Hlavní obsah

Tajemné místo, kde mizí lodě, i plážová idyla. Poznejte Bahamy

Krásná pláž, sezení ve stínu pod palmami, whisky s ledem, tak podle písně Bahamy od Mira Žbirky vypadají stejnojmenné ostrovy. Když se sem podíváte, zjistíte, že to není jen líbivý text, ale realita. Tady je pohodlí turistů a čisté pláže to hlavní, o co všem jde. Turisté tu mají neobyčejný komfort. Zdejší pohoda má ovšem nádech tajemna. Začíná tu totiž jedna z nejzáhadnějších oblastí světa – Bermudský trojúhelník.

Foto: bigstock.com

Slavný je i soukromý ostrov Great Stirrup Cay sloužící jen pasažérům na zaoceánských výletních lodích.

Článek

S pouhými 54 čtverečními kilometry rozlohy sice patří Bermudy k nejmenším zemím, nicméně je znají lidé na celém světě. Může za to vynikající pověst. Ostrovy totiž prosluly jako jedno z nejlepších míst pro dovolenou.

Není divu, že si zdejší ostrov Eleuthera v roce 1982 vybrali jako místo pro rodinný odpočinek i princ Charles s princeznou Dianou. Jako nádherné popsal Bahamy i první americký prezident George Washington a pokud půjdeme ještě dál, objevíme dalšího slavného návštěvníka ostrovů – Kryštofa Kolumba. Ten tu přistál roku 1492, když hledal cestu do Indie.

Foto: bigstock.com

Na Bahamách je krásně.

Cestu do Indie sice nenašel, ale objevil pro svět nádherný kousek země. Ten dnes nabízí spoustu možností, jak si odpočinout od uspěchaného světa. Třeba na palubě velké zaoceánské lodi. Ty zde vždy na několik dnů kotví v přístavu Nassau, odkud lidé vyrážejí na výlety za delfíny na Blue Lagoon Island nebo na místní trhy. Tam musí ochutnat čerstvé šťavnaté exotické ovoce. Hojně se tu sklízejí kokosy, ananasy, grapefruity nebo avokáda.

Foto: bigstock.com

Pláž vepřů je na Bahamách velmi oblíbená atrakce.

Vedou tudy i nejrůznější cesty za poznáním. Několikadenní zastávku na Bahamách má i Cesta kolem světa 2017. Šesté pokračování oblíbené dovolené na palubě leteckého speciálu, upraveného pro větší pohodlí na letoun pro 64 lidí, sem zavede i její účastníky. Ti po odletu z Prahy přistanou poprvé právě na Bahamách. Tam poznají mimo jiné jeskyni Thunderball známou z jedné z nejslavnějších bondovek s Seanem Connerym (Thunderball) nebo pláž vepřů. Roztomilí čuníci tu rejdí v písku a plavou v moři. Úžasně roztomilý pohled.

Úchvatná je i zdejší příroda. Více než 51 % povrchu země pokrývají lesy (v Česku 34 %). A zemědělská půda zaujímá jen 1 % prostoru (v Česku 54 %). Od nekonečných lánů řepky si tedy na Bahamách rozhodně odpočinete.

Přečtěte si také o Havajských ostrovech:

3542 km pláží a tajemné místo, kde mizí lodě

Turisty sem krom již zmíněného láká několik věcí. Především 3542 km pobřeží, které převážně tvoří nádherné písečné pláže. A také možnost pohodlně se projít po přírodě vnitrozemí. Tak jako ve většině jiných menších ostrovních států, ani na Bahamách nenajdeme horu, která by znemožnila poklidné vycházky v sandálech. Nejvyšší bod totiž vyrostl do výšky pouhých 76 metrů nad hladinu moře.

Foto: bigstock.com

Nejslavnější přístavní město na Bahamách je Nassau s 244 tisíci obyvatel.

Mimochodem, víte, že Bahamy (konkrétně město Hamilton) jsou jedním z vrcholů proslulého Bermudského trojúhelníku? Traduje se o něm, že tu záhadně mizí lodě a letadla, na přístrojových deskách se ukazují podivné hodnoty a dopravní prostředky se tu chovají naprosto nepředvídatelně.

Ďáblův trojúhelník, jak se oblasti také říká, je zkrátka tajemné místo opředené mnoha legendami o lodích plujících v kruhu a letounech ztrácejících se náhle z radarů.

Faktem ovšem je, že v této oblasti je neuvěřitelně hustý provoz, takže kolizí tu je mnohem více než v odlehlých mořích. Když si počet nehod mezi Bahamami, Floridou a Portorikem (tak se trojúhelník nejčastěji vymezuje) vyjádříme procentuálně, není jich víc než v okolí jiných frekventovaných vod. A v porovnání s nehodovostí na naší dálnici D1 to je absolutně pohodová lokalita.

Inzertní sdělení: Cesta kolem světa je s námi snadná!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vám zajistí cestu kolem světa.

Už odmalička chcete poznat ty nejkrásnější kouty naší planety? Teď máte příležitost! Nasedněte s námi do speciálního letadla a nahlédněte mimo jiné na Bahamy nebo na pozemské ráje v Tichomoří, kde zapomenete na veškeré starosti!

Čtěte dále:

Přečtěte si článek o jordánské Petře, nahlédněte na pět obřích luxusních lodí nebo objevte Panamský průplav. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Chtěli byste se vydat na cestu kolem světa?
Ano, to by mě bavilo!
91,7 %
Ne, myslím, že je to příliš náročné.
5,5 %
Popřemýšlel bych o tom.
2,8 %
Celkem hlasovalo 325 čtenářů.

Cesta kolem světa ještě nebyla jednodušší

Přestaňte si nešťastně ukazovat v atlasu světa na všechna místa, na která byste se rádi podívali. Poznejte ty absolutně nejhezčí během jedné cesty kolem světa, obleťte je letadlem a užijte si nejúžasnější výpravu svého života!

Je to jednoduché. Nasedněte s CK ESO travel do Boeingu 737-800, který je speciálně pro tyto cesty upraven pro 64 pasažérů místo klasických 189. Tím komfort teprve začíná. Místo tradičních sedaček se usadíte do pohodlného koženého křesla s možností změnou polohy až o 120°. V širokých uličkách se zase nebudete mačkat na ostatní cestující. Spát budete v komfortních hotelových pokojích.

O perfektní let se postarají špičkoví piloti, milé stewardky a šarmantní stewardi. Všichni členové posádky mluví vždy česky, takže se nemusíte bát jazykových bariér, dokonce ani když budete chválit oběd či lahodné drinky na palubě.

Během cesty nebudete nikdy nikde přestupovat, vždy poletíte svým letadlem. A co vás na cestě kolem světa čeká? Bahamy, Kolumbie, Chile, Velikonoční ostrov, Cookovy ostrovy, Nová Kaledonie, Austrálie, Malajsie, Singapur a Myanmar. Start i cíl cesty je v Praze.

Věřte, že to bude nejkrásnější (téměř) měsíc vašeho života. Více informací o cestě kolem světa získáte zde.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám