Hlavní obsah

Exotický Silvestr v Thajsku a Zanzibaru? Zlákat se nechává stále více Čechů

Češi mění silvestrovské estrády v televizi za exotiku. Počet těch, kteří každý rok vyrážejí oslavit přelom roku do zahraničí, stále roste. A co letí nejvíc? Nejpopulárnější exotickou silvestrovskou lokalitou je už několik let Kuba, letos jí ale na paty šlape Thajsko, kam už nejsou potřeba víza. Čechy je ale o silvestrovské noci možné potkat i v Berlíně, na Times Square nebo na plážích (zatím nedoceněného) Zanzibaru.

Článek

Silvestr na horách pomalu střídá silvestr na pláži. A tradiční blízké zimní destinace, jako jsou Kanárské ostrovy nebo Egypt, pak vzdálenější exotika. Nejčastěji Dubaj, Thajsko, Kuba.

Specializované cestovní kanceláře nabízejí silvestrovské pobyty v exotických destinacích už od konce léta a právě teď je dobrá možnost vybrat si zájezd s výhodnou slevou přesně podle gusta. Zájem o exotické silvestry stoupá – i přesto, že pobyty na přelomu roku vyjdou často dráž než v jiných termínech. Hlavní roli zde hraje originalita a touha po změně.

Do Thajska bez víz – počet Čechů poroste

Cestování do Thajska je od srpna pro Čechy mnohem jednodušší. Thajsko Česku zrušilo vízovou povinnost. Takže zatímco loni vyrazilo do Thajska zhruba 20 tisíc Čechů, letos jich nejspíš bude víc. Ceny pobytů v Thajsku jsou navíc poměrně příznivé – ceny začínají už na 25 tisících za dva týdny pobytu.

A kam se v Thajsku na silvestra vydat? Možností je spoustu, záleží ale na tom, jestli ho chcete prožít v klidu, nebo naopak v pořádně rozprouděné zábavě.

V tom druhém případě se nabízí strávit přelom roku ve velkých letoviscích jako Pattaya, Bangkok nebo Phuket. Živo je tady i ve všední dny, natožpak v poslední den roku. Většina barů je plná k prasknutí, připravené jsou speciální programy.

Úplňková party i když není úplněk

Zážitkem na celý život je potom silvestrovská oslava na ostrově Ko Phangan. Ten proslul takzvanými Full Moon party, kdy se na místní pláži Haad Rin vždy za úplňku scházejí desetitisíce lidí z celého světa, aby protančili celou noc a část dalšího dne. Více o této party v článku Nejlepší plážová party světa? Full moon party na ostrově Ko Phangan.

Další články o Thajsku

31. prosince sice nebude úplněk, ale Úplňková party tady proběhne. A pravděpodobně bude, jako už tradičně, nejnavštěvovanější party roku. Polykači ohně, žongléři, prodavači suvenýrů, ale i bohužel i kapsáři, budou mít co dělat, aby se třicetitisícovým davem propletli.

Milion lidí na jednom místě
Na Ko Phanganu se veselí o silvestrovské noci třicet tisíc lidí, na newyorském náměstí Times Square asi jeden milion. Party na Times Square je po té berlínské asi největší silvestrovská akce planety. Lidem tady ani nevadí, že se celou dobu mačkají, stojí dlouhé fronty, nemohou pít alkohol a o půlnoci neuvidí ani ohňostroj. Ten je totiž z bezpečnostních důvodů zakázaný. Zase na ně ale během večera napadá několik tun konfet.

Úplňková party ale není nic pro ty, co si chtějí přelom roku vychutnat v klidu. Ti by měli vyrazit na jiný ostrov. Hlavně ve vodách Andamanského moře jsou jich desítky - z těch nejslavnějších Ko Lanta nebo souostroví Phi Phi. Více o poklidných destinacích v Thajsku probírá článek Kam do Thajska bez turistů? Zkuste ostrovy Ko Kood, Ko Tao a Ko Ratcha.

Kuba – slavné Varadero versus unikátní ostrůvky

Mezi Čechy je dlouhodobě nejoblíbenější exotickou destinací Kuba. I přesto, že dovolená tady vyjde, v případě, že se vydáte na některý z ostrůvků, zhruba na pětapadesát tisíc korun. Levněji vyjde pobyt ve Varaderu, největším letovisku Kuby.

Varadero v překladu znamená kotviště a leží asi jen 130 kilometrů od Havany na poloostrově Hicanos. První turisté sem dorazili ve 20. letech 20. století, dovolenou tu rád trávil i Babtista nebo Al Capone. Škarohlídi sice Varadero označují za turistické ghetto bez atmosféry té pravé Kuby, ale servisu tu nic nechybí.

Navíc ti, co chtějí užívat kubánské atmosféry plnými doušky, mohou vyrazit na menší kubánské ostrovy. Cayo Largo leží asi 80 kilometrů od pobřeží Kuby a platí za nejluxusnější a tím pádem i nejdražší kubánskou destinaci. Ostrov dříve býval základnou pirátů, dnes na 27 kilometrech místních pláží místo pirátů potkáváte turisty.

Není jich ale moc, na ostrově je totiž „jen“ nějakých 1200 hotelových pokojů. Nehrozí tak, že by na místních plážích byla hlava na hlavě. Cayo Largo je navíc jediným místem na Kubě, kde je možné provozovat opalování takzvaně „na Adama“.

Podrobné informace o ostrově Cayo Largo hledejte v článku Za nejkrásnějšími karibskými plážemi se vydejte na kubánský ostrov Cayo Largo

Když chcete klid – Cayo Coco a Cayo Guillermo

Za boomem turismu na Cayo Coco stojí letiště. Respektive fakt, že od roku 2005 přistávají na ostrově i mezinárodní linky a odpadá tak zdlouhavé přejíždějí z letiště v Havaně. I u Cayo Coco platí, že jsou jeho poznávacím znamením dlouhé pláže s bílým pískem. Je jich tady 22 kilometrů.

Menším bratrem ostrova Cayo Coco je Cayo Guillermo. Teplota tady celý rok neklesá pod 26 stupňů a když se k tomu připočtou ještě ideální podmínky pro potápění a bezchybný servis, je jasné, proč patří Cayo Guillermo k nejrychleji se rozvíjejícím turistickým cílům.

Silvestr pod africkým sluncem

Silvestr v některých afrických zemích bývá hodně divoký. Třeba v Jihoafrické republice se během silvestrovské noci na základě nějaké pokřivené tradice vyhazují z oken ledničky. Tedy, teď už ne. Tahle kratochvíle je už několik let zakázaná. Nicméně třeba Kapské město je až přespříliš bujarými oslavami proslavené.

Pravým opakem je pak silvestr strávený pod horkým africkým sluncem na plážích v Keni nebo třeba na Zanzibaru. Ač to mnohé stále překvapuje, dovolená na pláži v Africe nemusí nutně proběhnout jen na severu, u pobřeží Středozemního moře.

Kvalita ubytování a vůbec všech služeb je třeba na Zanzibaru minimálně srovnatelná s tou v Egyptě nebo v Tunisku. Jen cena je vyšší – za týdenní pobyt tady člověk zaplatí v přepočtu asi šedesát tisíc korun.

Inzertní sdělení: Tipy na silvestrovské pobyty 2011

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky last minute silvestrovských pobytů:

Oslavte příchod Nového roku v nejslavnějším a nejluxusnějším letovisku Kuby. Hotely v tropických zahradách, golfová hřiště a nekonečné pláže – to je Varadero!

Přelom roku pod horkým africkým sluncem. Zanzibar je ostrov koření, kde v posledních letech vznikají luxusní hotely. Ideální podmínky pro potápění, možnost safari.

Dvě nejživější thajská letoviska. Phuket je navíc proslulý nejlepším plážovým servisem v jihovýchodní Asii. Phuket – to je luxusní silvestr bez kompromisů.

Anketa

Jak a kde trávíte silvestr?
V soukromí doma
62,4 %
V restauraci, hospůdce s přáteli
15,3 %
Na horách
7,6 %
V zahraničí, u moře
7,8 %
Jinak
6,9 %
Celkem hlasovalo 450 čtenářů.

Jak jde čas…

Nový rok se logicky neslaví všude naráz. Jako první vkročí do dalšího roku obyvatelé Vánočního atolu v souostroví Kiribati v Tichém oceánu. V tu dobu je u nás teprve jedenáct hodin dopoledne.

Když u nás odbíjí poledne, na Novém Zélandu odbíjí půlnoc a propuká obrovský ohňostroj v Auclandu. A zatímco my v jednu odpoledne trávíme poslední oběd roku, začíná se slavit v Sydney, v první větší světové metropolí, do které „vstoupí“ Nový rok.

První asijskou zemí je Japonsko, prvním evropským národem potom Turci z evropské části Turecka. Dvě hodiny po nich se dalšího roku dočkáme i my. Hodinu po nás propuká ohňostroj v Londýně.

A zatímco střední Evropa se v šest hodin ráno ukládá ke spánku, na newyorském náměstí Times Square klesá obrovská nasvícená koule a odpočítávají se poslední vteřiny starého roku. A jako úplně poslední se dočkají obyvatelé Havaje.

Čtěte dále:

Z článků z poslední doby doporučujeme:

Nedávno jsme psali také o Mali, soukromých ostrovech nebo největších stavbách světa. Přehled všech vydaných článků pak najdete na hlavní stránce rubriky.

Související články

Výběr článků

Načítám