Hlavní obsah

Národní park Eifel - drsná krajina s bohatou faunou

Novinky, Německá turistická centrála

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Národní park Eifel láká návštěvníky na majestátní bukové lesy, rozlehlé porosty sukovitých dubů a tajemné rokliny se zurčícími potoky. Bohatá fauna a flóra jsou zárukou fascinujících přírodních zážitků, které jsou tady na západě Německa zcela unikátní.

Foto: NP Eifel

Zlatavý podzim v NP Eifel

Článek

Chráněná příroda

Národní park Eifel leží v severní části pohoří Eifel ve spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko. Zaplňuje mezeru v síti národních parků na západě země a je to zároveň první park s chráněnými bukovými lesy atlantického typu ve středohorských polohách na kyselých půdách.

Foto: NP Eifel

Užívat si zde mohou pěší výpravy - s průvodcem, nebo na vlastní pěst

Tam, kde se dříve kácely stromy, dnes nerušeně rostou divoké a původní lesy. Útočiště nezbytné pro přežití tu našlo přes 230 ohrožených rostlinných a živočišných druhů. Na lov na myši se ve zdejších souvislých lesních porostech vydává kočka divoká a v čisté vodě si hrady staví bobři.

Foto: NP Eifel

Příroda je zde opravdu kouzelná

Klid národního parku bez jakéhokoli rušení má rád ledňáček říční a ocení ho i různé druhy netopýrů. Vyhovuje také divokému narcisu žlutému, který na jaře svým nádherným květem okouzluje milovníky přírody. Na návštěvníky tu čeká unikátní kompozice tvořená lesem a vodou.

Nabídky NP Eifel

Nabídka možností, jak v národním parku strávit volný čas a něco přitom zažít, je opravdu pestrá. Do národního parku se můžete vydat sami, nebo s průvodcem. Průvodci národním parkem provádějí návštěvníky chráněným krajinným územím každou neděli v době školních prázdnin (na tzv. den pralesa) a poodhalují jim tajemství přírody.

Foto: NP Eifel

V krajině jsou rozeseté i další kulturní zajímavosti

V kouzelném lázeňském městečku Gemünd na okraji Národního parku Eifel, nabízejícím Kneippovu vodoléčbu, se nachází lesní zážitkové centrum s láskyplně zařízenými výstavními prostorami a pestrou nabídkou zážitků pro návštěvníky každého věku. Na objednávku pořádá vedení Národního parku Eifel exkluzivní skupinové prohlídky, přednášky a exkurze pro odborníky. V kalendáři akcí národního parku je i mnoho speciálních nabídek.

Prozkoumávání národního parku

Vydat se do národního parku mohou návštěvníci v jakémkoli ročním období. Na území této chráněné oblasti se totiž nachází 240 km pěších a 104 km cyklistických značených tras. Kromě toho jsou zde i speciální trasy pro rodiny s dětmi a hosty s pohybovými omezeními.

Foto: RET, NP Eifel

V létě mohou návštěvníci poznávat park i z vodní hladiny

Tip: přímo na místě je možné si zapůjčit klasická i elektrokola.

V zimě jsou otevřeny i zimní pěší trasy, které jsou pravidelně upravovány a pro milovníky zimních sportů jsou v nabídce i tři zhruba pětikilometrové okruhy pro běh na lyžích.

Foto: Jutta Wagner

V zimě se v parku nachází několik upravených tras pro pěší

V létě si pak mohou hosté užít i plavbu na lodích nebo jízdu v kočáře, na koních se zde mohou zájemci vydat po speciálních značených trasách, které jsou k tomu určeny.

Tipy na cestu: NP Eifel

Vše o příjezdu na místo naleznete zde

Brožury si zdarma můžete stáhnout zde

Více o národních parcích v Německu na www.germany.travel

Reklama

Výběr článků

Načítám