Hlavní obsah

Berchtesgadensko jako ráj zimní dovolené

Novinky, Německá turistická cenrála

V zimě se v Berchtesgadensku můžete těšit na krajinu zahalenou v bílém hávu a zasněžené vrcholky hor. Tato oblast nacházející se na jihu Bavorska, jen 150 km od Mnichova a nedaleko Mozartova města Salcburku (15 km), v zimě nabízí nepřeberné množství sportovních a volnočasových aktivit.

Foto: Berchtesgadener Land Tourismus GmbH

Oblast Berchtesgadenska si v zimě zamilujete

Článek

Lyžování pro začátečníky i pokročilé

Optimální podmínky pro lyžaře, a to jak pro začátečníky, tak i pro zkušené, nabízí šest zdejších lyžařských středisek. K nim patří i rozmanité rodinné lyžařské středisko Götschen v Bischofswiesenu, které slouží zároveň i jako regionální olympijské centrum a místo konání mnoha závodů v lyžování a ve snowboardingu.

Foto: Berchtesgadener Land Tourismus GmbH

Lyžování si zde užije celá rodina

Základnou pro opravdu zkušené lyžaře je naopak středisko Jenner u jezera Königssee se svými náročnými sjezdy a hlubokými sněhovými převisy. Proslulá svými upravenými sjezdovkami a nádhernými výhledy do okolní krajiny je oblast Hochschwarzeck/Ramsau.

Foto: Berchtesgadener Land Tourismus GmbH

Nachází se zde 60 km sjezdovek různé obtížnosti

Přírodní oblast Rossfeld a Zinken a lyžařské středisko Gutshof na Obersalzbergu jsou oblíbené především u rodin s dětmi a mezi začátečníky, kteří si teprve lyžařské dovednosti osvojují a potřebují k tomu specifické podmínky.

V oblasti Berchtesgadenska čeká na milovníky tohoto zimního sportu na 60 km kvalitních sjezdovek různé obtížnosti, od těch opravdu těžkých, až po ty nenáročné a vhodné pro děti, nebo začátečníky, ve výšce mezi 600 a 1800 m n. m.

Tip: Do jednotlivých lyžařských center se hosté dostanou i autobusy.

Kouzlo pěší turistiky

Kdo by se chtěl vydat na výpravu zasněženou zimní krajinou pěšky, tomu nestojí nic v cestě. V Berchtesgadensku se totiž nachází přes 200 km upravených tras pro zimní pěší turistiku. K nejromantičtějším zimním trasám patří stezka vedoucí přes Kouzelný les k jezeru Hintersee.

Foto: Berchtesgadener Land Tourismus GmbH

I pěší výpravy mají něco do sebe

Podél řeky Ramsauer Ache se stezka vine okolo ledovcového pramene až k rokli Marxenklamm, kde voda po několik tisíc let hloubila cestu skrze skály – rávě zde pak začíná Kouzelný les. Zamrzlý horský potok zakrývá zdejší skály a vytváří bizarní ledové sochy, které proměňují místo v pohádkovou krajinu.

Tuto desetikilometrovou trasu je možné zdolat za 2-3 hodiny. Návštěvníci se nemusí ničeho obávat, protože cestou mají hned několik možností, kde se mohou schovat, odpočinout si a posilnit se před dalším putováním.

Tip: Co takhle vyzkoušet i bobování a sáňkování? Bobové dráhy naleznete na Hochschwarzecku – dráha Hirscheckblitz, v Ramsau a také na Obersalzbergu, přírodní sáňkařské dráhy se pak nacházejí téměř ve všech obcích v regionu.

Národní park Berchtesgaden

Také národní park Berchtesgaden – jediný alpský národní park v celém Německu – zve návštěvníky regionu k překrásným procházkám nedotčenou přírodou. Na výpravy zasněženou zimní krajinou se mohou hosté vydat na vlastní pěst, nebo v rámci průvodcovaných prohlídek se zdejším strážcem národního parku.

Foto: Berchtesgadener Land Tourismmus GmbH

Pohled na zasněžený Watzmann

Tajným tipem pro celou rodinu je pak projížďka na saních tažených koňmi do údolí Klausbachtal, kde se pravidelně koná krmení divoké zvěře. Zde mohou děti i dospělí pozorovat krmení až 50 jelenů, srnců a srnek a to z bezprostřední blízkosti.

Foto: Berchtesgadener Land Tourismus GmbH

Krmení divoké zvěře je oblíbené u rodin s dětmi

Další zimní radovánky

Kdo by si naopak chtěl vychutnávat samotu a klid hor, ten se může vydat na toulky zdejší krajinou na sněžnicích. Sněžnice totiž nabízejí ideální možnosti, jak se dostat i do míst, kam se lyžaři ani běžkaři běžně nedostanou. Návštěvníci si pak díky tomu mohou vychutnat hluboký sníh a krajinu i mimo tratě pro běžkaře.

Foto: Berchtesgadener Land Tourismus GmbH

Na sněžnicích se dostanete i skrz hluboký sníh

Pak je tady ještě skialpinismus, milovníci této disciplíny budou po mnohdy namáhavých výstupech odměněni parádními sjezdy v hlubokém sněhu. Pohyb na lyžích ve volném terénu je jedinečným zážitkem a umožňuje výběr různých kombinací tras a oblastí.

Tip: Procházky na sněžnicích nebo skialpinistických lyžích si užijete na hoře Predigtstuhl.

Pokud jde o běžkování, i pro to jsou zde v regionu Berchtesgadenska skvělé podmínky. Celkem se zde totiž nachází asi 100 km upravených tras. Vysokohorská trasa Scharitzkehl je mezi běžkaři oblíbená především díky vysoké jistotě sněhové pokrývky a také díky nádherným výhledům do okolní krajiny. Trasa nabízí hned několik stupňů obtížnosti v délce mezi 1,3–2,5 km a také jeden úsek pro bruslení.

Foto: Berchtesgadener Land Tourismus GmbH

V regionu je i nespočet běžkařských tratí

Tip: Pokud chcete vyzkoušet nějakou zdejší specialitu, pak se vydejte do palírny Grassl. Ochutnat zde můžete pálenky z hořce, a také celou řadu dalších bylinných a ovocných likérů.

Pohodové zakončení dne

Po dni stráveném na horách si můžete dopřát zasloužený odpočinek na slunečných terasách zdejších horských chat. Při opalování si vydechnete, nasajete novou energii a chytnete bronz. Skvělý odpočinek nabízí ale i zdejší wellness zařízení – Rupertus Therme v Bad Reichenhall se svými solnými bazény a bazény se zábavnými atrakcemi, nebo lázně Watzmann Therme u městečka Berchtesgaden.

Foto: Berchtesgadener Land Tourismus GmbH

Skvělé wellness si můžete dopřát v lázních Rupertus Therme

Tip: Watzmann Therme – zábavu a odpočinek si zde může celá rodina užít na 900 metrech čtverečních, děti jistě ocení 80metrovou skluzavku, bazén s protiproudem, dospělí návštěvníci si pak mohou vyzkoušet různě tematicky zaměřené sauny, nebo solnou a světelnou relaxační lázeň.

Lázně Bad Reichenhall se mohou díky nedalekým solným dolům pyšnit dlouholetou tradicí. Sůl je dodnes získávána ve zdejším regionu a je využívána v celé řadě wellness a léčebných procedur. Blahodárné účinky tohoto regionálního pokladu tak můžete vyzkoušet na vlastní kůži.

Foto: Berchtesgadener Land Tourismus GmbH

Zdejší štoly dnes slouží i k relaxaci

Tip: Pro procedury je využívána sůl, solné prameny a slané bahno (perfektní při pohybových potížích!)

Foto: Berchtesgadener Land Tourismmus GmbH

Vánoční trhy v Berchtesgadenu mají jedinečnou atmosféru

Zanedlouho začínají i vánoční trhy, které jsou především v této oblasti opravdu kouzelné. Zapomenout můžete na kýč tolik spjatý s velkými městy, zde se naopak můžete těšit na pravé kouzlo Vánoc a návrat k tradicím a zvykům.

Tipy na cestu: Berchtegadensko

O Bavorsku hezky česky www.bavorsko.eu

Více o Berchtesgadensku zde

Lázně

Městečka

Bad Reichenhall: www.bad-reichenhall.de

Berchtesgaden: www.berchtegaden.de

Vánoční trhy v regionu zde

Zajímavosti

Pivo od roku 1600

Sůl z Bad Reichenhall

Výroba kožených kalhot „Lederhosen

Tradiční řemesla

Reklama

Výběr článků

Načítám