Hlavní obsah

Nej cesty kolem světa: Na kolik vyjde nejluxusnější „česká“ varianta?

Obletět, obeplout, obejít nebo objet na kole… Ti, co se rozhodli vyrazit na cestu kolem světa, zvolili nejrůznější způsoby. Láká vás něco podobného? Není to nemožné. Důkazem budiž Češi, kteří vyrazili na životní pouť po svých, nebo ti, kteří nastoupili do luxusního leteckého speciálu a svět obletěli v rámci exkluzivního zájezdu. Zajímá vás, na kolik taková cesta vyjde? A jestli je o ni mezi Čechy zájem? Pak určitě čtěte dál!

Foto: ESO travel

Láká vás cesta kolem světa? Ve dnešní době to není problém – záleží na vás, zda chcete vyrazit na palubě obří lodi, nebo letadlem…

Článek

Španělé poprvé obepluli svět za tři roky a velká část z nich při této výpravě zahynula. A i dnes může být cesta kolem světa pořádný adrenalin… nebo pořádně luxusní záležitost. Záleží na vás, pro kterou z variant se rozhodnete…

Kolem světa na plachetnici – za 45 dní

Fernando Magallanes plul kolem světa tři roky, plachetnice Banque Populaire to v roce 2012 zvládla za 45 dní. A nejspíš tak stanovila absolutní rekord, který už nikdo nepřekoná. Posádce totiž přály vzdušné i mořské proudy v maximální možné míře. Její rekordní cestu z Francie Atlantikem okolo mysu Dobré naděje, Indickým, Tichým a opět Atlantským oceánem tak už nejspíš jiná posádka nepřekoná. Tahle cesta kolem světa ale rozhodně nebyla relaxem, ale spíš nervy drásajícím závodem.

Foto: ESO travel

Cesta kolem světa na plachetnici může být romantika… ale také pořádný adrenalin.

První obeplutí světa
Jako první obeplul svět a prakticky tak dokázal kulatost země Fernando Magallanes. Tedy, abychom byli přesní – dokázala to jediná z pěti lodí, se kterými se v roce 1519 na tuto neuvěřitelnou cestu vydal. Loď Victoria se zpátky do Španělska vrátila po třech letech, roku 1522. Už ale bez slavného mořeplavce. Ten totiž zahynul v bitvě na Filipínách.

Kolem světa na palubě luxusní lodi – za 109 dní

Mnohem větší komfort poskytuje cesta kolem zeměkoule na palubě obrovské zámořské lodi, která na plavbu vyráží jednou do roka. Nejbližší termín je naplánován na začátek ledna 2015. Zkuste si to představit – v lednu odletíte z Česka do italské Savony v zimní bundě a domů se vrátíte až na konci dubna. Pluje se rovných 109 dní – z toho 58 dní je strávených čistě plavbou po mořích nebo oceánech.

O dovolené na lodi si můžete přečíst i v tomto článku: Vyplujte na obří lodi po Karibiku. Čeká vás bermudský trojúhelník i slavné pláže 

Foto: ESO travel

Pokud se rozhodnete pro cestu kolem světa soukromým letadlem, čekají vás i taková panoramata.

Během téměř čtyř měsíců člověk navštíví značnou část světa. Stačí se mrknout na itinerář – 18. den v Rio de Janieru, 31. den v městě Ushuaia, 47. den na Velikonočním ostrově, 54. den na Tahiti, 70. den v Sydney… Na lodi je zajištěn maximální servis odpovídající pěti hvězdičkám. A cena? Vejdete se pod 400 tisíc…

Kolem světa luxusním letadlem – za 25 dní

Nemáte tři měsíce čas a máte radši intenzívní poznávání? Pak jste ideálním kandidátem pro cestu kolem světa privátním luxusním letadlem. Ta dokonce pravidelně létá i z Česka – další, už čtvrtý ročník – je na programu na konci února 2015 a v upraveném leteckém speciálu, který pojme 64 cestovatelů, ještě pár volných míst zbývá.

Foto: www.cestykolemsveta.cz

Deset zastávek během pětadvaceti dnů a soukromé letadlo, které je neustále k dispozici. Cena je vysoká, ale třikrát odlétalo letadlo z Česka úplně plné.

„Původně tento koncept vznikl ve Spojených státech a my jsme se jím inspirovali,“ říká k tomu Hynek Špinar z cestovní kanceláře ESO travel, která v Česku tyto cesty organizuje. „Měli jsme trochu obavy, jestli je Česko na takový produkt připravené, ale byli jsme příjemně překvapeni. Zatím se nám podařilo všechny cesty vyprodat.“

A to i přesto, že cena za tuto snovou dovolenou není úplně nízká. Za pětadvacet dní zájemci zaplatí necelých osm set tisíc korun. Nutno ale podotknout, že poletí privátním speciálem, nocovat budou v těch nejlepších hotelech planety a poznají hned deset exkluzívních destinací (jejichž přehled najdete v bočním sloupku) – včetně ostrova bohů Bora Bora, Rio de Janiera nebo australského Uluru.

Foto: Christian Lambert

Vyrazit okolo světa na kontejnerové lodi? Jde to – ale paradoxně to není nejlevnější.

A kdo na podobné cesty vyráží? „Často jde o manželské páry mezi padesáti a šedesáti lety. Jeli s námi i rodiče s dospělými dětmi. Občas někdo vyrazí i sám a během cesty se spřátelí,“ říká Hynek Špinar. Obvykle jde o majitele firem, kteří intenzívně pracují a chtějí stejně intenzívně také odpočívat. V co nejkratším čase toho vidět co nejvíc a zároveň mít během cestování maximální komfort. Což tato cesta splňuje. Připravuje se v týmu osmi až deseti lidí více než rok dopředu.

Kolem světa na kole – za 14 let

Dobrodruhů, kteří vyrazili na cestu kolem světa na kole, jsou po celém světě desítky. Jedním z nejsilnějších příběhů je nicméně cesta dvou francouzských studentů ze začátku 80. let. Ti totiž v sedlech svých bicyklů strávili nakonec celých 14 let – během nich stihli nejen našlapat 150 tisíc kilometrů, ale dokonce i uzavřít sňatek a počít dceru. Tu pak ve věku šesti týdnů usadili do speciálního vaku a vydali se na další cesty. Celou cestu perfektně popsali v knize Kolem světa na kole – jde o ideální čtení pro milovníky cestování.

Foto: ESO travel

Rio de Janiero. Láká vás tohle město? I sem letos zamíří cesta kolem světa.

Kolem světa mezi kontejnery – za několik měsíců

Neláká vás lenošení na luxusním zaoceánském parníku? Alternativou je vyplutí na palubě obří kontejnerové lodi. Některé lodní společnosti specializující se na přepravu nákladů mezi kontinenty dokonce tuto možnost nabízejí na svých webovkách. Nepočítejte ale s tím, že jde o levnou záležitost. Ač vás místo luxusu čeká jen jednotvárnost tisíců kontejnerů, místo banketů a večeří v jídelně s posádkou a místo zajímavých zastávek jen velké přístavy, zaplatíte za jeden den na palubě zhruba 100 eur.

Kolem světa pěšky – za 11 let

Když na sobě Kanaďan Jean Béliveau začal pozorovat příznaky krize středního věku, vyřešil to tím, že si sbalil pár věcí a rodině oznámil, že se vydává na cestu kolem světa… pěšky. Na cestě nakonec strávil 11 let, ušel téměř 80 tisíc kilometrů a poznal na sedm desítek zemí. V roce 2006 dokonce putoval i Českem! Na cestě, kterou chtěl propagovat mír, byl sám. Manželka za ním létala pouze na Vánoce a svou matku dokonce celých 11 let neviděl.

Ostatně na podobnou pouť se vydal i Čech Petr Hirch v červnu 2014 a naplánovanou ji má na dalších 20 let…

Inzertní sdělení: Vydejte se s námi na cestu kolem světa!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří, Asii a Afriku, vybírá z nabídky exkluzivních poznávacích zájezdů:

25 dní, deset exkluzivních zastávek, nejlepší hotely světa, společnost známého cestovatele Jirky Kolbaby a jen 64 míst v privátním letadle! Láká vás vyrazit na nejlepší dovolenou v životě? Nastupte na konci února 2015 na palubu leteckého speciálu a nechte se odnést ke svým cestovatelským snům! Rio de Janiero, Velikonoční ostrov, Bora Bora, Uluru, Panamský průplav a další světové atrakce!

Čtěte dále:

Přečtěte si také o výletě na planetu opic, o tipech, kam vyrazit na dovolenou v říjnu nebo o  přírodních divech světa. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Anketa

Na jak dlouho nejčastěji vyrážíte na dovolenou?
Maximálně na prodloužený víkend.
3,2 %
Zhruba na týden.
30,6 %
Maximálně na 14 dní.
51,6 %
Na tři týdny i delší dobu.
14,6 %
Celkem hlasovalo 124 čtenářů.

Cesta kolem světa soukromým letadlem

První dovolená, kde vy nečekáte na letadlo, ale letadlo čeká na vás. Tak by mohl znít podtitul unikátního zájezdu, který na konci února 2015 z Česka odstartuje už počtvrté. V itineráři tohoto zájezdu je 10 zastávek.

A každá sama o sobě stojí za to!

  • Negril, Jamajka – letovisko s plážemi, které pokrývá prachový bílý písek. A pozor, prý právě tady žil slavný kapitán Morgan!
  • Panamský průprav, Panama – technický zázrak a jedna z nejkrvavějších staveb lidské historie. Jedna z nejdůležitějších staveb planety.
  • Rio de Janiero, Brazílie – pyšní se označením nejkrásnějšího města světa. Symbolem je slavná socha Ježíše Vykupitele. Slavná je i Cukrová homole nebo stadion Maracaná.
  • Mendoza, Argentina – zelená oáza pod vrcholky zasněžených And. A také srdce vinařství v celé Argentině. Vinobraní tady stojí za to!
  • Velikonoční ostrov, Chile – jedno z nejodlehlejších míst světa, které proslavily tajemné sochy moai. A právě ty jsou největší atrakcí ostrova.
  • Nová Kaledonie – nepříliš známá, ale o to zajímavější exotická destinace. Mnozí ji označují za dosud neobjevenou perlu jižních moří.
  • Uluru, Austrálie – nejslavnější monolit světa a symbol Austrálie. Leží ve středu kontinentu a většina Australanů ho na vlastní oči nikdy neviděla.
  • Borobudur, Indonésie – největší buddhistická svatyně světa, na které v době jejího vzniku pracovalo až 45 000 dělníků. I dnes bere dech.
  • Hoi An, Vietnam – plážová letoviska jihovýchodní Asii nejsou jen v Thajsku! Vietnam nabízí služby na špičkové úrovni. A navíc zážitek ze zdejší kultury.
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám