, předtím dozlatova opečené na másle.

Foto: Thüringen Tourismus GmbH

Ke specialitám patří zdejší bramborové knedlíky

A pak jsou tu také speciální durynské klobásky, vyrábějí se z vepřového masa, přidává se do nich také kmín, česnek a majoránka, víc se toho neví. Ani jeden z 3000 zdejších řezníků totiž žádnou další surovinu patřící do originálního receptu neprozradí.

Durynské klobásky jsou oblíbenou pochoutkou do ruky a podávané by měly být výhradně z dřevěného grilu. Zdejší klobásky za sebou mají již více než 600 let existence, o čemž informuje i muzeum klobásek v Arnstadtu.

Foto: Thüringer Tourismus GmbH

Klobásky mají tajnou recepturu

Kde sváteční sezóna trvá odhadem 12 měsíců

Důvodů k návštěvě Erfurtu je mnoho – a příležitostí se nabízí přinejmenším stejně tolik. Jednou z nich je hned z kraje roku období karnevalu, jinou pak největší městské historické oslavy v celém Durynsku, Krämerbrückenfest.

Starými uličkami kolem mostu Krämerbrücke proudí davy návštěvníků z blízka i z daleka v nostalgické touze po kouzlu středověku. Erfurtské hrnčířské trhy nabízejí keramické vzácnosti, v létě promění květinové a zahrádkářské trhy náměstí před chrámem v pestrobarevný koberec a na podzim prezentují publiku obilné trhy ovoce, zeleninu, med a další plody z domácí úrody.

Foto: Erfurt Tourismus und Marketing GmbH, Barbara Neumann

V zimě se zde konají kouzelné vánoční trhy

Průvod prozpěvujících dětí prochází každým rokem 10. listopadu s lampióny hlavními ulicemi i menšími uličkami až k Martinskému trhu, na počest slavného církevního reformátora Martina Luthera.

A v adventním čase se nad městem vznáší nádherná vůně skořice, zázvoru a pražených mandlí. Tou dobou zvou jesličky, pohádkový les, pekařské dílny, umělecké řemeslo, perníkové chaloupky a libá hudba v záři tisíce světel před jedinečnou kulisou chrámu na jedny z nejkrásnějších a nejslavnějších vánočních trhů v celém Německu. Jsou zážitkem, který vás osloví a současně nadchne, stejně jako celé město.

Pro milovníky zahrad a parků

Erfurtský Egapark se od sjednocení Německa stal jedním z nejoblíbenějších německých parků. Na 3,6 hektaru se nachází nespočet záhonů kvetoucích téměř po celý rok. Jako park bylo toto místo využíváno již ve dvacátých létech minulého století, od té doby se proměnil v zahrady a výstavní park, který je oblíbeným místem aktivního odpočinku, setkávání s přáteli i relaxace pro místní i návštěvníky.

Foto: Thüringer Freizeit und Bäder GmbH,Bildarchiv Monheim

Egapark je oblíbeným místem místních i návštěvníků

Lákadlem pro návštěvníky je třeba ornamentální květinový záhon s více než 150 000 jarními květinami a trvalkami, potěšením pro oko i nos je pak zdejší růžová zahrada. V Egaparku je však k vidění i japonská skalní a vodní zahrada, zajímavé jsou také zahradní domky plné kaktusů a orchidejí, vrcholným zážitkem je pak motýlí dům. Pro malé návštěvníky je zde i dětská farma a hřiště. Výhled na celou kvetoucí nádheru si návštěvníci mohou vychutnat z vyhlídkové věže.

Tip: V létě se v parku koná festival světel, zakončen bývá slavnostním ohňostrojem.

Tipy na cestu: Durynsko

Výběr článků

Načítám