Hlavní obsah

Radost ze života a vyspělá kultura – císaři, knížata a průmysloví baroni v Porýní a Porúří

Novinky, E.H., Německá turistická centrála

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústředním bodem této trasy je moderní Německo, které se představí nejen jako místo nákupů a muzeí, ale i jako centrum průmyslové kultury v Porúří, a zavedeme vás i na romantická místa podél Rýnu.

Foto: DZT, Dr. Hans-J. Aubert

Kulturní krajina kolem Rýna

Článek

Hesenská metropole

Výchozím bodem je Frankfurt nad Mohanem. Metropole, jíž dominuje řeka Mohan a výškové budovy, díky kterým je panoráma města známé i ve světě. Strmě se tyčící mrakodrapy, důstojné kupecké a měšťanské domy, krásné kostely a elegantní budovy muzeí. Frankfurt je jako muzeum nejrůznějších slohů a epoch pod širým nebem. A současně tak trochu lexikon soudobé architektury: Oskar Mathias Ungers, Hans Hollein, Richard Meier, Helmut Jahn, Herzog & de Meuron a mnoho dalších tu zanechalo svou vizitku a učinilo z Frankfurtu po stavební stránce možná nejmodernější město Německa.

Foto: DZT, T. Krüger

Festival muzejního nábřeží ve Frankfurtu

A muzeí, těch se ve Frankfurtu nachází opravdu bezpočet. Jejich největší koncentrace je přímo u Mohanu, a také proto se zdejší promenáda nazývá „Muzejním nábřežím“. Muzea jsou zde řazena jedno za druhým – na vás je jen to, do kterého se nakonec vydáte.

Foto: Dieter Fehrenz

Frankfurt nad Mohanem

Frankfurt však má ještě jednu, úplně jinou stránku, která s velkým businessem, architekturou, kulturou a jablečným vínem nesouvisí. Frankfurt obepíná Zelený pás o rozloze 80 čtverečních kilometrů, prostor k relaxaci a aktivnímu odpočinku. Lesy, parky, louky, pole, potoky a rybníky, životní prostředí rozmanité fauny a flóry, kterým si Frankfurt vysloužil vyznamenání OSN jakožto vzorný příklad udržitelného rozvoje města.

Tip: Budete-li ve Frankfurtu, byla by škoda neochutnat zdejší speciality: jablečné víno, na které jsou místní náležitě hrdí, a zelenou omáčku, která se připravuje ze směsi sedmi bylin.

 Romantická krajina okolo Rýna

Z metropole na Mohanu vede trasa horní částí údolí Středního Porýní, které je jednou z nejbohatších a nejkrásnějších krajin v Německu. Nejlepší je vydat se sem na lodi. Tato kulturní krajina mezi Bingenem, Rüdesheimem a starým římským městem Koblencí se rozprostírá na ploše přes 65 čtverečních kilometrů územím Středního Rýna. Čeká vás na ní nejen úchvatný pohled na známou skálu Loreley, ale také prosluněné vinohrady, 40 zámků a pevností a bezpočet romantických vesnic.

Foto: Romantischer Rhein Tourismus GmbH

Cyklotrasa kolem Loreley

Jednou z nich je i vesnice, chcete-li městečko Bacharach. Do této vesničky se dostanete pohodlně lodí, zastávky výletních lodí se totiž nachází u těch nejzajímavějších míst na Rýnu. Bacharach je kouzelným příkladem středověké architektury, dodnes se zde můžete procházet úzkými, historickými uličkami, které jsou lemovány řadou hrázděných domů. Nad městem se tyčí hrad Stahleck, v jehož útrobách se dnes nachází ubytovna pro mladé cestovatele (ale nejen ty).

Foto: koelntourismus.de

Festival světla v Kolíně

Tip: Rýn v plamenech – každý rok se na Rýnu během letní sezóny uskutečňují slavnosti s ohňostrojem, proto i tento název. Termín konání je různý, festival se postupně posouvá podél Rýnu. 5. 7. 2014 se koná poblíž Bacharachu, v Rüdesheimu/Bingenu a 20. 9. 2014 v St. Goaru a St. Goarhausenu.

Město dvou řek – Koblenc

Je-li řeč o Koblenci, musí se zmínit i jeho přízvisko: německý roh. V Koblenci se totiž stékají dvě nejdůležitější řeky této oblasti, Mosela a Rýn. Ačkoli má každá řeka úplně jiný charakter, jedno mají společné, okolo jejich toku se nachází vynikající vinařské oblasti. Více než 2000 let historie zanechalo ve městě své stopy v podobě kostelů, zámků, bývalých šlechtických paláců a měšťanských domů.

Foto: Romantischer Rhein Tourismus GmbH

Koblenz - soutok Mosely a Rýnu

Tip: V Německu se nachází 13 vinařských regionů (Mosel, Mittelrhein, Rheinhessen, Nahe, Pfalz…). Těmi nejznámějšími jsou právě ty podél Mosely a Rýnu. Nikde nechutná německý ryzlink lépe než tady.

Zámky se značkou UNESCO

Dalšími kulturními vrcholy této trasy jsou zámky Augustusburg a Falkenlust v Brühlu. V roce 1984 byly oba jako význačné ukázky baroka a rokoka s kruhovými zahradami zařazeny na seznam světového dědictví UNESCO. Obě tyto architektonické perly se nacházejí jen kousek od sebe v malém městečku Brühl, které je napůl cesty mezi Bonnem a Kolínem, kde nás čeká další zastávka na trase.

Foto: Schlösser Augustusburg und Falkenlust in Brühl

Zámek Augustusburg

Tip: Za návštěvu stojí i nedaleký Bonn. Nabízí toho mnohem více, než jen skutečnost, že je bývalým hlavním městem Německa. Po stopách historie se můžete vydat třeba na „Stezce Demokracie“, v květnu je Bonn centrem festivalu „Rýn v plamenech“.

Ve stínu obra – Kolín

Jen o pár kilometrů dál ční do nebe mistrovské dílo gotické architektury. Kolínský dóm je samozřejmě symbolem města, ale také jednou z nejoblíbenějších pamětihodností zahraničních návštěvníků Německa. Světovým dědictvím byl prohlášen v roce 1996 díky svému duchovnímu významu a své uměleckohistorické hodnotě.

Foto: DZT J. Keute

Kolínský dóm

Tip: Kromě Kolínského dómu se vydejte třeba i do muzea čokolády nebo do Muzea Ludwig. Zde se nachází díla světoznámých umělců – Picasso, Warhol apod.

Centrum německé historie

Další zastávkou na trase je dóm v Cáchách postavený kolem roku 800. Je to vůbec první německá kulturní památka, která byla v roce 1978 zařazena na seznam světového dědictví UNESCO.

Foto: Deutsche Zentrale für Tourismus e.V. (Kiedrowski, Rainer)

Cášský dóm - památka UNESCO

Mohutnou osmihrannou kupolí si chtěl Karel Veliký splnit sen o novém Římě. V kapli, která tvořila součást falce, bylo v letech 936 až 1531 korunováno 30 německých králů. V budově jsou uloženy sakrální kulturní poklady a historické dokumenty nesmírné hodnoty.

Tip: Atmosféra města je velice přívětivá, svědčí o tom i obrovské množství studentů, kteří si zde během svého studia užívají zdejší kulturu, nákupní možnosti, gastronomii a večerní život.

Trochu z jiného soudku – průmyslová kultura

Poklady zcela jiného druhu čekají na návštěvníky na poslední zastávce této trasy. V důlním a koksárenském komplexu Zollverein se přes 130 let těžilo a zpracovávalo černé zlato. Areál na břehu řeky Ruhr je ukázkovým příkladem rozvoje těžkého průmyslu v Evropě. Kdysi to byl největší a nejmodernější kamenouhelný důl na světě.

Foto: Stiftung Zollverein

Průmyslový komplex v Essenu - Zollverein

Architektura průmyslového komplexu ovlivněná výtvarnou školou Bauhaus sloužila podle výboru UNESCO pro světové dědictví několik desetiletí jako příklad pro moderní průmyslové stavby. Dnes tluče v bývalém důlním areálu Zollverein kulturní srdce celého regionu.

V areálu se nachází jednak muzeum, které dává nahlédnout do historie důlního průmyslu a historie průmyslové architektury, a pak také muzeum Red Dot Design Museum, v němž se konají originální a jedinečné výstavy moderního umění.

Düsseldorf – město, kde to žije

Výlet zakončíme návštěvou Düsseldorfu, utajeného hlavního města nákupů v Německu. Jendou z nejvyhledávanějších nákupních ulic v Düssledorfu je Königsalle, místními označovaná také jako Kö. Pokud by si měl Düsseldorf vybrat nějaké místo, které by označil centrem módy a nákupů, pak je to právě Kö.

Foto: Düsseldorf

Pohled na Düsseldorf

Zajímavou oblastí je také přístav MedienHafen. Pro milovníky architektury je doslova magnetem. Architekti zdejších budov se toho opravdu nebáli a při plánování a realizaci zdejších budov popustili uzdu své fantazie.

Düsseldorf se může pyšnit také velkým množstvím parků. Kdo by se nemohl rozhodnout, co v Düsseldorfu navštívit, může se inspirovat z Rýnské věže, která se tyčí do výšky 172 metrů a nabízí nádherný výhled na město i přilehlé parky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám