Hlavní obsah

V Tallinnu je krásně a levně. Letos je navíc evropským městem kultury

Jakkoliv architektonicky i přírodně zajímavé jsou všechny Pobaltské země, jen jedna z nich vám letos předloží nepřekonatelnou kulturní nabídku. Ať se jedná o pouliční umění, divadlo, koncerty, galerie či sportovní utkání, vše můžete najít v hlavním městě Estonska. Tallinn je letos Evropským hlavním městem kultury.

Článek

Toto nepříliš velké město s úžasným historickým centrem, které zvládnete pěšky pohodlně procourat během jednoho dne, leží při Baltském moři v ústí Finského zálivu. Oproti jiným přímořským městům nenabízí pláže a promenády, zato vás zcela jistě ohromí úžasným Starým Městem, které tvoří změť uliček a věží ze 14. a 15. století.

Právě kvůli středověkému městskému centru s mohutným opevněním, zanesenému v listině světově chráněných památek UNESCO, míří do Tallinnu tisíce návštěvníků ročně. Nejvíce jich potkáte na Radničním náměstí, kde obdivují štíhlou věž gotické radnice, nebo posedávají v malebných kavárnách.

Stopy dánské, německé i ruské nadvlády

Další zajímavou částí Starého města je Hradní vrch s impozantní katedrálou Alexandra Něvského, která vyrostla naproti budově národního parlamentu v období rusifikace baltských provincií. Její výstavba byla namířena proti etnickým Estoncům i baltským Němcům, kteří byli převážně luteránského náboženství. Původně se právě na tomto místě rozkládal park se sochou reformátora Martina Luthera.

Více o východní Evropě a Rusku:

Kousek odtud, schované za hradní zdí, se nachází malebné místečko mnoha dostaveníček a malířských zákoutí – Nádvoří krále dánského. Nabízí výhled na město a impozantní dělostřeleckou věž Kiek in de Kök.

Pro kulturní znalce a milovníky moderní historie

I jiné části Tallinnu však mají co nabídnout: na dlouhá léta nepřístupném pobřeží, které bylo v dobách Sovětského svazu pro veřejnost uzavřené, vyrostla díky projektu Tallinn EHMK 2011 tzv. kulturní kilometrovka, provázející po bývalých vojenských objektech.Ty v rámci revitalizace nyní slouží jako venkovní galerie či vězeňské muzeum.

Zhruba 2 km východně od centra leží krásný park Kadriorg, kde kromě místa k odpočinku najdete mnoho zajímavostí: Kadriorský palác, vystavěný Petrem Velikým, sídlo estonského prezidenta a také jednu z nejmodernějších národních galerií v Evropě – fascinující KUMU. Zde lze spatřit výstavu ruské avantgardy, estonského umění i propagandistická díla z doby socialismu, ale také moderní expozici ukazující prolínání informačních a komunikačních technologií s uměním.

Pokud by Vám kulturní nabídka Tallinnu i přes svou šíři a rozmanitost nestačila a zatoužili byste spatřit více z okolí, nic vám nebrání procestovat ostatní pobaltské země. Více se o nich dočtete v článku Kam Češi rádi jezdí? Do Pobaltí za středověkými hrady a českými cenami. Pro ty, co si na dovolenou v téti oblasti vyhradí více času, se nabízí např. jednodenní výlet do Helsinek, který určitě stojí za to.

Helsinki, severní soused Tallinnu

Hlavní město Finska leží na druhé straně zálivu jen 80 km od Tallinnu, což představuje 1,5 až 2 hodiny jízdy trajektem. Lodě pendlují mezi oběma městy zhruba každou hodinu, cenově se liší podle společnosti (45 -80 € za zpáteční lístek). V Helsinkách vystoupíte téměř v centru, na procházku po městě stačí jedno odpoledne: navštivte zámek Sveaborg, pokochejte se bělostnou kupolí katedrály Tuomiokirkko na Senátním náměstí i do skály vytesaným chrámem Temppeliaukio.

Finsko pro gurmány
Jako zpestření výletu do Finska můžete zajít do veřejné sauny či ochutnat místní kuchyni (typickým pokrmem je losos nebo karelský guláš ze sobího masa). Připravte se však na to, že oproti Estonsku budete muset sáhnout podstatně hlouběji do peněženky – cena hlavního jídla se pohybuje od 18 do 35 €.

Při hezkém počasí zamiřte trajektem na přilehlý ostrov s pevností Sumoenlinna, rozlehlou ostrovní tvrzí vybudovanou Švédy na obranu proti Rusům, která figuruje na listině světového kulturního dědictví a kromě zachovalého opevnění a ponorky ze 2.světové války nabízí také mnoho míst ideálních pro piknik a odpočinek.

Inzertní sdělení: Tipy na poznávací zájezdy po Evropě

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky poznávací zájezdy po severní Evropě:

Poznávací okruh zahrnující návštěvu tří pobaltských republik s jednodenním výletem do Helsinek. Zahrnuje výlety do přírody i prohlídky hlavních měst Litvy, Lotyšska, Estonska a Finska.

Týden na vlnách na luxusní lodi. Poznejte nejkrásnější města severní Evropy – od Kodaně s mořskou vílou, přes Tallin až po Benátky severu – nádherný carský Petrohrad s Ermitáží.

Dvě bývalé omšelé chlouby komunismu se změnily k nepoznání. Provedené rekonstrukce památek a modernizace mnohonásobně zvýšily zájem turistů.

Autor: Mirka Reifová & ESO travel

Anketa

Které z těchto měst byste chtěli navštívit?
Tallin
28,6 %
Moskvu
4,2 %
Petrohrad
41,2 %
Helsinki
11,4 %
Stockholm
9,4 %
Kodaň
5,2 %
Celkem hlasovalo 308 čtenářů.

Tallin - Evropské hlavní město kultury 2011

Letos láká Tallinn na množství kulturních akcí odehrávajících se pod hlavičkou projektu EHMK 2011.

Estonsko je proslulé svou vášní pro divadlo, literaturu a písňové festivaly. Při návštěvě Tallinnu si nenechte ujít některé z desítek představení divadelních či pěveckých souborů.

Návštěvníkům se zájmem o přírodu je určeno nové muzeum moře, milovníci umění si nesmí nechat ujít návštěvu moderní galerie KUMU. Fascinující je nejen svými sbírkami obrazů a soch (najdete tu např. díla estonského expresionismu od Konrada Mägiho či Ado Vabbeho nebo práce umělců posledního dvacetiletí po získání estonské nezávislosti), ale také architekturou budovy z vápence a skla, která se vypíná na skále jako příď lodi.

Čtěte dále:

Zabývali jsme se i mimoevropskými destinacemi, přečíst si tak můžeme třeba tyto články:

Z dalších článků pak vybíráme - slavné filmové lokality, nejdelší krytou sjezdovku světa nebo povídání o Bali a Jávě. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Související články

Výběr článků

Načítám