Hlavní obsah

Bremerhaven – moře na dosah

Novinky, E.H., Německá turistická centrála

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bremerhaven si nespletete s žádným jiným městem - majáky se zde podél řeky Vesery řadí jeden za druhým a racci doprovázejí velké lodě mířící do zdejšího přístavu. Neodmyslitelnou součástí zdejšího koloritu je svěží mořský vzduch, který vám rozcuchá vlasy a připomene, že se nacházíte v největším německém městě na pobřeží Severního moře.

Foto: Erlebnis Bremerhaven

Velká akce Sail Bremerhaven.

Článek

Co dělá Bremerhaven Bremerhavenem

V roce 1827 nechal brémský starosta Johann Schmidt vybudovat 60 km od svobodného hanzovního města Brémy u ústí řeky Vesery při pobřeží Severního moře přístav Bremerhaven. Dnes se v tomto na německé poměry mladém městě snoubí tradice a moderní doba. Všude kolem je patrná náklonnost a především pak blízký, skoro až důvěrný vztah k moři: město je skrz naskrz propojeno s námořnickým duchem a zároveň neustále vzhlíží k dalšímu vývoji a pokroku.

Foto: DZT, T. Krüger

Pohled na přístaviště

Mladší sestra Brém

Malé, ale důležité, tak by se dalo charakterizovat město Bremerhaven. V rámci Evropy patří k nejvýznamnějším centrům námořního obchodu a potravinářství. Už z dálky vás ohromí pohled na zdejší přístav, obří, kontejnerové lodě a také na loděnice, ve kterých jsou tyto kolosy stavěny a opravovány předtím, než jsou spuštěny na vodu.

Tip: Zdejší turistická centrála nabízí mnoho zajímavých prohlídek, jedna z nich je i na téma vítr a větrná energie, což je v Bremerhavenu aktuální téma. Součástí prohlídky je i projížďka přístavem.

Atraktivní místo: Havenwelten (přístaviště)

Oblast nového a starého přístavu je charakteristická námořní atmosférou a na malém prostoru toho nabízí víc než dost. Navštívit můžete třeba hotel Sail city s nejvyšší vyhlídkovou platformou ve městě, nákupní centrum Mediterraneo, zajímavé muzeum Klimauhaus, nebo přímořskou zoo, muzeum vystěhovalectví, národní muzeum lodí nebo také technické muzeum na ponorce Wilhelm Bauer. Ačkoli se vše nachází v bezprostřední blízkosti, jeden den vám na všechny tyto zajímavosti určitě stačit nebude.

Foto: DZT

Hráze sloužící i jako pěší stezka

Přímo odtud se také můžete vydat na procházku či vyjížďku po hrázi – spojení slunce, čerstvého mořského vzduchu a pohybu představuje jedinečný relax pro tělo i duši.

Tip: 12.–16. srpna 2015 se zde koná velkolepá mezinárodní akce – Sail Bremerhaven 2015. Zváni jsou všichni milovníci lodí a historických plachetnic.

Fascinace lodní dopravou

Lodní muzeum v Bremerhavenu je velmi zajímavé – připomíná totiž trochu park. Nachází se jen kousek od rádiové věže, která slouží jako vyhlídková terasa a v noci pak okouzluje světelnými instalacemi. Součástí expozice jsou objekty umístěné na vodě i na souši, ty představují originály, jež si mohou návštěvníci prohlédnout z bezprostřední blízkosti: vstup na palubu povolen!

Foto: DZT

Bremerhavenský přístav kontejnerů

V muzeu se mimo jiné nachází také loď Seute Deern, největší dochovaná dřevěná plachetnice, a také technické muzeum v ponorce Wilhelm Bauer, k vidění je zde dokonce i stará koga (obchodní nebo také válečná loď) z období kolem roku 1380.

Muzeum vystěhovalectví

Ve východní části nového přístavu se nachází velmi zajímavé muzeum – Deutsche Auswandererhaues Bremerhaven. Muzeum bylo otevřeno v roce 2005 a již o dva roky později, v roce 2007, obdrželo cenu nejlepšího evropského muzea roku.

Muzeum informuje návštěvníky velmi zajímavou formou, mnohdy i interaktivní, o dějinách vystěhovalectví a přistěhovalectví v Evropě, resp. v Německu.

Mezi léty 1830 až 1974 opustilo svůj domov přes přístav v Bremerhavenu více než sedm miliónů lidí. Bremerhaven, který byl v té době nově založeným městem, tak postupně získával na významu.

Foto: Deutsches Auswandererhaus, W. Huthmacher

Muzeum vystěhovalectví

Lidé opouštějící Bremerhaven se vydávali na dlouhou cestu přes oceán za lepším životem. Seznámit se můžete prostřednictvím dopisů, fotografií apod. s konkrétními příběhy lidí, kteří se vydali na západ. Kromě toho se z bezprostřední blízkosti můžete podívat  na kajuty, ve kterých se lidé přepravovali do svého vysněného cíle, a také do nich vstoupit.

To ovšem není vše – od roku 2012 mohou návštěvníci příběhy emigrantů sledovat dále – až do New Yorku, na proslulý Ellis Island, místo, kde se rozhodovalo o tom, zda se do svého cíle lidé dostanou, či nikoli.

Tip: Vyzkoušejte si test, který museli absolvovat všichni zájemci o pobyt v Americe. Odpovídejte rychle a správně, jinak se vám dostane zamítavé odpovědi a vy skončíte před branami do vysněného světa.

Další část expozice se pak zaobírá imigrací do Německa. Opět se zde snaží ukázat situaci té doby na příbězích obyčejných lidí.

Výprava klimatickými pásy

Bremerhaven se dlouhodobě aktivně zapojuje do výzkumů týkajících se moře, polárních oblastí a klimatu. Není proto divu, že zde v roce 2009 bylo otevřeno muzeum zabývající se právě klimatem: Klimahaus Bremerhaven 8 ° východně. Návštěvníci mohou opravdu na vlastní kůži pocítit klimatické podmínky různých krajin: led a zimu polárních oblastí, horské prostředí Švýcarska, suché a horké prostředí Nigérie, o krok dále zase vlhké a teplé klima pralesů… Návštěvníci se na krátkou chvíli ocitnou na místech, o kterých dosud jen četli.

Foto: DZT, T. Krüger

Klimahaus

Tip: Doporučujeme si vzít vrstvené oblečení, zatímco v tropech bude přes 30 stupňů, v polárních oblastech se můžete těšit na ledově ostrý vzduch.

Malá, ale jedinečná – mořská zoo

Oblast bremerhavenského přístavu má ještě jednu zvláštnost: Mořskou zoo. Tato zoo patří k nejmodernějším a nejmenším v Německu a nachází se přímo u nábřeží, ze kterého vyjíždějí výletní lodě na plavbu po Veseře a na ostrov Helgoland. Tematický park je určen zvířatům, která žijí v severních oblastech a v blízkosti vody. V této neobvyklé zoologické zahradě žije na 500 zvířat 50 druhů.

Foto: Zoo am Meer Bremerhaven

Přímořská ZOO

Od ledních medvědů, tučňáků a tuleňů, kteří se zde pohybují ve svém přirozeném prostředí, návštěvníky odděluje jen sklo. Od léta 2013 nabízí zoologická zahrada návštěvníkům novinku: akvárium s rostlinnými a živočišnými druhy žijícími v Severním moři.

Tip: Chcete poznat i okolí Bremerhavenu, pak si můžete půjčit kolo a vyrazit na některé z tras, které vedou přímo z Bremerhavenu. Štěstí přeje připraveným – nezapomeňte tedy na to, že od Severního moře to tady pěkně fouká.

Město přístavů – ryby a zábava

V jižní části Bremerhavenu se v posledních letech vytvořil areál, který je srdcem největšího rybářského přístavu v Evropě. Hlavním tématem na více než 180 m dlouhé promenádě je ryba, jak jinak. Mnoho restaurací zde má na jídelním lístku rozmanité rybí speciality.

Foto: Erlebnis Bremerhaven

Regionální kuchyně z čerstvých surovin

Čerstvost zaručena! Jak by také ne, když mají zdroj těchto pochoutek na dosah ruky.

Tato oblast Bremerhavenu však nabízí kromě rybích specialit a přímořské atmosféry také skvělé nákupní možnosti. Mimo to se zde nachází i muzejní loď Gera, rybářská loď postavená podle anglických „trawlerů“, poslední dochovaná svého druhu v Německu.

Co vás čeká – informace o způsobu rybaření v minulosti, mnoho zajímavých fotografií a také originálních kousků oblečení. Čas jako by se na této lodi zastavil.

Bremrehaven stojí za návštěvu především v letním období. Vydat se sem vyplatí od poloviny června do poloviny září.

Tipy na cestu - Bremerhaven

Vzdálenost: Praha – Bremerhaven: 670 km

Jak se tam dostat?

Do Bremerhavenu se nejlépe dostanete přes Brémy.

Využít můžete vlaková spojení DB Bahn: www.bahn.com/cz, případně doletět s Germanwings www.germanwings.com přímým spojem do Hamburgu a poté využít DB Bahn.

Více informací o Bremerhavenu: www.germany.travel a www.bremerhaven.de/tourismus

Související témata:

Výběr článků

Načítám