Hlavní obsah

Argentina: Tam, kde hřmí Ďáblův chřtán a vlaky jezdí do nebes

Jihoamerická Argentina, to je tango, vzpomínka na Evitu i nádherná příroda v čele s ďábelskou Aconcaguou. V národním parku Los Glacieres si pak budete připadat jako na cestě kolem světa. Od antarktických ledovců je to tady jen kousek na „tichomořské“ pláže i „africkou“ poušť.

Foto: ESO travel

Vodopády Iguacu jsou jen jedním z mnoha fantastických přírodních úkazů Argentiny.

Článek

O kráse Argentiny není nutné nikoho dlouze přesvědčovat. Stačí se porozhlédnout na internetu a z těch několika fotek jí dokonale propadnete. Neuvěřitelně bohatá směs přírodních krás, které se střídají v extrémních polohách, ve vás probudí touhu objevit tenhle samostatný kontinent. Je libo vyprahlou pampu nebo začneme na divokých plážích?

Jejich atmosféru si nejvíce vychutnáte na severu země, v přímořské provincii Buenos Aires. Zlaté pláže tu lemují nádherné atlantické pobřeží, v létě je tu opravdové horko a v zimě skoro nemrzne. Nejznámějšími přímořskými letovisky jsou Mar del Plata, Coastal district nebo Pinamar. Nedaleko odsud ale leží živoucí Buenos Aires, jehož barevné domky příjemně ladí s veselou povahou místních lidí.

Foto: ESO travel

Aconcagua, nejvyšší hora Jižní Ameriky, láká k několikadennímu treku v jejím okolí.

Vlak do nebe
Železnice nemají u turistů v Jižní Americe velkou oblibu. Jsou často nekvalitní a síť je řídká. V Argentině je nejrozsáhlejší železniční síť z celé Jižní Ameriky, což ale nevypovídá nic o její kvalitě. Ideální je pro levné cestování, ale i pokud chcete zažít něco opravdu výjimečného. Z města Salta vede totiž trať, která patří ke třem nejvyšším na světě. Jmenuje se Vlak do nebe a na 1350. kilometru přejíždí 63 m vysoký viadukt. Závratě jsou tu na denním pořádku.

Buenos Aires leží na ústí řek Uruguay a Paraná a žije tu asi 3 miliony obyvatel. Pokud jste tu poprvé, pak rozhodně nesmíte minout čtvrť La Boca, v níž najdete ulici zvanou Caminito. Domky jsou tu natřené pestrými barvami, takže vypadají jakoby je někdo postavil z lega. Tančí se tu tango, pouliční umělci předvádí své kejkle a celé to tu jednoduše dýchá Argentinou.

Foto: archiv autora

Barevné domky v Buenos Aires jsou jedním z nejfotogeničtějších míst ve městě.

Jihoamerická města jsou úžasná, ale ty pravé poklady se tu hledají v přírodě. Nutností je alespoň malý trek do majestátních And na úpatí vznešené Aconcaguy, odrážející se v křišťálových jezerech. Dlouho ale neotálejte – o kus dál vás budou vábit vyprahlé pláně, které vypadají jako z Tibetu. Film Sedm let v Tibetu s Bradem Pittem se z velké části točil tady.

To v národním parku Los Glaciares by se mohla klidně točit Ledová královna. 47 velkých a asi 200 menších ledovců tu tvoří neuvěřitelné pohledy a barevné kombinace. Kolik odstínů modré barvy existuje? Můžete je zkusit spočítat v téhle obří zásobárně pitné vody, kde se každou chvílí s ohlušujícím řevem odlamují obrovské ledové kry. Nejznámějším ledovcem je Perito Moreno – z jezera Argentino ční 5 km široký a 60 m vysoký ledový masiv, kolem kterého můžete plout lodí. Chce to ale odvahu – kusy ledu padají bez ohlášení.

O Patagonii a jejích krásách se více dozvíte v článku Tam, kde země končí, začíná Patagonie: zdolejte hory a vykoupejte se s tučňáky

Foto: ESO travel

K ledovci Perito Moreno se můžete vydat lodí, ale pozor na padající kusy ledu!

Jižní Amerika v dalších článcích:

Abyste mohli tvrdit, že jste byli v Argentině, musíte se bezpodmínečně vydat k vodopádům Iguacu. Ty leží na hranici Brazílie a Argentiny a jejich jméno znamená velmi příznačně „Velká voda“. Není se čemu divit – obrovský komplex tvoří asi 275 kaskád, z nich největší a nejznámější je Ďáblův chřtán – ten je vysoký 90 metrů. Pokud vám nestačí jen pohled, na obou březích je možné vydat se se zkušeným kapitánem lodí přímo pod ramena vodopádů.

Foto: Sebastian Fissore

Slaniska vypadají jako pláž bez moře. Jejich bílá barva je v ostrém slunci opravdu oslňující.

Kromě hektolitrů vody jsou vodopády Iguacu domovem stovek vzácných zvířat a rostlin – v okolním pralese se prohánějí pumy, jaguáři a opice, zahlédnout můžete také tukany nebo nosály. Skutečný ráj pro biology se ale nachází trochu jižněji, na poloostrově Valdés či na mysu Punta Tombo. Rezervace UNESCO kromě nejnižšího bodu jižní Ameriky, laguny de Carbón, ukrývá také pláže obsypané lachtany nebo gigantickými koloniemi tučňáků magellanských.

V okolních vodách se čas od času vynoří obří hřbet velryby jižní nebo kosatky dravé, která sem v jarních měsících připlouvá lovit lvouny a delfíny. Bílé pláže s černými skalisky jsou velmi podobné další argentinské specialitě – slanisku Salinas Grandes. To je pozůstatek zaniklého jezera a vidět ho můžete v tektonické propadlině mezi masivy hor Sierra de Ancasti a Sierra Cordoba. Asi 8500 km² je pokryto úžasně bílým povlakem ze soli, který mění už tak nádhernou krajinu v mimozemskou nádheru.

Čtěte dále:

Zaujmout by vás mohly i další články. Třeba o nejbláznivějších aquaparcích, Dominikánské republice nebo lyžování na netradičních místech. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Inzertní sdělení: Tipy na zájezdy do Jižní Ameriky!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky poznávacích zájezdů do Jižní Ameriky:

Poznejte kulturní tradice tří úžasných zemí a velkolepé přírodní scenérie, kdy spatříte mimo jiné i majestátní Aconcaguu nebo nádherné uruguayské pláže.

Navštivte čtyři divoké země a poznejte život na pampě nebo vodopády Iguacu! Zatenčete si skutečné argentinské tango, uruguayské candombé i brazilskou sambu!

Ostré štíty velehor, praskající ledovce, velryby, pampa v kombinaci s návštěvou nejjižněji položeného města planety - úchvatné zážitky na celý život!

Autor: Viola Kratochvílová & ESO travel

Anketa

Kterou jihoamerickou zemi byste navštívili nejraději?
Brazílii
17 %
Argentinu
50 %
Chile
6,3 %
Peru
20 %
Kolumbii
2,5 %
Jinou
4,2 %
Celkem hlasovalo 1273 čtenářů.

Praktické informace o Argentině:

V Argentině je léto od prosince do února a zima o června do srpna. Ať už se sem vydáte v jakémkoli období, objevíte nádhernou zemi plnou přírodních krás. Pohybovat se tu můžete prakticky ve všech klimatických pásech – na severu jsou horké tropy, které se k jihu mění v subtropy a vyprahlé pouště. V jižním cípu Argentiny, v Patagonii, najdete ledovcové hory a zamrzlé mořské břehy.

Foto: prayitno

Argentinské tango

Argentinské tango

Pochází z konce 19. století a vzniklo smíšením lidové hudby Itálie, Španělska či Polska a hudby místních kreolů a indiánů. S klasickým tangem, které vzniklo ve 20. století v Británii má společný 2/4 rytmus a nostalgickou vášeň. Velký je ale rozdíl v držení těla tanečníků.

Argentinská kuchyně

Argentina čerpá podstatu svojí kuchyně z klasických jídel přistěhovalců z Evropy. Proto tu má velkou tradici pizza, těstoviny nebo třeba zmrzlina. Patrný je také vliv arabské kuchyně, samozřejmostí jsou oblíbené mořské plody. Specialitou argentinské kuchyně je argentinské víno, které prý patří ke světovým špičkám. Nejvýznamnější vinařskou oblastí je Mendoza, kde najdeme 70% argentinských vinic. Kromě vína holdují Argentinci také čaji maté, jehož pití a příprava je považována za rituál a společenskou událost.

Bezpečnost a víza

V Argentině je bezpečno, opatrnost je vhodná ve větších městech a hlavně v chudinských čtvrtích. Mohli by vás okrást o vaše argentinské peso, které momentálně odpovídá asi čtyřem korunám. Čeští turisté nepotřebují do Argentiny žádná víza.

Kdy se vydat do Argentiny?

Nejvhodnější období pro návštěvu jižní Argentiny je argentinské léto, pokud vás láká lyžování, pak se doporučuje vydat se sem během našeho léta. Na cestování v severní části země, tedy například do okolí Buenos Aires, se hodí zvolit argentinskou zimu – extrémní teploty klesají a ubývá srážek.

Jaké jsou ceny v Argentině?

Za kemp zaplatíte asi 5 dolarů, za pokoj v hostelu asi 10 dolarů, pokoje v hotelech stojí okolo 20 až 30 dolarů. Letenku do Buenos Aires je možné sehnat za 10 tisíc Kč, a například jedna hodina argentinského tanga stojí asi 150 Kč.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám