Hlavní obsah

Zahrady Dessau-Wörlitz

Novinky, E.H., Německá turistická centrála

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tento kouzelný skvost připomínající romantické anglické zahrady se nachází v samotném centru památek UNESCO, v bezprostřední blízkosti zde vedle sebe leží zahradní říše Dessau-Wörlitz, budovy Bauhausu v Desavě, Lutherovo město Wittenberg a biosférická rezervace Mittelelbe. Právě zde se můžete nechat okouzlit rozmanitou krásou německých památek světového dědictví UNESCO. Zahrady Dessau-Wörlitz patří do této vybrané společnosti od roku 2000.

Foto: DZT Kulturstiftung Dessau Wörlitz

Komplex zahrad v Dessau-Wörlitz

Článek

Skoro jako doma

Pokud už znáte český Lednicko-valtický areál na jižní Moravě, který je mimochodem od roku 1996 také součástí světového kulturního a přírodního dědictví, tak se zde budete cítit jako doma, pokud ne, tak se máte na co těšit. Co vás při návštěvě této zahradní říše čeká? Krásná příroda podél Labe a kouzelné stavby zasazené do krajiny – zámečky, mosty, panské domy, panteon, kostelíky. Společně souzní v dokonalé harmonii a nabízí mnoho možností, jak tuto oblast poznávat – na vodě, pěšky, okolní krajinu také na kole nebo na drezíně.

Foto: DZT,Kulturstiftung Dessau Wörlitz

Ranní atmosféra na jezeře v Dessau-Wörlitz

Kouzlo 18. století

Za svůj vznik vděčí zahradní říše knížeti Leopoldovi III. a zahradnímu architektu Friedrichu Wilhelmovi von Erdmannsdorffovi, kteří se společně podíleli od roku 1764 na vzniku této nádherné krajiny. Klenoty zdejší krajiny jedinečným způsobem propojují člověka a přírodu. Harmonii propojení uměleckých a hospodářských elementů této říční a jezerní oblasti charakterizují jednotlivé prvky zasazené v krajině. Společně propůjčují krajině jedinečný půvab, který vás nechá se zasnít a přenést se do Anglie v 18. století.

Foto: DZT, Kulturstiftung Dessau Wörlitz

Sluneční most

Zahradní říše se rozprostírá na 112 hektarech ve Spolkové zemi Sasko-Anhaltsko, kolem wörlitzkého jezera a Labe, uprostřed biosférické rezervace Mittelelbe a skládá se z pěti základních částí: Schlossgarten, Neumarks Garten, Schochs Garten, Weidenheger a Neue Anlagen. Jednotlivé části parku jsou propojeny sítí stezek, kanálů a mostů.

Zámek Wörlitz – vzpomínky na cesty po Anglii a Itálii

Základní kámen pro klasicismus v Německu položili opět kníže Leopold III. a architekt Erdmannsdorff, a to stavbou Zámku Wörlitz (1769–1773). Zámek je opravdovým skvostem, ač má velmi čisté jednoduché linie, působí monumentálně. Vnitřní vybavení zámku se z větší části dochovalo v originální podobě. Řada uměleckých předmětů a mnoho kusů nábytku pochází přímo z Říma, kde byli kníže a architekt poprvé okouzleni antickým uměním. Z belvedéru se návštěvníkům otevírá pohled na protilehlou stranu Labe. Získají tak hezký přehled o rozsahu a podobě této zahradní říše.

Foto: Wittenberg Kultur e.V. (Winkelmann, Johannes)

Jarní pohled na zámek Wörlitz

Tip: zámek je otevřen od dubna do října, vždy od úterý do neděle, prohlídka trvá zhruba jednu hodinu

Gotický dům – útočiště knížete Franze

Pro stavby v zahradní říši Dessau-Wörlitz jsou typické dva stavební slohy – klasicismus a novogotika. Das Gotische Haus, jak originální název napovídá, byl postaven v novogotickém stylu a platí za jednu z prvních staveb, které byly v tomto stylu postaveny mimo území Velké Británie, resp. Anglie. Budova sloužila k bydlení i jako muzeum, kníže Franz zde totiž shromažďoval své umělecké sbírky.

Foto: DZT, Kulturstiftung Dessau Wörlitz

Gotický dům

Platila však jedna zásada, provádět domem se smělo jen tehdy, pokud se tam kníže zrovna nenacházel. Tento dům byl totiž jeho útočištěm, ve kterém se věnoval studiím a scházel se se svými přáteli. Na druhou stranu ovšem patřil k zástupcům osvícenského absolutismu, také proto si pro stavbu tohoto domu zval především místní řemeslníky. Chtěl jim poskytnout práci a tím také obživu.

Tip: prohlídky je možné absolvovat od dubna do října, vždy od úterý až do neděle

Kousek Benátek v anglickém parku

Voda je základním elementem této krajiny, jednotlivé části parku jsou propojeny sítí stezek vedoucích přes mosty a uměle vybudované kanály, které umožňují i plavbu na lodích. Co most, to originál, dalo by se říct.

Foto: DZT, Kulturstiftung Dessau Wörlitz

Plavba krajinou Dessau-Wörlitz

Tato vodní síť se skvěle hodí i pro plavbu na lodích. V sezóně jsou v nabídce i rozmanité plavby na gondolách s průvodcem, tímto způsobem si návštěvníci mohou park prohlédnout z druhé strany jezera – z vodní hladiny. Jedinečné kouzlo mají tyto plavby v ranních a večerních hodinách. Plavby jsou to většinou okružní, ale není problém si přímo s původcem domluvit i individuální trasu.

Pokud se vydáte na výpravu krajinou pěšky, je možné si některé úseky zkrátit díky převozům, které jsou zde pro návštěvníky v sezóně k dispozici. Děti si oblíbily plovoucí mosty, díky kterým se hravě dostanete na druhý břeh.

Tip: romantická, poznávací nebo dobrodružná – plavba na gondolách, denní nebo večerní, s občerstvením nebo bez, v nabídce i speciální italská večeře

Architektura a zahradní umění

Po celém zahradním komplexu se nachází místa, která jsou spojena se vzděláváním. V západní části je to „osvícenská zahrada“ na Rousseauově ostrově. Knížecí pár měl to štěstí, že se s proslulým francouzským filozofem osobně setkal, a proto na jeho počest nechal vybudovat tuto zahradu.

Foto: Investitions- und Marketingsgesellschaft Sachsen Anhalt mbH

Synagoga jako symbol náboženské tolerance

Nedaleko zdejšího kostela se pak nachází synagoga, ta měla zobrazovat náboženskou toleranci. Vnitřní vybavení bylo v roce 1938 během pogromů zničeno, stavba však zůstala naštěstí zachována. Díky tomu si mohou návštěvníci prohlédnout výstavu věnovanou židovské historii v Anhaltsku. V panteonu nacházejícím se na východě části Neue Anlagen je k vidění antické umění.

Ostrov „kámen“ a vila Hamilton

Další vzpomínkou knížete a jeho dvorního architekta na jejich společné zahraniční cesty je ostrov „Stein“, na kterém se nachází vila Hamilton, amfiteátr, kolumbárium, skalní chodby a jeskyně. Postaven byl dokonce i model Vesuvu, který oba společně zdolali (ten skutečný), a jímž byli okouzleni. Výbuch Vesuvu a vytékající lávu si můžete na vlastní oči prohlédnout při zvláštních příležitostech, kdy model ožívá.

Foto: DZT, Kulturstiftung Dessau Wörlitz

Ostrov Stein plný zajímavostí

Tip: ostrov a vila Hamilton jsou přístupné od dubna do října, jako i další zajímavosti v parku, od úterý do neděle a také o svátcích

Barokní klenoty kousek od Wörlitzkého parku

Tvůrčí energii měl kníže Franz v krvi, jeho prababička totiž jen 6 kilometrů od Wörlitzu nechala několik desetiletí předtím vybudovat své barokní rezidenční sídlo – to zahrnovalo zvelebení a přestavbu města, přejmenovaného na Oranienbaum (kněžna pocházela z  oranžsko-nasavského šlechtického rodu), stavbu zámku a založení parku.

Foto: Investittions- und Marketinggesellschaft Sachsen-Anhalt mbH

Zámek Oranienbaum

Městečko, zámek i park jsou ovlivněny domovinou kněžny Henrietty – Holandskem. Kněžna se podílela na rozvoji města, nechala zde založit sklárnu a podporovala zemědělství, od roku 1693 se zde dokonce pěstoval tabák.

Kromě pěší turistiky, cyklistiky, plavby na lodích si zde návštěvníci užívají také jízdu na drezíně, trasa vede mezi Vockerode a Oranienbaumem.

Foto: Investittions- und Marketinggesellschaft Sachsen-Anhalt mbH

Čínská pagoda

Na místě původního barokního parku vznikla později v letech 1793–1797 anglicko-čínská zahrada, ve které se do dnešní doby nachází i čínský dům, pagoda a klenutý most.

Tip: posledních deset let se zde opět vyrábí lahodný hořkosladký pomerančový likér, podle původní receptury, nahlédnout můžete také do historie tabákového průmyslu v oblasti

Biosférická rezervace Mittelelbe

Tato biosférická rezervace patří k nejstarším svého druhu v Německu. Na seznam světového dědictví byla zapsána již roku 1979, dnes je součástí biosférické rezervace Flusslandschaft Elbe, která spojuje na toku Labe 5 spolkových zemí (památkou UNESCO od roku 1997). Tato lužní krajina je ideální pro výpravy pěšky i na kole a svým návštěvníkům zaručuje tolik žádaný a potřebný klid a odpočinek.

Foto: Mirko Pannach

Biosférická rezervace

Tip: Z pěších stezek je doporučeníhodná trasa Wildebergweg (9 km) a Förster-Wöpke Weg (17 km), pro cyklisty se pak skvěle hodí trasa Gartenreichtour Fürst Franz (68 km), kromě toho se v oblasti nacházejí také další regionální trasy.

Další atraktivity v okolí

Jak už bylo zmíněno na začátku článku, v okolí zahradní říše Dessau-Wörlitz se nachází i další zajímavá místa, která stojí za to navštívit. Jedním z nich je i město Dessau, které bylo od roku 1926 hlavním městem moderny. Dodnes jsou zde k vidění stavby umělecké školy Bauhaus, která položila základy moderní architektury 20. století (UNESCO památka).

Foto: Yvonne Tenschert,2011, Stiftung Bauhaus Dessau

Desava a památky Bauhaus

Nedaleko odtud se nachází město Rosslau, které návštěvníky láká především svým vodním hradem z 12. století, muzeem lodí a také stavbami z období klasicismu. Další památkou UNESCO kousek od zahradní říše je město Wittenberg. To je neodmyslitelně spojeno s Martinem Lutherem, který na vrata zdejšího kostela přibil svých 95 tezí a stál tak u zrodu reformace katolické církve v Německu. Oslavy tohoto počinu se pomalu blíží, rok 2017 bude v Německu ve znamení reformace.

Zahrady Dessau-Wörlitz

Vzdálenost:

Praha – Dessau-Wörlitz – 321 km

Zajímavost po cestě

Lipsko – cestou tam se můžete zastavit v Lipsku a navštívit zdejší ZOO, nákupní pasáže, památník bitvy národů, nebo se vydat po stopách hudební historie tohoto města

Informace na cestu:

Informace o německých památkách UNESCO naleznete na www.germany.travel/cz. Zdarma si můžete stáhnout také průvodce po památkách světového dědictví jako mobilní aplikaci.

Prohlídky parku

V parku se konají pravidelné prohlídky pro veřejnost i skupiny zhruba od konce března do začátku října. Prohlídky trvají 2 až 2,5 hodiny. Specialitou jsou i večerní prohlídky konající se od května do září, vždy od půl šesté (nutné se předem přihlásit).

Související témata:

Výběr článků

Načítám