Hlavní obsah

Fascinující znovuzrození: Nagasaki je nádherný přístav se silným příběhem

Evropané si mohli japonské zlato a technické novinky dlouhou dobu vozit především z Nagasaki. Město bylo centrem obchodu s Evropou. Po roce 1945 to vypadalo, že svůj význam ztratí. Jeho obyvatelé se však vzepřeli osudu a dnes žijí v nádherném městě s významným přístavem pro ty největší zaoceánské lodě.

Foto: bigstock.com

Nagasaki v celé své kráse. Podle posledního sčítání v něm žije bezmála půl milionu lidí.

Článek

Ta nejpůsobivější místa Nagasaki leží velmi blízko u sebe, každý si je tedy může projít a objevit během jediného dne. I proto patří k zastávkám obřích zaoceánských lodí s obchodními centry, fitcentry, kinosály a bazény.

Neuvěřitelné osudy obyčejných lidí představuje muzeum atomové bomby

S japonským velkoměstem Nagasaki si svět spojuje především 9. září 1945, kdy na město dopadla atomová bomba „tlouštík“, jak se jí podle tvaru říkalo (v porovnání s hirošimským „malým chlapcem“ byla delší, dvakrát širší a o 200 kg těžší). Muzeum, které o této době vypovídá, návštěvníky přímo „chytne za srdce“. Přesně tak se na cestovatelském webu TripAdvisor vyjadřují ti, kdo do něj vstoupili.

Foto: ESO travel

Do Nagasaki pluje i téměř třísetmetrová zaoceánská loď Diamond Princess.

Foto: 663highland GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html), CC-BY-SA-3.0, via Wikimedia Commons

Nagasaki je dnes největší město stejnojmenné prefektury (obdoba našich krajů).

Pocity, které mezi zdmi muzea návštěvníci mají, jsou ohromně silné. Příběhy lidí, kteří ve městě žili, nebo hodiny, které se zastavily v osudový moment, působí na každého. Exponáty ale představují i něco pozitivního. Ukazují, jak se poměrně rychle podařilo z Nagasaki učinit opět prosperující město. Vstřebat zážitky z této expozice pak lidé chodí do vedlejšího Mírového parku.

Prominentní adresa v luxusních zahradách

Mírový park je oáza klidu sousedící s Muzeem atomové bomby. Stojí v něm monumentální socha Míru, nejznámější symbol půlmiliónového města. Její levá ruka s otevřenou dlaní symbolizuje mír, pravá k nebi ukazující upozorňuje na nebezpečí, které může přijít, nebudeme-li ctít mír.

Foto: bigstock.com

Park ukrývá spoustu soch, ovšem žádná není tak vysoká jako socha Míru.

Foto: STA3816 CC BY-SA 3.0 http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0, via Wikimedia Commons

Půvabných parků najdeme v centru Nagasaki více.

Ani ne šest kilometrů na jih od Mírového parku je Glover Dori – úžasná zahrada přímo u mořského břehu, uprostřed níž mívali své luxusní rezidence dobře situovaní lidé nejaponského původu.

Vedle Glover Dori zdobí Nagasaki i další místo, které zvelebili cizinci – překrásný ostrůvek Dedžima. Obchodní stanici tu měla nizozemská Východoindická společnost. Více než 200 let bylo Nagasaki jediným místem, na němž měli Evropané povoleno obchodovat s Japonskem. Aby se místní uchránili před vlivem cizinců, měli zakázáno na Dedžimu vstupovat. Tedy až na obchodníky, žebravé mnichy a gejši. Historie Nagasaki je fascinující a máme štěstí, že se místa jako Glover Dori podařilo zachovat.

Přečtěte si také o jiných místech:

Všechny krásy Nagasaki na jednom místě

Jelikož jsou nejoblíbenější místa Nagasaki velmi blízko u sebe, z vrcholku hory Inasa (Inasayama) je uvidíte všechny. Je z ní úchvatný výhled na zátoku zařezávající se až do centra města i na muzeum a Mírový park. Výšku hory v češtině ovšem Japonce asi nenaučíte, protože měří 333 metry.

Foto: By U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 3rd Class Joanna M. Rippee [Public domain], via Wikimedia Commons

Američtí námořníci pozorují krásy města z hory Inasa.

Inzertní sdělení: Vyplujte za úžasnými zážitky

Poznejte nejkrásnější místa jižního Japonska na plavbě s českým delegátem. První dny objevíte vyhlášenou kuchyni přístavu Kóbe, která je založena na špičkovém hovězím z místních chovů. Nadchne vás unikátní architektura historických center měst, podíváte se i do Nagasaki a poznáte silné příběhy jeho obyvatel. Vydejte se s námi na dvoutýdenní cestu Japonskem!

Čtěte dále:

Otestujte si, jak dobře znáte významné stavby Asie, objevte pět nejúžasnějších míst USA a nahlédněte do nádherného Petrohradu. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Láká vás návštěva Japonska?
Ani v nejmenším.
6,6 %
Výhledově, až si splním jiné sny.
7,3 %
Velmi.
86,1 %
Celkem hlasovalo 438 čtenářů.

Himedži – nejslavnější japonský hrad

Vysoké kamenné hradby, tlusté zdi, padací most… tak vypadá hradní klasika v českém podání. Jak ale vypadá japonský středověký hrad? Úplně jinak! Ten nejslavnější - sněhobílý hrad Himedži – je postaven ze dřeva, tlusté zdi u něj supluje obranné bludiště a namísto hladomorny tady měli místnost pro rituální sebevraždy. A vzhled? Krásný, téměř zámecký.

Himedži v době svého vzniku předběhl dobu. Byť byl z velké části vystavěný ze dřeva, jeho obranné prvky už dopředu počítaly s použitím palných zbraní, jež byly v době jeho vzniku teprve na začátku své historie. K obraně sloužila i takzvaná licí okna – se speciálními lomenými skluzavkami, kterými mohli obránci posílat na hlavy nepřátel kamení, ale třeba i vařící olej.

Související témata:

Související články

Kde prožít exotický silvestr pod palmami

Štědrovečerní selata a pečená kuřata jsou dojedena a jde se na pláž. Sníh nikde nevidíme, protože teploměry ukazují třicítku, ale bílo je tu dost. To díky...

Výběr článků

Načítám