Hlavní obsah

Vlakem za slony a lvy? Expres Shongololo jezdí Afrikou již dvě desetiletí

Jaké by to bylo projet si Afriku vlakem? Není to až tak nemožné. Legendární expres Shongololo pravidelně vyráží na cestu napříč 6 zeměmi tzv. Jižního kříže - Botswana, Zambie, Zimbabwe, JAR, Mosambik a Svazijsko. Cestující během cesty v pohodlných kajutách zažijí řadu dobrodružství jak ve vlaku, tak během rozmanitých výprav do okolí.

Článek

Vlak s sebou uprostřed noci trhne a začíná prudce brzdit. Ani pohled z okénka toho příliš nenapoví. Tma, která leží nad africkou divočinou, je pouhým okem neproniknutelná. Po několika minutách se dá celý kolos zase do pohybu a světlo z jednotlivých „kajut“ mdle osvítí velkou skupinu slonů.

„Je jich tady požehnaně a to, že se kvůli stádu na kolejích občas hodně prudce brzdí, není nic neobvyklého,“ vrátí se ráno k malému nočnímu vytržení ze spánku průvodčí. Vlak, kterým se cestuje, není běžným africkým dopravním prostředkem. Naopak, takzvaný Shongololo expres vozí výhradně turisty. A to už téměř dvě desetiletí.

Stonožka na kolejích

Název Shongololo odkazuje na doby, kdy byla železniční doprava v Africe ještě v plenkách (ne, že by dnes byla hlavně v subsaharské části na vysoké úrovni). Tehdy domorodci považovali vlaky, které uháněly jejich krajinou, za ohromné stonožky. A stonožka se v řeči některých jihoafrických kmenů řekne právě „shongololo“.

Při pohledu na interiéry vlaku se mnohým musí vybavit slavný Orient Expres. Jednotlivé kajuty/kupé jsou obložené tmavým dřevem, ve vlaku je i knihovna nebo společenská místnost. Restaurace prý kromě mezinárodní kuchyně nabízí i speciality typické pro tento kout Afriky. Cestující si může kupé vybrat podle několika úrovní vybavení.

Člověk si ale interiérů příliš neužije. Vlak totiž ukrajuje kilometry africké krajiny hlavně v noci. Přes den jeho dočasní obyvatelé vyrážejí k nejkrásnějším místům zemí Jižního kříže. Pokud si totiž připlatíte za služby některé z cestovních kanceláří, čeká vás vedle cesty i zajímavý poznávací program mířící k zajímavým místům v bližším či vzdálenějším okolí železnice.

Jižní kříž
Proč se některé země v jižní Africe označují jako země Jižního kříže? Toto označení má původ u námořníků. Souhvězdí Jižní kříž bylo kdysi výrazným orientačním bodem na noční obloze jižní polokoule. Delší rameno pomyslného kříže totiž ukazovalo přímo k jižnímu pólu. K označení jihoafrických zemí, které všechny leží pod rovníkem, na cestě k jižnímu pólu, už byl jen kousek.

Zajímavá místa po cestě

Jednou ze zemí, kterou expres projíždí, je pro Čechy téměř neznámý Mosambik. Město Maputo patří k těm větším. Prvním překvapením pro ty, kteří sem přicestují vlakem, mnohdy bývá, že místní honosné nádraží navrhl Gustav Eiffel – ano, ten muž, který má „na svědomí“ slavnou pařížskou ikonu.

Neobyvatelný dům z oceli

Dokonce to není jediná stavba, kterou v Maputu vyprojektoval. Je ještě autorem stavby nazývané Casa do Ferro – domu, který je celý kompletně z oceli. Vznikl už v roce 1892, ale nikdo v něm nikdy nebydlel. „Místní horké klima totiž interiéry domu po většinu roku rozpaluje k nesnesení,“ vysvětluje ochotně průvodce.

Lákají vás i jiné typy cestování po světě? Můžete se inspirovat v některém z těchto článků:

K setkání se slony i mimo koleje pak obvykle dochází až na území Jihoafrické republiky. Konkrétně v Krugerově národním parku. Ten je se svými 20 tisíci čtverečními kilometry rozlohy suverénně největší park na jihu Afriky a pokryl by čtvrtinu České republiky. Po místních nekonečných pláních se prohání na třicet tisíc zeber, patnáct set lvů a každý den zhruba tři tisíce návštěvníků.

Grand Canyon Afriky

Krásy Jihoafrické republiky ale nekončí ani za branami tohoto nejstaršího parku Afriky. Jízda dál pokračuje přes jednu z údajně nejkrásnějších panoramatických cest v Africe - „Panorama Route“. Kaňon vytvořený řekou Blyde je největší zelený kaňon na planetě. Kvůli svým rozměrům a hloubce až 800 metrů je někdy označovaný jako Grand Canyon Afriky.

Jeden z nejhezčích pohledů na něj je potom z „Božího okna“. Název tohoto 700 metrů vysokého skalního masivu, na jehož vrcholu je vyhlídka, je prý odvozený právě od pohledu na krajinu, která prvním objevitelům připomínala Ráj.

Mimochodem – Boží okno si zahrálo i ve filmu. Pokud jste viděli film „Bohové musejí být šílení“, pak si vzpomeňte na scénu, kdy křovák Xi myslí, že došel na konec světa – tím je ve filmu právě v mlze zahalené Boží okno a jeho okolí.

Tajemství Velké pevnosti v Zimbabwe

Do zemí Jižního kříže patří i Zimbabwe. Na pomyslném vrcholu žebříčku nejznámějších památek, které na jeho území leží, je takzvaná Velká pevnost. Nutno podotknout, že velkou reklamu jí dělá aura tajemna, kterou je tato stavba obklopená.

Velká pevnost je po egyptských pyramidách největší stavbou afrického kontinentu. Stvořena je z milionů a milionů pečlivě opracovaných kamenů. Ty u sebe drží bez pomoci jakéhokoliv pojiva, stavitelé proto museli své řemeslo perfektně ovládat.

A tady právě nastává problém – dodnes se nepodařilo zjistit, kdo je autorem tohoto komplexu, ani k čemu tajemná stavba sloužila. Vědci uvnitř neobjevili jediný náznak dřívější lidské činnosti. Kámen navíc v této oblasti není typický stavební materiál. Množí se tak legendy – někdo říká, že jde o pozůstatek bájných dolů krále Šalamouna, jiný zase, že tu bývalo sídlo královny ze Sáby. Kde je pravda, těžko říct…

Čtěte dále:

Inzertní sdělení: Tipy na zájezdy za exotikou a poznáním

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů do Jižní Afriky.

Strhující kombinace jízdy v legendárním vlaku a četných výprav za atrakcemi, kulturou a divočinou exotického jihu Afriky. 19 dní, na které se nezapomíná.

Špičkový program pro nejnáročnější cestovatele zahrnuje neopakovatelné safari a návštěvu přírodních ikon Zimbabwe, Botswany, Namibie a JAR.

 Autor: Lucie Štěrbová & ESO travel

Anketa

Vydali byste se na cestu po Africe vlakem?
Ano, rozhodně!
97,1 %
Ne, neláká mě to.
2,9 %
Celkem hlasovalo 681 čtenářů.

Podrobnější plán cesty expresu Shongololo

Co všechno lze cestou expresem vidět a zažít? Zde je přehled zajímavých míst: 

- Pretoria, hlavní město JAR

- přírodní rezervace Hlane ve Svazijsku

- město Maputo v Mosambiku 

- Krůgerův národní park v JAR (domov velkého počtu slonů, lvů, buvolů a leopardů)

- Panorama Route (cesta nejkrásnějšími místy JAR - kaňon řeky Blyde, vyhlídka Gods Window, vodopády Mac Mac)

- cesta krajinou baobabů u jezera Jundazi, spirituálního místa lidí kmene Venda

- Velká pevnost v Zimbabwe

- národní park Matobo

- rezervace Mosi a Tunya v Zambii

- Viktoriiny vodopády

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám