Hlavní obsah

Kefalonie – to jsou kulisy slavného filmu i tajemný labyrint podmořských jeskyní

Země filmařům zaslíbená – i to je Řecko. Celosvětovému úspěchu muzikálu Mamma Mia!, který proslavil ostrůvky Skopelos a Skiathos, předcházel třeba film Mandolína kapitána Corelliho. Tehdy si filmaři vybrali Kefalonii a film byl pro lokalitu tou nejlepší reklamou. Šestý největší řecký ostrov si tak na nezájem turistů stěžovat nemůže. „Ročně jich sem jezdí desetitisíce,“ podotýká k tomu delegát.

Článek

„Rozloha Kefalonie naštěstí pojme návštěvníky tak dokonale, že přemíru turistů pocítíte maximálně u nejznámějších turistických cílů,“ dodává k tomu. Na písečných plážích největšího a nejzelenějšího z Jónských ostrovů se nemusíte bát, že si nebudete mít kam položit deku.

Argostóli – obnovené srdce Kefalonie

Hlavní město Kefalonie se jmenuje Argostóli a když k němu připlouváte od jihu lodí, vsadili byste krk za to, že domky na pobřeží stojí už několik století. „Až připlujeme blíž, tak ale uvidíte, že je to úplně jinak,“ usmívá se průvodce na lodi. Většina domků vznikla až v polovině padesátých let!

„Za všechno může zemětřesení. Původně tady stálo staré městečko, ale 12. srpna 1953 silné otřesy srovnaly většinu staveb se zemí,“ dozvíte se víc o přestavbě téměř celého města v místním Historickém a národopisném muzeu. Ušetřené zůstalo jen náměstíčko Piateia Valianaou se starou radnicí a kostelem.

Vodní omalovánky

Když se vydáte od hlavního města na sever, narazíte na mořské vodní mlýny, Katavothres. „Řekové tady využili sílu mořských proudů,“ vysvětlí vám na informačních panelech. Dlouhou dobu ale bylo záhadou, kam masy vody velkou rychlostí mizí. Vědci na to přišli až v šedesátých letech a světe div se, jen za pomoci trochy barviva.

„Do mořské vody v okolí mlýnů nasypali barvivo a pak už jen zbývalo najít místa, na kterých se obarvená voda objeví,“ pokračuje průvodce. Masy barevné vody se tehdy objevily až v jezerech Karavomilos a Melissani – více než 20 kilometrů od Kathavothres. Voda do nich doputovala labyrintem podzemních jeskyní a kanálů. Část z nich je dnes přístupná turistům, kteří tudy proplouvají na lodičkách.

„K nejznámějším podzemním prostorám tady patří Dračí jeskyně, Drogarati. Nejen, že je vyzdobená krápníky, ale vnitřek příroda uspořádala tak, že akustika je tu srovnatelná s nejlepšími hudebními sály světa,“ dozví se turisté během plavby. Koncerty, které se tady v létě pořádají, patří k velkým zážitkům.

Až na vrcholky hor…

Povrch ostrova Kefalonie pokrývají z velké části hory. Ti, kdo se cítí dostatečně zdatní, můžou dokonce zdolat nejvyšší horu ostrova i celých Jónských ostrovů – Megas Soros v pohoří Aenos. Nadmořská výška 1600 metrů ji řadí po bok naší Sněžky.

Nebyli by to Řekové, kdyby se i k ní, respektive k jejímu vrcholku, nevázaly legendy. Jedna z nich říká, že na jejím vrcholu byl chrám vládce bohů Dia. Nejsou tu po něm ale žádné pozůstatky. Kdo ví, třeba se do něj jen tak silně zakousl zub času… I tak je ale pohled z vrcholku naprosto unikátní. Tyrkysové moře a zeleň okolních lesů, kde roste známá kefalonská jedle, jsou pastvou pro oči.

„Pokud vás zajímá historie, zamilovali byste si severní výběžek ostrova s krásným městečkem Fiskardo,“ tvrdí místní. I když se nad vlnami občas vznáší lehký opar, nedaleké ostrovy Ithaka a Lefkada jsou pořád výborně vidět. I Fiskardo ničivé zemětřesení v 50. letech ušetřilo. Dodnes tak můžou turisté obdivovat přístav inspirovaný barevnou benátskou architekturou.

„Jen je škoda, že během hlavní sezóny je tady občas až moc turistů,“ povzdychne si průvodce, když se musí prodírat zástupy lidí. „Jenže co naplat, krása je holt v kurzu!“

Další filmové lokality v Řecku:
SkiathosSpolu se sousedním ostrovem Skopelos se stal dějištěm filmu Mamma Mia! V létě 2007 se na jeho plážích proháněly hvězdy stříbrného plátna v čele s Meryl Streepovou a Piercem Brosnanem. Hitem se stal jak film, tak dovolená na Skiathosu.
SkopelosI zdejší lokace posloužily filmařům při natáčení muzikálu Mamma Mia! S nadsázkou se tady říká, že si tu muži neškrtnou. Na Skopelu je totiž ještě dnes silný matriarchát a otěže chodu rodiny a domácnosti drží pevně v rukou ženy.
MykonosTenhle ostrůvek na svou velkou roli v ještě větším filmu vlastně teprve čeká. Jisté ale je, že pokud se bude natáčet třetí pokračování Sexu ve městě, S. J. Parker bude usilovat o to, aby probíhalo právě tady. Prý si zdejší přírodu zamilovala.

O lokalitách Skiathos, Skopelos, i Mykonos si můžete v naší rubrice přečíst zajímavé články. Najdete tam i články o řeckých kulinářských specialitách, Lefkadě, dovolené na širém moři, nebo o výrobě olivového oleje.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd na Kefalonii

Cestovní kancelář Alex, specialista na letní dovolenou v zemích Řecko, Turecko, Tunisko, Egypt atd. vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená Kefalonia:

Ubytování ve studiích v letovisku Skala. Písečná pláž je jen 150 metrů daleko, v okolí je velké množství barů, obchůdků a restaurací.

Hotel v klasickém řeckém stylu ve tvaru amfiteátru obklpený velkou zahradou. Přátelský personál, oblázková pláž je vzdálená jen 50 metrů.

Ubytování v žádané lokalitě - městečku Lassi v záplavě květin. V blízkosti dvě krásné pláže, do hlavního města je možné dojít procházkou.

Autor: Lucie Štěrbová & CK ALEX

Anketa

Kterou z filmových lokalit byste chtěli navštívit?
Kefalonii
64,6 %
Skiathos
12,9 %
Skopelos
10,2 %
Mykonos
12,3 %
Celkem hlasovalo 294 čtenářů.

Jak získala Kefalonie jméno? Legenda napoví

Výjimkou mezi řeckými legendami, které rozhodně nepatří k těm nejmírumilovnějším, není ani pověst o Kefalovi, antickém hrdinovi, který získal ostrov darem za dobré služby.

Za manželku měl krásnou Prokridu, ale zamilovala se do něj bohyně červánků Éos a násilím ho odvlekla do svého paláce. I když se později snažila, seč mohla, aby Kefala svedla, on odolal. Bohyni tedy nakonec nezbylo nic jiného než přiznat porážku a hrdinu propustit.

Životní peripetie bájného hrdiny ale propuštěním neskončily. Při jedné ze svých loveckých výprav totiž nešťastnou náhodou zabil svou manželku. Aby se od jejího nešťastného zabití očistil, vstoupil do služeb thébského krále Amfitrióna a právě za zásluhy ve vyhrané bitvě od něj dostal jónský ostrov, který dodnes nese jeho jméno – Kefalonie.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám