Hlavní obsah

Bolívie, to jsou drsné hory, hrdí obyvatelé, koka a známé naleziště dinosauřích stop

ESO travel, Petra Novotná

Bolívie je jedinou zemí na světě, kde převažují potomci indiánů nad potomky španělských dobyvatelů, conquistadorů. V jejích horách jsou roztroušené vesničky, které ožívají při barevných fiestách a oslavách křesťanských svatých i indiánských bohů. V jedné z nich našel svou smrt Che Guevara. Bolivijské pralesy zase skrývají tajemství dávných a bohatých měst, možná legendárního Eldoráda.

Článek

Bolívie sice patří mezi méně známé země Jižní Ameriky, rozhodně ale neprávem. Brazílii, Argentině neb Chile může konkurovat několika světovými rekordy, většinou spojenými s výškou. Významnou část země totiž tvoří Andy (Kordillery), horský masiv protínající severní i jižní část Ameriky jako její páteř.

Toužíte po věčné lásce? Zamiřte do La Paz

La Paz je jedním z hlavních měst. Obyvatelé Bolívie totiž nejsou žádní troškaři a mají hlavní města dvě. Zatímco v La Paz sídlí vláda, Sucre je městem soudní moci a pro přesnost má funkci hlavního města i oficiálně. To ale La Paz nezabránilo, aby si nárokovalo pozici nejvýše položené metropole na světě.

Centrem města je náměstí Plaza Murillo, které ohraničuje kostel svatého Františka z osmnáctého století – zachovalý příklad bolivijské koloniální architektury, dále katedrála a vládní palác. Turistickým lákadlem je čarodějnický trh Mercado de las Brujas kde nakoupíte nejrůznější kouzelné amulety zajišťující dlouhověkost, elixíry pro věčnou lásku, mrtvolky zvířat, stříbrné ozdoby a figurky vašich nepřátel. Skvělá příležitost koupit tchýni suvenýr.

Z Měsíčního údolí na sluneční ostrov

Něco málo přes deset kilometrů je od La Paz vzdáleno Měsíční údolí Valle de Luna. Název je příznačný. Krajina tu překypuje skalami bizarních útvarů, miniaturními kaňony, kamennými poli a skalními věžičkami. Údolí bylo totiž dříve dnem jezera, které vyschlo a odkrylo tak světu své pozoruhodné dno.

Protikladnou kulisou k neutěšenému pouštnímu vzhledu Měsíčního údolí je jeho horizont, na kterém se rýsují bolivijské šestitisícovky s celoroční bílou čepicí. Isla de Sol, ostrov jezera Titicaca, kde se podle indiánské legendy narodilo slunce a vydalo se odtud na svou nekonečnou pouť po obloze, je domovem incké civilizace a nabízí bohatou podívanou na ruiny inckých staveb.

Ve zdejší vesničce Yumani pramení Fuente del Inca, pramen Inků. Voda z něj vám údajně zajistí věčné mládí. Na ostrov jezdí pravidelně lodě z městečka Copacabana, kde byste neměli minout slavný poutní kostel s černou soškou Panny Marie. Pokud vám na návštěvu Isla de Sol nezbude čas, vydejte se aspoň na kopec Cerro Calvario odkud budete mít na Titicacu i s ostrovem slunce nezapomenutelný výhled.

Poslední kroky Che Guevary
Bolívie byla poslední zemí, kde Ernesto Guevara de la Serna šířil levicovou revoluci. V roce 1967 se ve společnosti několika partyzánů potloukal roklí El Churo, když je zajala bolivijská armáda ve spolupráci se CIA. Postřelený Che byl odveden do vesničky La Higuera, den na to - 9. října 1967 byl na rozkaz bolivijského prezidenta popraven a pohřben do anonymního hrobu. Jeho ostatky se našly o třicet let později a byly se vší pompou převezeny na Kubu.

Rodné město republiky

Sucre je sice menší než jeho „konkurent“ La Paz, ale hrdě se drží pozici oficiálního hlavního města. Jméno dostalo po bojovníkovi za nezávislost Bolívie Antoniu José de Sucre. Svými zachovanými památkami španělské architektury si vysloužilo místo na seznamu UNESCO. Není se co divit, malebné a upravené Sucre láká na poklidnou harmonii náměstí, parků a zahrad.

Většina budov je bílá, a proto se Sucre přezdívá Bílé město. Turistickým cílem je třeba Dům svobody, kde byl v roce 1825 podpisem stvrzen vznik Bolivijské republiky. Uchovávají v něm také první vlajku Argentiny. V Sucre byste si také neměli nechat ujít malebný františkánský klášter La Recoleta, postavený na úpatí kopce Cerro Churuquella.

Dalším bolivijským městem zapsaným na seznamu světového dědictví je Potosí. Město na jihu Bolívie patřilo v historii k nejbohatším v Jižní Americe. Způsobilo to nevídané množství stříbra nalezené v místní hoře Cerro Rica – v překladu Bohatá hora.

Nekonečná hamižnost, kterou vzbudily tlusté stříbrné žíly, si vyžádala své oběti. Některé odhady tvrdí, že v dolech za tři sta let jejich provozu zahynulo neuvěřitelných osm miliónů dělníků. Legendy říkají, že množství stříbra v Cerro Rica by stačilo na stavbu mostu z Potosí do Madridu. Ze stříbrné historie města tu nezůstávají jen doly, ale také turistům přístupný Mincovní dům a bohatý kostel San Lorenzo.

Červená a Zelená laguna

V západní části Bolívie se nachází hned několik světových unikátů vedle sebe. Jedním z nich je Salar de Uyuni, největší solné jezero na světě. Kvůli nízkému počtu srážek se zdejší krajina stala polopouští, přesto vás okouzlí svou agresivní krásou. Další raritou jsou vzácní Jamesovi plameňáci, kteří se rodí a žijí v nedaleké Červené laguně (Laguna Colorada). Její barvu má na svědomí speciální druh řas.

Jižní cíp Bolívie, vklíněný mezi Argentinu a Chile, skrývá další přírodní unikát – Zelenou lagunu (Laguna Verde). Její barva se prý mění ze zelené na modrou a zpět. Díky bohatému minerálnímu složení zamrzá jen ve velmi nízkých teplotách. Nad lagunou se tyčí necelých šest tisíc metrů vysoká hora Licancábur, kam Inkové posílali mladé muže zmrznout, aby si zajistili přízeň bohů při rozhodujících okamžicích v historii jejich říše.

Nenechte si ujít:
Paleontologické naleziště Cal OrkoNa vápencové stěně nedaleko Sucre je k vidění největší naleziště dinosauřích stop na světě. Vědci tu v roce 1994 napočítali na pět set šlápot. Pravěcí ještěři se sem chodili napít k jezeru a v jeho bahně zanechali stopy. Při vysychání jezera šlápoty ztvrdly. Pohybem zemských desek se pak stěna s otisky zvedla do svislé polohy a dnes si ji turisté mohou prohlížet jako obraz v galerii.
Museo de CocaKokainovník pravý je v Bolívii doma a pevně srostl se zdejší kulturou. Koka se žvýkala dávno před dobytím Ameriky a žvýká se dodnes. V Bolívii je prodej koky legální a k dostání je téměř na každém rohu. Sláva jejích léčivých účinků i škodlivých vlastností doslova obletěla svět a v muzeu v La Paz vás s nimi lze teoreticky seznámit.
Sol de MaňanaV kotlině hor na jihu Bolívie, nedaleko městeček San Antonio a Pena Barrosa vystřikují ze země gejzíry horké vody a páry. Půda v jejich okolí se změnila v zahřáté bublavé bahno. Gejzírové pole věčně zahalené do obláčků páry vás vždy uchvátí. Místní ale tvrdí, že nejkrásnější je za rozbřesku a podle toho dostalo jméno. Sol de Maňana znamená Ranní slunce.

Čtěte dále:

Přečtěte si také další zajímavé články o exotických destinacích. Naposledy jsme psali o Punta Cana, atolu Malé, Nepálu, Dominikánské republice, anketě Lonely Planet nebo Maledivách. Přehled všech článků naleznete v rubrice Exotika.

Inzertní sdělení: Bolívie a jiné kouty Jižní Ameriky

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Kubu, Keňu, Thajsko a Srí Lanku atd. vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená Bolívie:

V necelých dvou týdnech projedete pěti „nej“ zeměmi Jižní Ameriky. Čekají vás peruánské Andy, bolivijský La Paz, chilské pobřeží i argentinská pampa.

Na tomto zájezdu vdechnete atmosféru země, kde ještě přežívá indiánská kultura, a navštívíte

nejvýše položeno metropoli světa.

Čtrnáctidenní zájezd vás provede kulturními tradicemi země i velkolepými přírodními scenériemi, kterým bude dominovat slavná Aconcagua.

Anketa

Co byste chtěli navštívit v Bolívii?
Město La Paz
10,5 %
Měsíční údolí Valle de Luna
5,8 %
Jezero Titicaca
50,1 %
Město Sucre
2,3 %
Město Potosí
2,3 %
Zelenou lagunu (Laguna Verde)
10,9 %
Paleontologické naleziště Cal Orco
8,7 %
Můzeum Koky (Museo de Coca)
5,8 %
jiné místo
3,6 %
Celkem hlasovalo 485 čtenářů.

Praktické informace pro cestu do Bolívie

Oficiálním názvem země je Bolivijský mnohonárodnostní stát, národních jazyků má tedy několik. Převládá španělština, následují kečujština, ajvarština, guaraníjština a přes 30 indiánských jazyků. Jméno má Bolívie po svém prvním prezidentovi Simónu Bolívarovi.

Národním platidlem je boliviano, zaplatíte ale i americkým dolarem. Problémy nejsou s bankovkami menší hodnoty, u vyšších bývají běžná odmítnutí kvůli strachu z padělku. Eura se směňují obtížně. Nedoporučuje se využívat služeb pouličních směnárníků, kteří lákají na výhodné kurzy – často se stává, že vám podstrčí padělané bankovky.

Pro cestu do Bolívie je nutné mít pas platný ještě nejméně půl roku. Vízum není potřeba pro pobyt do 90 dní. Pokud se chystáte navštívit pralesní oblasti Bolívie, nechte se očkovat proti žluté zimnici, žloutence a břišnímu tyfu. Lety nejčastěji přistávají na letištích v Sucre, La Paz a Santa Cruz. Při odletu počítejte s letištním poplatkem 30 USD.

Eldorádo dobyto

Kdo nikdy neslyšel o Eldorádu, bájném městě oplývajícím neuvěřitelným bohatstvím, ráji na zemi? Po staletí byla jeho existence třpytící se legendou ženoucí ziskuchtivé conquistadory hluboko do amazonských pralesů. Kombinace jejich kácení a zlepšující se techniky snímání země z výšky však ukázala, že zlatý sen Eldorádo možná existoval.

Nedávno se totiž na satelitních snímcích řídnoucího pralesa území mezi Bolívií a Brazílií objevily obrazce připomínající síť silnic, základy budov a náměstí. Archeologové se domnívají, že město se skládalo z dvou set staveb a mohlo být domovem až 60 tisíc lidí.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám