Hlavní obsah

Chcete utéct před světem? Luxusní Seychely jsou ideální volba

Co se vám vybaví, když se řeknou Seychely? Typické rozeklané žulové kameny na plážích, obrovské želvy, mnohým také Radovan Krejčíř a jeho útěk před spravedlností. My k tomu ještě přidáme tajemnou magii Gris Gris a její lektvary lásky nebo ty nejkrásnější pláže souostroví. Seychely jsou jedním z nejkrásnějších míst planety, kam můžete vyrazit na exotickou dovolenou.

Článek

Potřebujete namíchat nápoj lásky? Na Seychelách to není problém. Ač se řadí k moderním ostrovním státům, svou nezastupitelnou roli tady ještě pořád mají různí šamané a kouzelníci. Magie Gris Gris ještě dnes prostupuje podstatnou částí dění na ostrově. A dokonce i turisté si tady mohou pořídit nejrůznější amulety a talismany.

„Ochrání vás před ďáblem a přinesou vám štěstí!“ To vám bude tvrdit každý z těch, kteří za úplatu na trhu v hlavním městě Victoria nabízejí plátěné váčky s malými rituálními předměty. Nejčastěji jde o drobné ze dřeva vyřezané figurky. Mimochodem magie Gris Gris má svou stálou expozici i ve Státním historickém muzeu v hlavním městě.

Kam z dosahu turistů?

Hlavní město Victoria leží na největším a nejnavštěvovanějším ostrově celých Seychel - Mahé. To zase patří do skupiny takzvaných vnitřních ostrovů, společně třeba s ostrovy Praslin nebo La Digue. Právě na vnitřní žulové ostrovy jezdí drtivá většina ze 150 tisíc turistů, kteří ročně na Seychely vyrazí. Vnější ostrovy jsou potom de facto jen tu větší, tu menší korálové atoly.

Mahé je esencí všeho, co je pro Seychely tak typické. Krásu seychelských pláží tady reprezentuje ta nejslavnější, Beau Vallon, která se táhne od hranic hlavního města Victoria zhruba 3 kilometry. Najdete na ní centrum potápění a vodních sportů, zářivě bílý písek, čisto a … poměrně dost turistů. Ti, kdo chtějí soukromí tak musí vyrazit jinam než na severní cíp ostrova.

Všechna kritéria pro vlky samotáře splňují například pláže Anse Takamaka nebo Anse Intendance na jihu. Modré a mělké laguny tady stíní kokosové palmy, turistů je tu minimum a cestou sem je možné se zastavit ve „vesničce řemeslníků“. Ve dvanácti samostatných staveních jsou k zakoupení modely lodí, keramika nebo výrobky z palem.

Stručně z historie
Seychely byly až do 18. století neobydlené, jen občas sloužily jako základna pirátům. Od roku 1754 byly francouzskou državou. Symbolem této nadvlády se stal kámen, takzvaný „Stone of Possession“, který si dodnes můžete prohlédnout ve Státním historickém muzeu. Z této doby pochází i pojmenování tohoto souostroví. Ostrovy dostaly jméno podle ministra financí Ludvíka XV., který se jmenoval Jean Moreau de Séchelles. Po napoleonských válkách se staly državou Velké Británie. Samostatnosti docílily až v roce 1976.

Vše pro přírodu

Seychelské vládě se nedá upřít snaha o ochranu přírodního bohatství, které z toho souostroví dělá skutečnou perlu Indického oceánu. Proto nikoho asi ani příliš neudiví fakt, že téměř polovina území státu spadá pod některý z národních parků nebo chráněné území.

Symbolem ostrova jsou potom želvy obrovské. Dotáhly to až do státního znaku. Kromě atolu Aldabra, kde jich jsou tisíce, na ně můžete narazit i v hotelových zahradách, kde se stávají milým komparzem na rodinných fotografiích.

Na Mahé určitě nevynechejte návštěvu Národního mořského parku Ste Anne při východním pobřeží. Tvoří ho šest ostrůvků a jde o vůbec nejstarší mořský park v Indickém oceánu. Každý den sem vyplouvají výletní lodě s proskleným dnem, ze kterých je možné pozorovat korály. Paradoxně ty jsou právě v této oblasti prý dost poničené.

Victoria – jedno z nejmenších hlavních měst

Nikdo z turistů se během dovolené nevyhne návštěvě hlavního města Victoria, u kterého leží jediné mezinárodní letiště Seychel. Zároveň se odsud odlétá i na okolní ostrůvky. Je ale škoda z náruče jednoho z nejmenších hlavních měst světa (Victoria má jen 30 tisíc obyvatel) utíkat příliš rychle. Místní Botanická zahrada patří ke světově proslulým a fotka u „Clock Tower“, což je zmenšenina londýnského Big Bena, je téměř povinností.

Seychely ale nejsou jen pláže a příroda Mahé, velmi oblíbené jsou i další ostrovy – La Digue nebo Praslin. Právě na něm rostou proslulé obří kokosové ořechy, které v námořnících kdysi prý vyvolávaly touhu. Proč? To se dozvíte příští týden ve druhém článku o seychelských zajímavostech.

Čtěte dále:

Seychelám už jsme se věnovali dřív. Přečíst si můžete článek:

V minulých týdnech jsme psali o Kolumbii, největší plážové party světa, luxusních letoviscích na Maledivách nebo o 10 nej cestovatelských zážitcích. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky Exotika.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezdy na Seychely

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů na Seychely:

Oblíbený tříhvězdičkový komplex, který v roce 2005 prošel kompletní rekonstrukcí leží na hlavním ostrově Seychel, jen 20 minut jízdy od hlavního města.

Nedávno otevřený luxusní resort s 36 pokoji v samostatných vilách postavených ve viktoriánském stylu s privátními bazény se nachází v jihozápadní části ostrova u nádherné písčité pláže.

Příjemný komplex rodinného charakteru, tvořený čtyřmi nově postavenými vilami, z nichž v každé najdeme dvě dvoulůžkové ložnice.

Autor: Lucie Štěrbová & ESO travel

Anketa

Do které z těchto exotických destinací byste se chtěli podívat?
Seychely
53 %
Maledivy
13,8 %
Thajsko
3,4 %
Francouzsská Polynésie
29,8 %
Celkem hlasovalo 1103 čtenářů.

Praktické informace

Říká se: Jiný kraj, jiný mrav. Kromě toho ale také platí – jiná měna, jiný jazyk, jiná úroveň zdravotnictví. Přečtěte si výčet těch nejzákladnějších praktických informací, aby vás při cestě na Seychely nic nepřekvapilo.

Úřední jazyk

Úředními jazyky na Seychelách jsou kromě kreolštiny ještě angličtina a francouzština, takže by případná domluva měla být bez problémů.

Zdravotní péče

Při cestě na Seychely nepotřebujete žádná speciální očkování. Žádná z exotických nemocí vám tady nehrozí. Základní ošetření je tady zdarma.

Víza a vstupní formality

Pro cestu na Seychely nepotřebujete žádné vízum, pokud tam tedy nechcete strávit víc jak čtyři týdny. Vstupní povolení vám udělí při příletu přímo na letišti, stačí ukázat zpáteční letenku, potvrzení o ubytování a to, že máte dostatek financí.

Měna

Na Seychelách se platí seychelskými rupiemi, které se dělí na 100 centů. Za jeden dolar dostanete zhruba 4,8 rupie.

Doprava

Jako pozůstatek britské nadvlády tady dodnes platí, že se jezdí vlevo. Pokud si tedy za volantem příliš nevěříte, nechte šoférování zkušenějším.

Související témata:

Související články

Pět tipů, jak si zpestřit pobyt v Thajsku

Thajská Ayutthaya měla v 17. století zhruba milion obyvatel a co do velikosti si nezadala s Londýnem. Říká se, že byla největším městem tehdejší doby. Spousta...

Výběr článků

Načítám