Hlavní obsah

Lipsko – centrum revoluce chystá Festival světel

Novinky, Kamila Stojanovová, Německá turistická centrála

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lipsko není jen město hudby a veletrhů, ale také centrum revoluce. Jak k tomu došlo? Vraťme se zpět do historie. Tam nás kromě muzeí zavede v říjnu Festival světel.

Foto: Dirk Brzoska

Každý rok se v Lipsku na výročí mírové revoluce vzpomíná Festivalem světla.

Článek

Komunistická strana byla bezmocná

„My jsme národ!“ („Wir sind das Volk!“) a „Žádné násilí!“ („Keine Gewalt!“) – tato hesla zněla 9. října 1989 Lipskem z úst více než 70 000 lidí poklidně demonstrujících proti režimu komunistické SED. Tehdy už proti režimu nestáli jen vůdci svobodomyslných hnutí, ale i velká část obyvatelstva. Plánovaná opatření bezpečnostních orgánů k násilnému rozehnání tzv. pondělních demonstrací již byla neproveditelná.

Foto: LTS/Kühne

Pondělní demonstrace na náměstí Augustusplatz

Kostel sv. Mikuláše jako výchozí bod mírových demonstrací

V následujících měsících se SED marně snažila lidi uchlácholit slovy o dialogu. Lipští obyvatelé, kteří se v roce 1989 po tradičních mírových mších v kostele sv. Mikuláše nejprve po stovkách, posléze až v několika stech tisících scházeli na náměstí v lipském starém městě, se ale s kosmetickými změnami nehodlali spokojit. Fotografie z „pondělních“ demonstrací z podzimu roku 1989 vyvolaly vzrušení po celém světě.

Foto: Andreas Schmidt

Kostel Sv. Mikuláše (Nikolaikirche) v Lipsku - proslavil se mírovými mšemi, které se konaly každé pondělí od roku 1982 a vyústily v mírovou revoluci 1989

Mírovými prostředky lze dosáhnout svého

Lipsko se mírovými prostředky dokázalo prosadit. Lipští obyvatelé zasadili režimu NDR smrtící úder – ještě tu noc, kdy byla v Lipsku provolávána z úst desetitisíců lidí mírová hesla, padla Berlínská zeď. Byl tak položen základní kámen německého znovusjednocení.

Foto: Dirk Brzoska

Mírové mše se konají i v rámci Festivalu světel - takto kostel Sv. Mikuláše naplnili lidé u příležitosti 20. výročí v roce 2009

Festival světel – vzpomínka na rok 1989

I dnes jsou myšlenky svobody ve městě znát. Nejvíce na každoročním festivalu světel. Pokud letos navštívíte Lipsko právě 9. října, budete svědky unikátní události, která má za cíl připomínat význam událostí, jež se před pětadvaceti lety v Lipsku odehrály.

Foto: Dirk Brzoska

V roce 2009 bylo Lipsko rovněž zahaleno do světel - na letošní rok se plánují ještě větší oslavy

Letos ve velkém stylu

Přesně 25 let po mírové revoluci se festival světel rozprostře poprvé po celém náměstí ve starém městě, podél historické trasy demonstrací roku 1989. Celé město zahalí do svitu svíček, budovy osvítí projekcemi, konat se budou i různé koncerty a další doprovodné akce. Letos očekávají pořadatelé desítky tisíc návštěvníků, 25. jubileum určitě přitáhne i pozornost turistů a médií ze zahraničí. Spolu s nimi budou festival oslavovat i hlavy států Německa, Polska, Maďarska, ale i České a Slovenské republiky.

Foto: Dirk Brzoska

Světelná instalace z roku 2009

Zapojí se i Češi

Tematické akce se budou konat i po celý následující víkend a slibují velmi zajímavý audiovizuální zážitek. Pozornost bude věnována také událostem, jež následovaly v dalších zemích východního bloku, a tak zde pohled na ně budou prezentovat i čeští umělci.

Foto: Andreas Schmidt

V muzeu Zeitgeschichtliches Forum znovu ožívají tehdejší události

Cesta časem po lipských muzeích

S historií a životem v sovětské okupační zóně a NDR, ale právě i s událostmi října 1989 se můžete seznámit celoročně, a to v lipských muzeích. Jedním z nich je „Zeitgeschichtliches Forum Leipzig“, dalším muzeum „Runde Ecke“ nebo muzeum v bunkru Stasi v Machernu. To jsou jen příklady z dlouhého seznamu lipských muzeí. Vydejte se tedy na cestu časem!

Foto: Andreas Schmidt

Kostel Sv. Mikuláše je otevřen všem

Tipy na cestu - Lipsko

Autem se do Lipska dostanete z Prahy za cca 2 hod 40 minut

Autem se do Lipska dostanete z Prahy za cca 2 hod 40 minutVlakem z Prahy s přestupem v Drážďanech za 3 hod 40 minut (DB Bahn)

Autobusem z Prahy za 3 hod 45 minut (Eurolines)

Pro návštěvu města je výhodné zakoupit si jedno- či třídenní návštěvnickou kartu Leipzig Card, díky které budete mít cestování hromadnou dopravou po městě zdarma a spoustu slev na vstupném. Pokud byste chtěli vyrazit i do okolí, můžete od letošního dubna využít novinku Leipzig Regio Card, se kterou se můžete podívat např. do jezerní oblasti kolem Lipska, či navštívit některé z mnoha zámků a hradů v okolí.

Více informací o kulturním městě Lipsko najdete na www.germany.travel

A také na www.leipzig.travel (brzy také v češtině)

Související témata:

Výběr článků

Načítám