Hlavní obsah

Železná díra: Nejnebezpečnější kaňon světa je krásný, ale zabíjí

Strmé stěny porostlé bujnou zelenou vegetací a stovky metrů vysoké vodopády, které na dně kaňonu vytvářejí místo, kterému se přezdívá pračka. Vše je kluzké, mokré, nebezpečné, ale neskutečně krásné. Kaňon Trou de Fer na ostrově Réunion vypadá jako část planety Pandora z filmu Avatar – a je i podobně nedostupný. Na jeho dno se podívalo zatím jen pár adrenalinových nadšenců.

Foto: Jennifer_greatoutdoors, Public Domain Image

Nejkrásnější pohled na kaňon je z jeho dna, nebo – v případě, že jste běžný turista – z helikoptéry. V pravé části je vidět zužující se Koridor.

Článek

Na vrcholu hory Mt. Everest stanul první člověk v roce 1953. Na dno kaňonu Trou de Fer se první skupinka podívala až v září roku 1989. Trojice Pascale Lapoule, Laurent Broisin a Pascal Covas sestoupila na dno nejnebezpečnějšího kaňonu světa a pak už se jen modlila za dobré počasí.

Výstup stejnou cestou zpátky nahoru byl (a stále je) nemožný. Cesta ven z nádherného, ale zároveň děsivého místa vedla jedině skrze Koridor, úzkou štěrbinu, kterou voda z hlavního velkého kráteru dál odtéká, aby se o tři a půl kilometru dál vlila do řeky Riviere de Mat. Prudší déšť „nahoře“ o téměř kilometr výš znamená, že se do kaňonu nažene voda, která smete vše, co jí stojí v cestě.

Foto: Commons.wikimedia.org, Thierry Caro, Public Domain Image

Vody řeky Caverne se řítí do obrovské hloubky – vodopády jsou pak několikastupňové a celková výška toho nejvyššího je 725 metrů.

Železná díra je jedno z nejdeštivějších míst

Kaňon Trou de Fer, kterému se česky říká Železná díra, vznikl v důsledku sopečné činnosti, kdy se část země propadla o stovky metrů níž – a dnešní podobu dostal díky tomu, že leží na jednom z nejdeštivějších míst planety, eroze tady udělala své.

Do ohromného kruhovitého kráteru padá voda řeky Caverne a z jeho dna odtéká užším dlouhým kaňonem, o několik kilometrů dál. Přijde vám propast Macocha dech beroucí? Pohled na nazelenalý kaňon Trou de Fer by vám vzal nejen dech, ale na dlouhou dobu i řeč.

Foto: ESO travel

Kromě Železné díry nabízí Réunion i nádherné pláže.

Řeka Caverne do kaňonu padá v nadmořské výšce zhruba 1400 metrů nad mořem – z několika míst – a postupně zdolá několik schodů o stametrových výškách. Hlavních vodopádů, které se řítí po zelených stěnách do stejně zelené hlubiny, je šest. A často platí, že nejvodnatější jsou až na druhém, nebo až na třetím stupni.

Když se voda řítí o kilometr níž

Dole – o zhruba 700 metrů níž (oficiální celková výška vodopádů Bras de Caverne je 725 metrů) – se masy vody ze všech směrů srážejí v místě zvaném „pračka“. To je na záběrech z výšky jasně patrné – jde o místo, nad kterým se drží vodní tříšť – a voda se pak dál žene úzkým údolním „Koridorem“ až k ústí do řeky Mat. Mimochodem, ta leží v nadmořské výšce 240 metrů – voda tak na zhruba třech kilometrech „spadne“ o 1200 výškových metrů níž.

Přírodní skvosty v dalších článcích:

Pro dobrodruhy a vyznavače takzvaného canyoingu je kaňon Trou de Fer jedním z největších lákadel planety. Najít odvahu a spustit se do něj našlo jen pár desítek odvážlivců – a více než deset jich za svou odvahu doposud zaplatilo životem (statistika hovoří o 14 obětech do roku 2010).

Češi a Slováci na dvě

V roce 2010 kaňon zdolala i pětičlenná skupinka tvořená Čechy a Slováky a byla vůbec první expedicí, která to zvládla v roce 2010. O tříletých přípravách na náročný sestup a neméně náročnou cestu kaňonem vznikl i film – má necelou hodinku, jmenuje se Trou de Fer a rozhodně stojí za to na něj mrknout a se zatajeným dechem sledovat krásu kaňonu i lidské snažení při jeho zdolání.

Foto: ESO travel

Když nejste dobrodruh, ale spíše vyznavač klidnějšího způsobu dovolené, přijdete si na Réunionu taky na své.

V kaňonu totiž může být i malá chyba osudnou. V případě zranění se k vám totiž pomoc nemá jak dostat. I v tomto adrenalinu je kouzlo – minimálně pro dobrodruhy.

Běžní turisté si kaňon mohou prohlédnout z vyhlídkových míst, která jsou spojena několika naučnými stezkami. K vidění je ale jenom jeho horní část, na dno z vyhlídek nedohlédnete. Každou chvíli ale nad kaňonem proletí helikoptéra s pasažéry, kteří omámeně hledí do hlubiny pod sebou. Právě vyhlídkové lety nad kaňonem jsou nesmírně populární, a ač nepatří k nejlevnějším, rozhodně se vyplatí investovat.

Vždyť kdy jindy budete mít příležitost nahlédnout do propasti, ve které má svůj domov bůh deště…?

Inzertní sdělení: Vydejte se za exotikou!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky zájezdů na Réunion:

Luxusní čtyřhvězdičkový hotel je vybudován nad nádhernou korálovou pláží Grand Anse. Hostům jsou k dispozici dva bazény, včetně vyhřívaného. Součástí hotelu je i lázeňské centrum a dvě restaurace – jedna s výhledem na oceán. Užijte si pohodu na Réunionu!

Užijte si luxus a pohodlí na Réunionu! Příjemný rodinný hotel leží v tropické zahradě zhruba 300 metrů od krásné písečné pláže. Hostům je k dispozici bazén a u něj samozřejmě lehátka se slunečníky. Relaxovat můžete ve vířivce nebo u baru. Na lodi můžete vyrazit na otevřené moře a za šnorchlováním.

Čtěte dále:

Přečtěte si také o Detroitu, o nejnebezpečnějších přírodních divech nebo o Nefritovém ostrově. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Anketa

Kolikrát jste v roce 2014 byli na dovolené?
Ani jednou.
62,5 %
Jednou.
18,5 %
Dvakrát.
10,3 %
Třikrát.
3,5 %
Více než třikrát.
5,2 %
Celkem hlasovalo 912 čtenářů.

Tři další slavné kaňony

Na světě jsou desítky kaňonů, některé téměř neznámé, jiné proslulé. Pojďme se podívat na tři další, které patří k těm populárnějším.

Blyde River Canyon

Tento jihoafrický kaňon je třetí největší na planetě a zároveň je považovaný za vůbec největší zelený kaňon světa. Na rozdíl od slavnějšího Grand Canyonu jsou jeho stěny porostlé hustou vegetací a obydlené desítkami živočichů. Kaňon okolo řeky Blyde místy padá až do hloubky 760 metrů a jen kousek je to od něj ke slavné vyhlídce Boží okno.

Grand Canyon

Nejslavnější kaňon planety vytvořila řeka Colorado a ač není největším, je rozhodně nejslavnějším kaňonem planety. Dlouhý je 446 kilometrů, místy široký až 29 kilometrů a jeho průměrná hloubka je 800 metrů. Grand Canyon patří mezi sedm přírodních divů světa.

Bryce Canyon

Prý nejkouzelnější kaňon planety – Bryce Canyon – ve skutečnosti není kaňon, ale spíše soustava skalních útvarů a přírodních amfiteátrů. Leží nedaleko národních parků Zion a Grand Canyon a sám je jedním z nejmladších, ale zároveň nejpopulárnějších národních parků v USA. Červené, oranžové a bílé skály leží v nadmořské výšce 2400 až 2700 metrů.

Více si o něm můžete přečíst na cestovatelském portálu Amerika.cz

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám