Hlavní obsah

Odhalte tajemství záhadného města: Proč lidé opustili Machu Picchu?

Bývalo to výstavné město incké říše. Ostatní sídla nepřevyšovalo velikostí, ale úžasnými technickými řešeními a polohou vysoko v horách. Proč ale lidé opustili Machu Picchu pár desítek let po jeho postavení? To je záhada. Mohla za to epidemie? Jisté je, že o něm několik století nikdo nevěděl, než jej roku 1911 objevil americký vědec.

Foto: bigstock.com

Machu Picchu je zasazené do úžasného prostředí.

Článek

Jak stavitelé dostávali obří kamenné bloky na strmé vrcholky ve výšce 2430 m n. m. bez moderní techniky, a ještě je tak fantasticky opracovali? To je pro nás dnes těžko pochopitelné. Zdaleka však nejde o jediné tajemství obestírající opuštěné peruánské město.

Když sem vyjedeme (nahoru a dolů pendlují mikrobusy), napadne nás také, jaké záhadné rituály tu asi probíhaly. Nekonaly se třeba na vedlejším kameni obětní obřady? Od průvodců se leccos dozvídáme a co ne, to si domyslíme. V tak půvabném exotickém prostředí má fantazie hody.

Foto: bigstock.com

Na nedostatek tělocviku si ve schody posetém městě si lidé nemohli stěžovat.

Machu Picchu patří k turisticky nejoblíbenějším lokalitám světa. Podívejte se na další:

Proč konali drsné obřady?

Bohy si v Machu Picchu museli lidé usmiřovat pro různé účely – obětovali pro ukončení epidemií nebo aby zažehnali špatnou úrodu. Evidentně se jim to nevedlo, protože město museli v 16. století opustit. Možná že z jedné ze zmíněných příčin.

Co se tu přesně dělo a jak život ve městě přesně probíhal, nevíme. Nejpravděpodobněji se jednalo o město pro elity národa, dokonce tu sídlil král a podle různých stylů zpracování ozdob se obklopil významnými lidmi z různých konců říše. Některé teorie ovšem tvrdí, že se jednalo o trestaneckou kolonii, sám Bingham ho považoval za místo zrození žen zasvěcených kultu „slunečních panen”.

Foto: bigstock.com

V Machu Picchu nebyly jen obřadní stavby, ale i běžné domy. V nejslavnějším období tu žilo 750 - 1000 lidí.

Foto: ESO travel

Kultura může prosperovat i ve výšce téměř dvou a půl tisíce metrů, Machu Picchu je toho důkazem.

Cuzco, bývalé hlavní město
Osmdesát kilometrů od Machu Picchu leží Cuzco, kdysi dávno slavné hlavní město celé říše rozkládající se na území dnešního státu Peru. Konec jeho slavné éry znamenal příchod španělských dobyvatelů. Ti oblast vyplenili a město znatelně poničili. Hlavním městem se proto stala Lima, která jím je dodnes.Zašlou slávu Cuzca nyní pomáhá navrátit Machu Picchu. Díky němu proudí do města mnoho návštěvníků, kteří odsud vyrážejí k pozůstatkům inckého sídla vysoko v horách. Ročně sem přijede 1,5 miliónu lidí.

Spletl se a našel jiné město

Teorie snažící se rozkrýt záhady nejnavštěvovanějšího místa v Peru se objevují už od roku 1911, kdy v parném červencovém dni Hiram Bingham uviděl to, o čem již slyšel, ale nedokázal si to představit – že kdesi v horách u Cuzca se skutečně skrývá rozlehlé nedotčené město, považoval ho ovšem za bájnou Vilcabambu, ne za Machu Picchu.

Archeolog z proslulé americké univerzity Yale tehdy stanul před dech beroucím výjevem: spousta částí dávného osídlení byla zarostlá, ovšem to, co pod vegetací prosvítalo, dávalo tušit, že se Binghamův výlet do And zapíše mezi největší objevné cesty dvacátého století.

Foto: ESO travel

Tradiční oděvy prostých Peruánců vynikají pestrými barvami a prostou účelností.

Co zničilo Machu Picchu? Epidemie? Válka?

Uprostřed ticha majestátních hor se z kopců vynořuje „Starý vrch“ (překlad výrazu Machu Picchu z kečuánštiny) a jeho rituální kameny, domy, oltáře, zdi, vše stavěné z kamene bez pojicího materiálu. Tuto technologii používali Inkové velmi často. Patrně měla své opodstatnění, neboť ze slavného města se zachovalo prakticky úplně vše, co po sobě jeho dávní obyvatelé zanechali, jen střechy (patrně slaměné) neodolaly přírodním podmínkám.

Dodnes proto lze obdivovat tři tisíce schodů, které do města vedou, chrám zasvěcený bohu slunce, domy dělníků a rolníků, ale i obydlí smetánky. Proč takový ráj lidé opustili a zanechali jej na pospas vegetaci? Nejrozšířenější teorie operují s ničivou epidemií, pravděpodobně neštovic. A také s válkou, při níž zahynula valná většina obyvatel, přičemž zbytek byl poté protivníky vyvražděn. Na vině mohlo být i zhoršené počasí, které znemožnilo pěstovat ve vysokých horách dost potravin pro všechny obyvatele.

Zachovalost Machu Picchu napovídá tomu, že by pravdu mohli mít i ti, kteří tvrdí, že Inkové opustili město náhle kvůli jakémusi znesvěcení místa. Vše jsou ale jen málo podložené dohady. Žádné nové písemné zmínky o městě se totiž nedaří dohledat.

Foto: bigstock.com

Indiáni odsud odešli před několika sty lety, lamy po Machu Picchu chodí i dnes.

Macchu Picchu je perla Jižní Ameriky a v Peru nenajdeme místo, které by turisty, amatérské historiky a všemožné dobrodruhy lákalo více než toto ještě relativně nedávno zapomenuté město. Je opředené závojem tajemství, ale i bez něj má své osobité kouzlo. Může za něj okolní příroda, která jej kdysi zakryla zelení. Dnes místo září a v plné kráse se ukazuje všem okouzleným návštěvníkům.

Inzertní sdělení: Vydejte se do Peru!

Poznejte úchvatné Machu Picchu, hlavní město Limu a další krásy země Inků. Pod horami se tu ukrývá barevné město Cuzco se specifickou atmosférou i obrovské jezero Titicaca. Provede vás česky mluvící průvodce!

Podívejte se za lamami pod legendární Huascarán a poznejte nádherná města a národní parky Peru a Ekvádoru. Záhadné kamenné pyramidy v Caralu už na vás čekají, tak s námi pojeďte objevovat atmosféru Jižní Ameriky!

Podívejte se na další ze zájezdů za exotikou z nabídky cestovní kanceláře ESO travel.

Čtěte dále:

Přečtěte si také o dovolené v Evropě, podívejte se na místa spojená se zlatou horečkou nebo na dokonalý pořádek v Singapuru. Přehled všech článků najdete na hlavní straně rubriky.

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Proč podle vás opustili indiáni Machu Picchu?
Kvůli epidemii
8,9 %
Z náboženských důvodů
4,4 %
Byli vyvražděni
54,9 %
Unesli je mimozemšťané
11,3 %
Jiný důvod
20,5 %
Celkem hlasovalo 1095 čtenářů.

3 legendy a mýty o Machu Picchu

Co všechno se o slavné památce povídá a co z toho je pravda?

1. Machu Picchu postavili mimozemšťané

Erich von Däniken a další lovci záhad o některých architektonických vymoženostech Machu Picchu tvrdí, že musí být dílem zásahu zvenčí. Skutečnost je ale taková, že staří Inkové dosáhli takového architektonického mistrovství a dokázali za pomoci několika přírodních zákonů věci, s nimiž bychom dnes měli bez elektrotechnických vymožeností velké potíže. Například přesouvání těžkých balvanů do velkých výšek.

2. Z Cusca na Machu Picchgu vedou podzemní tunely

To zatím nikdo nepotvrdil, ovšem vezměme v úvahu vzdálenost obou míst: okolo 80 km. Ale vzhledem k technické vyspělosti dávných indiánských stavitelů kdo ví…

3. Město bylo původně z velké části postavené ze zlata

Někteří Peruánci věří, že bájné zlaté město El Dorado a Machu Picchu jsou jedno a totéž.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám