Hlavní obsah

Sedm nej, které na Kubě nesmíte vynechat

Kuba patří ke stálicím zimní dovolené. Za sluncem, bílými plážemi, pohodou, teplým mořem a unikátní atmosférou dávno skončených časů, vyráží ve velkém i Češi. Pokusili jsme se pro vás sestavit žebříček sedmi kubánských nej – těch známých v nových souvislostech, i těch, která jste doposud o nesvobodném „ostrově svobody“ možná nevěděli.

Článek

Díky celoročně příjemným teplotám a minimu srážek v zimních měsících je Kuba jednou z nejoblíbenějších zemí, a to nejen v Karibiku. O turistickém ráji Varadero, pohodě a klidu na ostrůvcích Cayo Guillermo nebo Cayo Coco bylo popsáno už spousta papíru. Pojďte se teď na to nejznámější a nejzajímavější na Kubě podívat trochu jinak.

Nejsvobodnější promenáda – Malecón

Nábřeží Svobody“ – i tak se přezdívá slavné havanské pobřežní kolonádě Malecón. Vznikla už v roce 1901 a od hladiny moře ji dělí pouhý metr. Když vítr zvedne vlny, stříká voda až na dlažební kostky, které tady v některých místech jsou.

Kubánci ji považují za samé srdce Havany a tvrdí, že se tady schází po setmění celý svět. Turisté se proplétají mezi pruty rybářů, mladé dvojice kolikrát pohledem zabloudí na temné moře. Právě tím směrem totiž leží břehy Spojených států a právě proto je Malecón symbolem volnosti a svobody. Tipy na další zajímavé výlety po Kubě probírá např. článek Kam se vydat na Kubě, když nechcete jen polehávat na pláži?

Nejslavnější koktejly – mojito a Cuba libre

Nebýt Kubánců a jejich výborného rumu, nikdy bychom nepopíjeli mojito a další koktejly, jejichž základem je bílý rum. Mojito navíc není žádný módní výmysl z posledních let. Jeho vznik se podle jedné z legend datuje až do 16. století. Tehdy byl nápoj podobný dnešnímu mojitu oblíbeným nápojem námořníků, včetně Francise Drakea.

Mladším sourozencem mojita je koktejl Cuba Libre. Mix rumu, coly a limetkové šťávy začali popíjet vojáci ve španělsko-americké válce na počátku 20. století. Ti američtí navíc pití doprovázeli přípitkem „Cuba Libre!“ neboli „Svobodná Kuba!“ a jméno dnes světově známého koktejlu bylo na světě.

Nejméně kubánské místo – Varadero

Do Varadera míří zhruba třetina turistů, kteří dorazí na Kubu. Dvacet kilometrů dlouhý pás hotelů, pláží, restaurací a zábavních podniků zažil ten největší boom na konci 90. let. Nenechte se ale mýlit – na dovolenou sem jezdilo horních „deset tisíc“ už ve 30. letech 20. století. Mezi nimi například i mafián Al Capone.

Dnes je Varadero dostupné pro mnohem širší masu zájemců a nabízí všechno, co patří ke správné dovolené. Na druhou stranu ho ale pesimisté označují za nejméně kubánské místo ostrova. Místní sem ani nemají přístup, takže turisté, kteří chtějí zažít tu pravou kubánskou nespoutanou atmosféru, by měli vyrazit minimálně na výlet do nedaleké Havany. Více o Varaderu se dočtete např. v článku Oblíbené kubánské letovisko Varadero nabízí k radovánkám přes 20 km pláží.

Nejsmyslnější tanec – salsa

Salse se přezdívá svobodný tanec v nesvobodné zemi. Vznikla na počátku 20. století spojením indiánských, španělských a afrických rytmů a dnes se tančí nejen na Kubě, ale v celém světě. Ti, kdo vyrazí do některého z kubánských letovisek, by měli alespoň jednou vyrazit na kubánskou „salsatéku“, kde se tančí dlouho do noci.

Nejlepší potápění Karibiku – Cayo Coco

Kolem Kuby leží v moři zhruba 4000 korálových ostrovů a ostrůvků. A při pobřeží v její centrální části pak souostroví Královská zahrada se svým největším ostrovem Cayo Coco. Dříve tady na pláži stálo jen několik bungalovů, dnes tu díky novému letišti vznikají menší moderní hotely přímo na pláži.

Často do nich vyrážejí potápěči. Cayo Coco a jeho okolí totiž patří k nejlepším potápěčským lokalitám v Karibiku – díky výborné viditelnosti a velké druhové pestrosti typické pro teplá tropická moře. Jestli si o něm chcete přečíst víc, pak si přečtěte tento článek Chcete mít tropický ostrov jen pro sebe? Zkuste kubánský ráj Cayo Coco.

Nejtypičtější suvenýry – rum a doutníky

Rum se na Kubě vyrábí už od 16. století a na plantážích ho na posilněnou popíjeli otroci. Později si ho na lodě přibalovali námořníci a platilo se z ním za otroky. Litr kvalitního rumu tady turisté pořídí za zhruba 800 korun a určitě nic nezkazí typickými značkami Planchao nebo Havana Club. Zárukou kvality je značka „carta blanca“ na etiketě.

Kromě zhruba šedesátky rumů se na Kubě vyrábí i několik desítek druhů doutníků. Kuba je prý „země tabáku zaslíbená“ a indiáni tady smotané tabákové listy kouřili už před příchodem Kryštofa Kolumba. Dnes tu funguje asi desítka továren, kde se doutníky vyrábějí poctivou ruční prací. Pokud si chcete přivést doutníky domů, pak počítejte s tím, že vše nad padesát kusů je nutné proclít.

„Nejsladší místo“ – Údolí cukrovarů

Údolí cukrovarů, známé i pod anglickým názvem „Sugar mills“, leží nedaleko města Trinidad a je pozůstatkem na dobu, kdy byla Kuba světovým producentem cukrové třtiny. V zelené krajině jsou rozesety zbytky zhruba sedmdesátky cukrovarů. Výjimečná oblast je zapsaná na seznam světového dědictví UNESCO a ročně ji navštíví na jeden milion turistů.

Další zajímavé články o Kubě:

Nedávno jsme psali také o Seychelách, Íránu, Kolumbii, méně známých thajských destinacích nebo Full Moon Party na ostrově Ko Phangan. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezdy na Kubu

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů na Kubu:

Nejslavnější kubánské letovisko, zhruba padesátka hotelů od těch nejluxusnějších pětihvězdičkových po příjemné dvouhvězdičkové komplexy. Zábava až do rána, Havana 2 hodiny autobusem.

Ostrůvky stvořené pro absolutní relax a útěk před stresem. Ideální destinace pro vyznavače potápění, v blízkosti druhý největší korálový útes na světě. Pláže mají skoro 30 kilometrů délky.

Jedna z nejdražších ale zároveň i nejluxusnějších destinací v Karibiku. Ostrov s minimem turistů nabízí výborné podmínky pro potápění a rybaření. Jediné místo na Kubě, kde tolerují nudismus.

Autor: Lucie Štěrbová & ESO travel

Anketa

Ze zajímavých míst na Kubě byste nejraději poznali...
Hlavní město Havanu
31,4 %
Varadero
10,1 %
Ostrůvky jako je Cayo Coco
46,8 %
Údolí cukrovarů
6,7 %
Jiné místo
5 %
Celkem hlasovalo 865 čtenářů.
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám