Hlavní obsah

Dovolená pro fajnšmekry – Izrael si vás získá svou jedinečnou atmosférou

ESO travel, Tomáš Zítka

Uvažujete o tom, jak strávit letošní dovolenou netradičně a jak vybrat místo, které není úplně typické? Pak zkuste Izrael, svatou zemi plnou historie, protkanou nitkami nejdůležitějších světových náboženství. V loňském roce navštívilo Izrael na 3 miliony turistů. O tom, že byli se svou volbou nadmíru spokojení, není třeba vůbec pochybovat.

Článek

V tomto článku dále najdete:

  • Do města visutých zahrad – Haify
  • Biblické město Jeruzalém
  • Nazareth - Město narození Ježíše Krista

Co je na Izraeli tak přitažlivého?

Izrael se nachází na křižovatce tří kontinentů – Asie, Afriky a Evropy. Ač je svojí rozlohou velice malý, nikde jinde na světě nenajdete tolik památek soustředěných na jednom místě. Některé historické kousky pamatují i dobu před 6000 lety. Izrael se stal pro celý náboženský svět jakýmsi symbolem. Pro Židy je zemí Bohem zaslíbenou, pro muslimy se stal místem, kde proroci stoupají k nebesům, pro křesťany je zemí, která na své půdě nosila Ježíše Krista.

FOTO: Zájezdy.cz

Míst, která tu můžete navštívit, je skutečně mnoho. Cestovní kanceláře zde pořádají pobytové zájezdy, různé okruhy a tématické zájezdy, viz třeba tento přehled zájezdů, které vám přiblíží místní nezaměnitelnou atmosféru a provedou vás po této krásné zemi.

V tomto článku si přiblížíme některé izraelské skvosty a místa, která by rozhodně neměla být při návštěvě vynechána. Představíme si např. Jeruzalém, Zeď nářků nebo třetí největší izraelské město Haifu.

Koupání v nejslanějších vodách na světě
Mrtvé moře je nejníže položené a také nejslanější jezero na světě. Díky množství soli se v něm nežije žádný živočich (název Mrtvé je opravdu výstižný). Můžete se tu klidně položit na hladinu a číst si knihu jak dlouho chcete, klidně i neplavci, kteří se nemusí vůbec bát toho, že by se tu potopili. Slaná voda, slunce bez škodlivého záření a ovzduší bohaté na kyslík má i svá pozitiva. Toto prostředí se osvědčilo při léčbě mnoha kožních, revmatických, dýchacích a svalových chorob.

Do města visutých zahrad – Haify

Haifa je třetím největším izraelským městem a největším izraelským přístavem. Leží v jedné z nejkrásnějších zátok Středozemního moře, na svahu pohoří Karmel. Mezi zvláštní atrakce tohoto města těžkého průmyslu patří velmi zvláštně řešené metro nazývané Karmelit.

FOTO: Zájezdy.cz

Ve městě se nachází svatyně chrámu víry Bahá´í (Bahai), která má v současné době více jak 2 miliony příslušníků. Ve svatyni s překrásnými perskými terasovitými zahradami budete okouzleni atmosférou tohoto místa a tolerancí, která tu navzdory tak rozdílným vírám panuje. Z vrcholku hory Karmel je nádherný panoramatický výhled na město.

Biblické město Jeruzalém

Jeruzalém se po právu stal nejnavštěvovanějším a nejvyhledávanějším izraelským městem. Přátelští lidé, nádherné památky a bouřlivá historie z něj dělají opravdu výjimečné místo. Jednou z turisticky nejzajímavějších památek je Skalní chrám nebo také Omarova mešita, která je třetí největší mešitou na světě.

K tomuto chrámu se váže i náboženská legenda, která vypráví o podivném otisku ukazujícím se na skále. Tady se měl Mohamedův kůň dotknout skály kopytem, když sám Mohamed odlétal do nebe.

Ve starém Jeruzalémě, na vyvýšenině Moriah stával kdysi dávno posvátný židovský chrám. Ten byl ale v průběhu let třikrát zničen. Zachoval se z něj pouze západní kus zdi. Ten se stal největším náboženským symbolem Židů na zemi a byl pojmenován Zeď nářků. Právě na toto místo chodí židovští obyvatelé oplakávat svůj posvátný chrám.

Nejstarší město na světě – Jericho
Podle historiků je staré 9000 let. Po celý rok je tu krásné počasí a vy se tu můžete ve stínu datlovníků, banánovníků a palem kochat nádherou města. Nad městem se tyčí Hora pokušení, na které Ježíš strávil po svém pokřtění od Jana Křtitele 40 dní o hladu. Za zmínku stojí také důmyslný vodovod, staré mešity a mozaikové dlažby.

Město narození Ježíše Krista

Kdo by neznal Nazareth – místo, kde se narodil a prožil dětství Ježíš Kristus. Nazaret se stal jedním z hlavních poutních míst Svaté země. Nachází se tu i bazilika Zvěstování Panny Marie. Ta stojí na místě, kde podle zkazek archanděl Gabriel sdělil Marii, že porodí Ježíše.

Nedaleko odtud se rozkládá Galilejské jezero, kde Ježíš konal své zázraky. Jezero je krásným místem, k jehož názvu se vztahuje nespočet mýtů a legend. Je ale také hlavním zdrojem vody pro celý areál. Okolí Galilejského jezera je poseto zelenými údolími, lesy a úrodnou půdou. V této krásné krajině vzniklo i množství židovských textů (Talmud a Kabala).

Čtěte  dále

Přečtěte si další zajímavé články o exotických destinacích. Naposled jsme psali o UganděEgyptě, Namíbii, Islandu nebo o Floridě. Přehled všech článku naleznete v rubrice Exotika.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd do Izraele

Cestovní agentura Zájezdy.cz, autorizovaný prodejce zájezdů více jak 100 renomovaných českých cestovních kanceláří vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená Izrael:

Super Last Minute nabídky s odletem do 7 dnů! Vyberte si vhodný zájezd, zabalte kufry a leťte si užívat.

Stále lákavé ceny Last Minute zájezdů, velký výběr lokalit a hotelů. Vyberte si online z přehledné nabídky zájezdů.

Přehled desítek neustále aktualizovaných zájezdů do nejatraktivnějších lokalit v Izraeli. Pobytové, poznávací i Last Minute zájezdy.

Anketa

Plánujete letos dovolenou v Izraeli?
Ano, chystám se tam už dlouho
20 %
Ano, využiji některou nabídku last minute
20 %
Ani ano, ani ne
20 %
Ne, Izrael mě neláká
20 %
Ne, byla by to moc drahá dovolená
20 %
Celkem hlasovalo 2296 čtenářů.

Je Izrael pro turisty bezpečný?

Díky neustálému informování o sporech v zemi světovými médii řada turistů pochybuje o tom, zda se do Izraele vydat a zda je to bezpečná země. Ze zpráv mohou nabýt dojmu, že se spory týkají celé země a že v ní může být nebezpečno.

Dle vyjádření izraelského konzula Arie Sommera tomu ale tak není, Izrael je pro turisty bezpečným místem a není důvod k obavám.  Nejvíce nestálá situace panuje pouze v izolované části Gazy. Do tohoto místa však turisté s cestovními kancelářemi necestují.

Dle vyjádření izraelského konzula Arie Sommera tomu ale tak není, Izrael je pro turisty bezpečným místem a není důvod k obavám.  Nejvíce nestálá situace panuje pouze v izolované části Gazy. Do tohoto místa však turisté s cestovními kancelářemi necestují.

Proto se není čeho obávat a při pobytu v obvyklých turistických místech při dodržení běžných bezpečnostních opatření nehrozí situace, že by byl někdo ohrožen na životě. Izraelský konzul také podotýká, že Izrael je odpovědnou zemí, která by v případě ohrožení turistů vydala oznámení s varováním o nebezpečí.

Pro představu - jenom v loňském roce navštívilo Izrael na 3 miliony turistů. To dokládá fakt, že je Izrael i přes nepokoje probíhající v určitých oblastech velmi oblíbenou zemí a návštěvníků si velice váží.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám