Hlavní obsah

Kuriózní rodiště celebrit: Víte, kde se narodili Kurt Cobain nebo Shakira?

Víte, kde se narodil Freddie Mercury? Možná vás překvapí, že to nebylo ve Velké Británii, ale v Africe. Kurt Cobain nebyl dítětem velkoměsta, ale narodil se v odlehlém koutě Spojených států. A zpěvačka Shakira? Ta pochází ze země kávy a kokainu. Zajímá vás, která to je? Pak čtěte dál!

Foto: William Cho (Wikimedia Commons)

Divadelní část Singapuru, kde nejednou vystupovala i slavná rodačka, stojí přímo na pobřeží.

Článek

To, že slavní Beatles pocházejí z Liverpoolu, ví každý. Spojíte si ale kapelu Queen s africkým ostrovem Zanzibar? Asi těžko. A přitom právě na Zanzibaru se narodil Freddie Mercury. A jaká jsou další kuriózní rodiště hvězd?

Vanessa Mae – rodačka z nejčistšího města světa

Nedalo by se říci, že by vyloženě plužila, přesto thajské reprezentantce metry sjezdovky v olympijském areálu Rosa Khutor příliš rychle neubývaly. Kdo se ukrýval za lyžařskou přilbou a exotickým jménem Vanessa Vanakornová? Nikdo jiný než světoznámá houslistka známá pod jménem Vanessa Mae.

Její start v obřím slalomu na olympiádě v Soči vzbudil u médií velký zájem. Účast na hrách pod thajskou vlajkou vzbudila dojem, že virtuoska pochází z této východoasijské země. To ovšem není pravda. Občanství poděděné po otci přijala houslistka jen kvůli tomu, aby se mohla zúčastnit sportovního svátku. Ve skutečnosti pochází ze Singapuru.

Foto: Someformofhuman (Wikimedia Commons)

Panorama Singapuru, domova houslistky Vanessy Mae.

To je kus země ve špičce malajského poloostrova. Singapur leží asi 1000 kilometrů jižně od velkých thajských turistických letovisek Phuket, Krabi nebo Phi Phi. Co do rozlohy je téměř o polovinu větší než Praha. Žije tu ale skoro 5,5 miliónu lidí, což Singapur řadí mezi státy s největší hustotou zalidnění na světě. A také mezi ty nejzábavnější a nejpohlednější.

Singapur ukrývá například proslulou botanickou zahradu nebo Orchard road, ikonickou nákupní ulici, která má i svou internetovou stránku. Ono se totiž 22 nákupních center na jedné ulici nevidí tak často. Nevšední je třeba i hinduistický chrám Sri Marianmam s tradičními večerními ceremoniemi s obětinami či výlet na ostrov Sentosa. Na ten se totiž lze dostat přes vodu i lanovkou.

Freddie Mercury pochází z ostrova koření

Singapur, domovina houslistky Vanessy Mae, je od roku 1965 samostatným státem. To se ovšem nedá říci o ostrovu, kde se narodil Freddie Mercury, ačkoli má slavnou minulost. Zanzibar, na němž pod jménem Farúk Bulsara spatřil světlo světa zpěvák legendární skupiny Queen, proslul jako velké tržiště s exotickým zbožím.

Foto: Pepe Mercurio (Wikimedia Commons)

Takovouhle sochu Freddie Mercury ve své domovině na Zanzibaru nemá. Stojí ve Švýcarsku u Ženevského jezera.

Arabští obchodníci sem přiváželi vzácné koření z celé Asie, ale především si odváželi místní speciality jako hřebíček, jehož hlavním světovým vývozcem je Zanzibar dodnes. Zanzibar patřil ve středověku k významným obchodním uzlům. Dnes patří pod správu východoafrického státu Tanzanie (název mimochodem vznikl složením jmen jeho hlavních částí TANganiky a ZANzibaru). Toto spojení se oběma částem vyplatí.

Foto: Marc Veraart (Wikimedia Commons, licence CC BY-ND 2.0)

Letním radovánkám je na Zanzibaru možné se oddávat po celý rok. Průměrné teploty tam jen zřídka klesají pod 25°C.

Významná část příjmů země pochází z cestovního ruchu. Kouzlo Tanzanie spočívá v tom, že v jednom státě, v nijak velké doletové vzdálenosti, se nachází divoké safari v pevninské Tanganice a pohádkové pláže ostrova Zanzibar. Cestovatelé rádi kombinují tyto vzájemně se velmi dobře doplňující druhy dovolené během jednoho zájezdu.

Hastrman z Indonésie
Také v českých hudebních luzích najdeme exotiku. V sedmdesátých letech v rádiích bodoval hit Hastrmane, tatrmane melou v podání Ronnyho Martona, indonéského studenta Vysoké školy ekonomické v Praze.

Kurt Cobain vyrůstal v hlubokých lesích

Další enfant terrible hudebního světa Kurt Cobain se narodil na poněkud ponurém místě, tedy ponurém alespoň pro něj. Turisté sice lesy a divočinu státu Washington vyhledávají, jemu ale příliš k duhu nešla. Krátké dny, drsní lesní dělníci, to nebylo nic pro Kurtovu citlivou duši. Když se k tomu přidal bouřlivý vztah rodičů, léky proti hyperaktivitě a posměch jiných dětí kvůli extrémně vyzáblé postavě, nebylo pro něj mládí žádný med. Začal tak propadat depresím. Ty vyústily v texty a hudbu, která dodnes baví milióny lidí na celém světě.

Většinu dětství strávila hlavní postava kapely Nirvana v městečku Aberdeen. Asi 140 kilometrů od Aberdeenu najdeme největší město v okolí, Seattle, domov basketbalistů NBA Seattle Supersonics a také sídlo světového kavárenského řetězce Starbucks. Tady započala pouť kaváren se zeleným logem do světa. Necítíte vůni kávy?

Foto: Wikimedia Commons, licence public domain

Jedna z nejpopulárnějších částí národního parku Yellowstone, další perly severozápadu Spojených států.

Ještě blíže od Aberdeenu, konkrétně asi 90 kilometrů, se nachází národní park Olympic, jedna z největších přírodních atrakcí severozápadu USA. Ročně ho navštíví kolem tří miliónů lidí. Ten klid, desítky kilometrů beze stop civilizace, mohutné horské ledovce a pláže jako ze sci-fi filmu, to je něco, co výborně vyrovnává bláznivé tempo bzučících úlů jako New York City nebo Washington, D.C. na druhém konci USA.

Cobain - další člen Klubu 27
Kurt Cobain, podle žebříčku časopisu Rolling Stone z roku 2003 dvanáctý nejlepší kytarista všech dob, nakonec svůj duševní stav neustál. V roce 1992 si v drogovém opojení přiložil k hlavě brokovnici a zastřelil se. Zařadil se tak do „Klubu 27“, tedy seskupení slavných hudebníků zesnulých v tomto věku. Patří do něj také například Amy Winehouseová, Janis Joplin, Jimi Hendrix, Jim Morrison z The Doors nebo zakládající člen The Rolling Stones Brian Jones.

Shakira vyrůstala mezi továrními komíny

Z Kolumbie se do světa vyváží především telenovely, káva a kokain – tak vypadá zažitá představa o hlavních vývozních artiklech této jihoamerické země. Poslední dva fotbalové šampionáty ukázaly další bohatství země. Ten poslední odhalil vynikající hráče, ten předposlední interpretku oficiální hymny mistrovství světa – Shakiru.

Popová diva pochází ze čtvrtého největšího města Kolumbie Baranquilla. Průmyslová metropole na mořském pobřeží u ústí řeky Rio Magdalena by mohla vyvolat zdání, že tahle země nevypadá příliš vábně, a přitom pravý opak je pravdou! Stačí se podívat třeba na pláže na Islas de Rosario, 5000 metrů vysokou zasněženou sopku Ruiz nebo národní park kávy. Ano, své významné plodině vzdali Kolumbijci hold tím, že místo jejího vysokého výskytu oficiálně vyhlásili jako chráněnou oblast.

Miley Cyrus opravdu pochází z naší planety

Další slavná žena současné pop music, Miley Cyrus, je z… ne, i když jste možná teď řekli cosi jako „z vesmíru“ nebo „z Planety opic“, zpěvačka a herečka proslavená poněkud výstředním chováním skutečně pochází ze Země, přesněji z amerického Nashville v Tennessee. Její rodiště jako by ji předurčilo k muzikantské dráze – vždyť Nashville patří k hlavním městům americké hudby a nachází se zde muzeum Johnnyho Cashe nebo countryová síň slávy.

Foto: Isaac 777 (Wikimedia Commons)

Nashville má svou atmosféru. Hlavně jeho historická část.

Místa původu celebrit se města pochopitelně snaží náležitě využít sochami, síněmi slávy a dalšími lákadly a upomínkami na slavné rodáky. Pokud některé z nich během dovolené navštívíte, sami se o tom přesvědčíte.

Inzertní sdělení: Vydejte se na netradiční cesty za poznáním!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky pobytových a poznávacích zájezdů:

Vydejte se s námi na poznávací zájezd na místa, která se od sebe liší jako den a noc! Navštívíme Singapur, nejčistší město planety, symbol asijského úspěchu, v Malajsii se povídáme do Kuala Lumpuru se slavnými mrakodrapy Petronas Towers, ale i do tropického deštného pralesa a na slavné čajové plantáže.

Utečte před pošmourným počasím na božský ostrov Zanzibar! Třeba do luxusního pětihvězdičkového resortu Double Tree ze slavného řetězce Hilton. Nově postavený komplex leží přímo na bílé písečné pláži a uspokojí i ty nejnáročnější klienty. Vyzkoušejte si potápění, vychutnejte si večeři přímo na pláži a prožijte dovolenou snů!

Čtěte dále:

Přečtěte si také o Velké pětce, o nejslavnějších městech duchů nebo o trojúhelníku luxusu. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Fotili jste se někdy se slavnou osobností?
Ano
48,9 %
Ne
51,1 %
Celkem hlasovalo 133 čtenářů.

The Beatles a ti další

Legendární „brouci” byli svým způsobem unikátem. Slavné kapely se většinou poslepují z lidí z různých částí země, John, Paul, George i Ringo ale všichni do jednoho mají v kolonce místa narození anglický přístav Liverpool.

Podobně ne tom byla Nirvana, všichni její členové byli z Cobainova blízkého okolí.

To jsou ovšem výjimky. Například kapela Queen je nejvíce spojována s Londýnem, ačkoliv odsud nepocházel ani jeden z členů jejího klasického složení. Jak víme z článku, zpěvák Freddie Mercury do hlavního města Velké Británie dokonce přijel ze Zanzibaru.

V Londýně vznikla i další legenda - The Rolling Stones. Založili ji Mick Jagger a Keith Richards, kteří se znali už z dřívějška z Datfordu v hrabství Kent.

Související články

Výběr článků

Načítám