Hlavní obsah

Z Ruzyně do všech koutů světa: Kam se nyní dá levně zaletět

Poloha České republiky ve středu Evropy je z hlediska cestování nedocenitelnou výhodou. Při letech z Prahy do evropských destinací netráví turisté na palubě dlouhé hodiny, ale většinou v cíli přistanou zhruba do 180 minut. To je fakt, který jim může závidět leckterý Američan, lačný po krásách starého kontinentu. Komfortní cestování bez přestupů ale poloha Česka slibuje i těm, kterým je Evropa malá a rádi by za exotikou.

Článek

V době platnosti letního letového provozu létá z ruzyňského letiště cca 53 společností. Své klienty přepravují do více než 130 destinací 52 zemí světa. A to bez přestupů. S výběrem míst, kam se pohodlně dostat, tak budou spokojeni i ti nejnáročnější. Zajímá vás, kam se dá z Ruzyně v těchto dnech podívat? Tady je pár tipů...

Šest hodin letu za žhavým arabským sluncem

Kdo si chce na dovolené užívat přepychu a žasnout nad architekturou, která láme světové rekordy ve výšce nebo luxusu, měl by letět do Dubaje. Od tamních žhavých písků a lesku skleněných mrakodrapů ho dělí jen asi pět až šest hodin na palubě letadla. Doba, která přesně vystačí na krátký spánek a důkladné prostudování průvodce.

Cena letenky se pohybuje kolem 10 - 15 tisíc korun. Samozřejmě v závislosti na tom, kolik času ještě zbývá do odletu. A pak už se můžete nechat unášet výhledem z nejvyšší budovy světa Burj Khalif, prohlídkou jednoho z nejluxusnějších hotelů Burj Al Arab nebo žasnout nad nejrůznějšími tvary místních ostrovů. Po odpoledni na tamních plážích, kde se prohřejete na arabském slunci, si budete přát, abyste nemuseli nikdy odjet.

Podrobnosti o dubajských vymoženostech a atrakcích si můžete přečíst v těchto článcích:

New York na dosah

New York je miniaturou celého světa, kde mezi osmi miliony lidí žijí Číňané, Italové, Mexičané, Irové a spousta dalších národností. Pestrobarevnost jeho obyvatel se pak odráží i na místní zábavě. Můžete vyrazit na nákupy a pořídit suvenýr na Páté Avenue. O pár dolarů lehčí pak navštívit místo, kde podstatně větší balíky peněz takřka létají vzduchem – tedy slavnou Wall Street.

Pokud budete městem, které nikdy nespí, unaveni, udělejte si piknik v Central parku – místní oáze klidu, která k odpočinku přímo vybízí a je nedílnou součástí rušné metropole – vždyť i Newyorčané potřebují trochu zeleně. Tipy na další místa, která v New Yorku musíte vidět, najdete v tomto článku:

Přestože je atmosféra New Yorku na hony vzdálená té pražské, skutečná vzdálenost mezi městy není tak patrná – do této betonové džungle letí letadlo z hlavního města Česka přibližně devět hodin. Cena letenky se pohybuje mezi 10 - 20 tisíci korunami.

Na východ za netušenými krásami Kavkazu

Tři a půl hodiny. To je doba letu, který končí v Jerevanu – hlavním městě Arménie. Za letenku zaplatíte něco mezi 10 a 15 tisíci korunami. A pak už můžete nerušeně obdivovat turisty opomíjenou metropoli, kterou si mnoho Čechů spojuje bohužel spíš se známým pořekadlem, ve kterém figuruje jedno fiktivní rádio. Krásné a starobylé město na úpatí bájného Araratu si ale zaslouží mnohem více pozornosti.

A zajímavosti Arménie Jerevanem nekončí – patří k nim ještě například kláštery Sanahin a Haghpat, které se řadí k nejvypracovanějším dílům středověké arménské architektury. I okolní státy mají co nabídnout – namátkou snad jen gruzínské rodiště Stalina Gori nebo „Paříž Kavkazu“, jak se někdy pro jeho krásu přezdívá hlavnímu ázerbájdžánskému městu Baku. Zajímavosti ze zmíněných zemí najdete v tomto dřívějším článku: Kavkaz si vás učaruje majestátními scenériemi a nízkými cenami.

Stará dobrá Moskva

Koho neláká luxus Dubaje, ruch New Yorku ani tajuplná atmosféra Kavkazu, možná neodolá kouzlu Moskvy. Let sem trvá přibližně dvě a půl hodiny a vyjde na zhruba deset tisíc korun. A pak už nic nebrání k návštěvě Rudého náměstí. Středobod Moskvy i celého Ruska funguje jako stroj času.

Při pohledu na „cukrový“ chrám Vasila Blaženého se leckdo přenese do doby carů. Pohlédne-li o kousek dál, vrátí se při pohledu na mauzoleum V. I. Lenina do dob komunismu. A to nejsou všechna moskevská lákadla. Co třeba sídlo ruské moci Kreml nebo Stalinova katedrála? Více informací o majestátní Moskvě najdete v jednom z minulých článků tady.

Čtyři hodiny k nejsvětějšímu místu Země

Za deset tisíc korun si lze pořídit letenku na zhruba čtyřhodinový let s přistáním na rušném letišti v Tel Avivu v jedinečném Izraeli. Odtud si lze udělat výlet do Jeruzaléma a k místní Zdi nářků – nejsvětějšímu místu na světě.

Dalším městem, které má velký význam minimálně pro křesťany, je Betlém. Pro ty, kteří náboženským pamětihodnostem příliš nefandí, má Izrael několik dalších zajímavostí – nikdo určitě nepohrdne blahodárnou koupelí v Mrtvém moři, protože jde o doslova nadnášející zážitek.

Čtěte dále:

Vlakem, lodí, letadlem... přečtěte si naše další články věnující se unikátním formám cestování po světě:

Nedávno jsme psali také o luxusu v dubajských hotelech, Severní Koreji, Srí Lance nebo Bahrajnu. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezdy za exotikou a poznáním

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky poznávacích zájezdů:

Výlet do metropole všech metropolí – do moderní džungle, která je snem i noční můrou zároveň. Zažijte symfonii zvuků, barev i vůní.

Jak je to se slavným rádiem Jerevan? Možná se to dozvíte během tohoto dvanáctidenního poznávacího zájezdu po krásách Kavkazu.

Anketa

Jakým způsobem jste se letos přepravovali na dovolenou?
Autem
30,9 %
Autobusem
8,6 %
Vlakem
4,9 %
Letadlem
51,9 %
Jinak
3,7 %
Celkem hlasovalo 430 čtenářů.

Desetkrát po Evropě

Deset tipů pro ty, které exotika tolik neláká a dávají přednost krásám evropského kontinentu. Přímým letem mohou doletět například do:

Hlavního města Spojeného království Velké Británie a Severního Irska – Londýna. Big Ben, Buckinghamský palác nebo London Eye jsou na dosah.

Romantické a stále krásné Paříže, kde se můžete projít podél Seiny nebo zasednout do jedné z typických kaváren a kochat se pohledem na Eiffelovu věž.

Metropole Itálie – Říma a navštívit slavné Koloseum nebo se vydat do Vatikánu a nahlédnout do Baziliky svatého Petra.

Istanbulu, který se rozkládá na dvou kontinentech a díky tomu je považován za bránu do Orientu. Na památku si pak můžete přivézt suvenýr z jednoho z místních populárních bazarů.

Hlavního města Švédského království, které se rozkládá na ostrovech v Balstkém moři - do Stockholmu, kde nejlépe poznáte pravou atmosféru severských zemí.

Za sluncem a pravou sangrií se dá z Prahy bez přestupů doletět do Madridu a nechat se unášet podmanivým rytmem kastanět.

Na krásy metropolí v západní Evropě zapomenete, vypravíte-li se do ukrajinského Kyjeva. Město na Dněpru si se svými populárnějšími konkurenty v ničem nezadá.

Lákají-li vás travnaté plochy a svěží netknutá příroda, je pro vás ideální destinací Irsko. V Praze vstoupíte na palubu letadla a za dvě hodiny přistáváte v hlavním irském městě Dublinu.

Z Prahy se dá také přímo doletět do Bruselu – hlavního města Evropské unie a také domova slavného Čurajícího chlapečka.

Na dovolenou za sluncem se můžete vydat třeba do Bulharska a využít pohodlného přímého spojení mezi Prahou a tamním hlavním městem Sofií.

Související články

Výběr článků

Načítám