Hlavní obsah

Dovolená pro nejnáročnější: Cesta kolem světa luxusním soukromým letadlem

Komerční článek - Deset exotických dovolených v necelých 4 týdnech – to je charakteristika unikátní cesty kolem světa, která se chystá pro české turisty na přelom března a dubna 2012. A nutno podotknout, že pořádně luxusních dovolených – přepravu zajišťuje soukromé, speciálně upravené letadlo, bydlí se v nejlepších hotelech světa a poslední den je pro účastníky cesty připravený na rozloučenou soukromý ohňostroj. Co je na tuhle cestu potřeba? Čtyři týdny volna a několik set tisíc na kontě navíc.

Článek

Přesně čtyřiadvacet dní – tak dlouho bude tahle cesta kolem světa trvat. Během nich speciálně upravený Boeing 737 dosedne na čtyřech kontinentech. Modré vody Karibiku vystřídá nekonečná zeleň Amazonie, patagonské ledovce potom pro změnu tajemný Velikonoční ostrov se sochami moai, o jejichž účelu toho dodnes příliš nevíme. Dál potom Polynésie, Fidži, Sydney, Kambodža, Indie...

Nasát atmosféru a letíme dál!

Podle programu stráví účastníci cesty v každém místě zhruba dva dny. „Vždy v tom nejlepším hotelu, který je v místě k dispozici, s kompletním servisem a zajištěným programem pro ty, kteří o něj mají zájem,“ přibližuje podobu cesty ředitel cestovní kanceláře ESO travel Tomáš Cikán. Dva dny jsou prý tak akorát na to nasát atmosféru, ochutnat speciality a poznat to nejkrásnější a nejznámější v oblasti. Pak se letí dál.

Komfort pro účastníky je potom zajištěný i přímo na palubě letadla. Vnitřek Boeingu 737 je upravený pro potřeby cesty. Z původních 189 sedaček jich zůstalo jen 60, na palubě se na uvítanou podává francouzské šampaňské a třeba jídelní servis odpovídá business třídě u běžných letů.

Bez potápění, prosím!
Ač během cesty kolem světa turisté navštíví několik světově proslulých potápěčských lokalit, pod vodu se podívají maximálně se šnorchlem, bez kompletní potápěčské výbavy. Proč? V každé lokalitě stráví totiž zhruba dva dny a zlatým pravidlem potápění je vyvarovat se ponoru 12 až 24 hodin před odletem. Jinak hrozí dekomprese a poranění vnitřních orgánů.

Na rozdíl od běžných letů ale cestující neřeší svoje zavazadla nebo dlouhé čekání na letišti. „Zavazadla jsou odvezená přímo na hotel, check-in je privátní, tudíž bez zbytečného čekání na letišti,“ doplňuje Tomáš Cikán další informace o cestě. Odlétá se z Prahy a po zastávce v Bratislavě cestovatele čeká nejdelší let na celé cestě. Karibský ostrůvek Sv. Lucie dělí od střední Evropy asi 11 hodin letu.

Z Patagonie přes Velikonoční ostrov do Polynésie

V dalších dnech už si ale účastníci létání neužijí ani zdaleka tolik. V průměru nějakých šest hodin při přeletech do dalších destinací. Nejvíc při letu z Patagonie na Velikonoční ostrov, kdy stráví na palubě asi osm hodin. Aby ne, když je Velikonoční ostrov označovaný za nejizolovanější místo planety. Nejbližší pevnina, ostrůvek Pitcairn, je vzdálená asi 3200 kilometrů.

Lodí kolem světa
Palubu letadla je možné vyměnit za palubu lodi. I tak se dá totiž obkroužit svět. Jen je potřeba se připravit na to, že cesta netrvá necelé čtyři týdny, ale téměř čtyři měsíce. Z toho celé dva čistě jen na širém moři. Pořádná porce mořských vln je kompenzována zázemím lodi. Pluje se totiž na těch nejluxusnějších lodích světa, na jejichž palubách nechybí obchodní centra, aquaparky, divadla nebo kina.

V každé destinaci je pak pro účastníky cesty připravený program - v Patagonii výlet do národního parku Los Glaciares, na polynéském ostrůvku Moorea krmení žraloků, v Kambodži návštěva chrámového komplexu Angkor Wat. Ten ale není povinný, pokud se někdo rozhodne strávit celý den u bazénu, nikdo mu bránit nebude.

Spát jako na vodě

Ony totiž i samotné hotely patří k zážitkům. Na ostrově Moorea je ubytování zajištěno ve vodních bungalovech, často s proskleným dnem, takže člověk může rovnou z postele pozorovat hemžení pod vodní hladinou. Rčení „spát jako na vodě“ tu rozhodně nemá negativní význam. Mimochodem právě tady, na polynéské Mooree a v jejím bezprostředním okolí, se natáčel film Bounty – s Melem Gibsonem a Anthony Hopkinsem.

Na hranicích Brazílie, Argentiny a Paraguaye u vodopádů Iguacu se pro změnu bydlí v luxusním hotelu přímo nad hřmícími vodními masami. Zatímco do propasti, která je vyšší než u slavných vodopádů na Niagaře, padají s každou vteřinou miliony litrů vody, turisté si užívají komfort, který by uprostřed džungle čekal jen málokdo.

Za nadstandardní dávku luxusu se samozřejmě i nadstandardně platí. Škarohlídi by mohli o obsazenosti speciálu, který se v březnu vydá na cestu, pochybovat. Nicméně cestovní kancelář ESO travel už teď hlásí, že o tuhle unikátní cestu mezi Čechy zájem je. A rozhodně ne malý.

Čtěte dále:

O čem dalším jsme psali? Načerpejte inspiraci pro svou dovolenou v našich článcích:

Dál si můžete počíst o Saudské Arábii, plavbách na luxusních lodích, Mallorce nebo cestě vlakem do Tibetu. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Inzertní sdělení: Cesta kolem světa

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky cesty kolem světa:

V termínu od 30.3. do 22.4. 2012 prožije 60 cestovatelů 24 unikátních dní. Během nich obletí 4 kontinenty, 10 exotických destinací a ty nejlepší pětihvězdičkové hotely. Mysteria Velikonočního ostrova, ledová Patagonie, nejkrásnější pláže Polynésie nebo kosmopolitní Sydney.

Autor: Lucie Štěrbová & ESO travel

Anketa

Jak by se vám zamlouvala cesta kolem světa na palubě speciálního letadla?
Letěl/a bych hned, jen mít finance
93,5 %
Líbí se mi to, ale neletěl/a bych
2,2 %
Nelíbí se mi to, spousta času se "zabije" přelety
2,5 %
Nevím, je mi to jedno
1,8 %
Celkem hlasovalo 445 čtenářů.

"Zastávky" na cestě kolem světa

Během necelých čtyř týdnů obletí cestovatelé svět, navštíví 4 kontinenty a poznají deset unikátních míst. Každé má svou specifickou atmosféru, která láká tisíce turistů ročně, vyznačuje se nějakou zajímavostí, která ho dělá jiným, odlišným. Kde všude tedy soukromé letadlo při své cestě přistane?

Ostrůvek Sv. Lucie leží v Karibiku a dříve se mu přezdívalo „Helena západu“ – a to kvůli podobnosti s ostrovem Sv. Helena. Sv. Lucie celkem 14krát změnila majitele, od roku 1979 je samostatná. V posledních letech se stává cílem romantických dovolených a pravidelně obsazuje přední příčky v žebříčcích nejromantičtějších míst světa.

Patagonie leží na území Chile a Argentiny. Obrovské ledovcové hory a nekonečné pláně – to jsou základní poznávací znamení národního parku Los Glaciares. Vstup sem je v přepočtu asi stokoruna. Místní namodralé ledovce jsou jednou z největších zásobáren pitné vody na planetě.

Velikonoční ostrov je jedním z nejodlehlejších míst naší planety. K nejbližší pevnině, ostrůvku Pitcairn, je to totiž 3200 kilometrů. Mimo to skrývá jednu z největších záhad lidstva. Tajemství místních ohromných soch moai se doposud nepodařilo nikomu objasnit.

Na ostrově Moorea se v sobě snoubí to nejkrásnější z Francouzské Polynésie. Navíc tady mají turisté jedinečnou možnost zažít na vlastní kůži krmení žraloků přímo pod hladinou. Moorea leží jen 21 kilometrů od slavnějšího Tahiti, částečně stále v jeho stínu, turisté si sem ale cestu pomalu nacházejí.

Fidži je samo o sobě dost exotická lokalita. Od loňského roku tady mají navíc turisté možnost prožít noc pod mořskou hladinou. Vznikl tady unikátní podmořský resort – 24 kompletně prosklených kajut je v hloubce 40 stop a od okolního podmořského světa je odděluje jen několik centimetrů tlusté sklo.

Opera, Harbour Bridge nebo Bondi Beach – to jsou jen některé ze symbolů této australské metropole. Ač Sydney není hlavní město Austrálie, většina turistů míří právě sem. Mimochodem právě sydneyská Opera je považována za nejkrásnější stavbu světa, která vznikla po druhé světové válce.

Z tří set ostrůvků souostroví Palau je osídleno jen sedm. K hlavním lákadlům patří jezero plné medúz, mezi kterými je možné se potápět. Ty díky absenci predátorů ztratily v průběhu tisíciletí svá žahadla, koupel s nimi je tedy naprosto bezpečná.

Exotická Kambodža je Čechům blíž, než by se na první pohled mohlo zdát. Místní král totiž studoval v Československu a mluví perfektně česky. Fanoušci herečky Angeliny Jolie zase ocení návštěvu chrámu Ta Prohm, kde se natáčel Tomb Raider.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám