Hlavní obsah

Kam v srpnu? Poradíme vám návštěvu zajímavých míst, která doporučují odborníci

Srpen, to jsou samozřejmě pláže, moře, večerní korzo po promenádě… Ale není dovolená v klasickém přímořském dovolenkovém letovisku trochu nuda? Co se vydat někam jinam? Třeba na poznávací zájezd - vyrazit na jiný kontinent, poznat úplně jinou kulturu. Podívejte se na zajímavé tipy na destinace, kam je nejvýhodnější a nejvhodnější vyrazit právě v srpnu!

Foto: ESO travel

Srpen je ideální čas pro poznávání krás amerických i kanadských národních parků.

Článek

Správné načasování – to je často základ dovolené. A to nejen té „klasické“ plážové, ale i poznávací. Kam je tedy nejvýhodnější vyrazit právě v srpnu? Kde se konají zajímavé akce, kde vám bude přát počasí a kam vyrazit za výhodnější cenu? Čtěte!

Srpen je ideální pro poznávání Nové Anglie

Milujete děsivé romány Stephena Kinga nebo „romány ze života“ od Johna Irvinga? Pak určitě víte, že jejich děj je velmi často zasazený právě do oblasti Nové Anglie ve Spojených státech. Šestice států na severovýchodě této země je prý nejkrásnější právě v srpnu, kdy tady – věřte nebo ne – už pomalu začíná podzim. Chystáte-li se tedy navštívit „Kingovo“ Maine nebo třeba New Hampshire, leťte na východ Států teď!

Foto: archiv autora

Počasí v srpnu přeje i horským túrám.

Krásně je v srpnu i v New Yorku, a to nejen díky příjemným letním teplotám. V srpnu máte šanci tohle město poznat i trochu jinak. Středobodem kulturního dění se do značné míry stává Central Park, kde probíhají třeba open air koncerty zdejší filharmonie a také divadelní festival „Shakespeare in the Park“. „Mimochodem, letos běží už 52. ročník této divadelní přehlídky. Lístky jsou zdarma a sledování jeviště, za nímž se rýsuje panoráma večerního New Yorku, bere dech,“ přibližují atmosféru průvodci, kteří do New Yorku pravidelně jezdí.

Foto: ESO travel

Nejen na východě Spojených států je v srpnu krásně, dech berou i krásy národních parků na západě země.

Září přeje milovníkům přírody

Posuňme se ještě o měsíc dál, ale geograficky zůstaňme ve Spojených státech. V září začíná hlavní sezóna pro návštěvu národních parků pro změnu na západě země. „Přes den se tu dočkáte ještě vysokých teplot, které přesahují pětadvacet stupňů, večery už jsou chladnější a na poznávání, které je vždy spojeno s lehčí fyzickou aktivitou, je to ideální počasí,“ tvrdí průvodci z cestovních kanceláří.

Přečtěte si i o klasických dovolenkových destinacích

Jen pozor na to, s kým do národních parků vyrážíte. V případě, že na vlastní pěst, jste za vodou. V případě, že komerčně s cestovní kanceláří, ověřte si, jestli má povolení pro komerční vstup. Více o něm najdete v bočním sloupku. Zvýšené kontroly jsou zejména v oblíbených národních parcích Grand Canyon, Údolí smrti, Joshua Tree a Yosemite. Mimochodem, v posledně zmíněném se v létě nepokocháte pohledem na slavný Yosemitský vodopád, který přes léto vysychá.

V Kanadě je hlavní turistická sezóna

Právě v červenci a v srpnu míří nejvíc turistů i do Kanady. Proč? Protože počasí přeje horským túrám a relativně teplo vám bude i na severu země. Průměrná červencová teplota v kanadské metropoli Ottavě je na dvaceti stupních, v zimě je o celých 30 stupňů nižší.

Foto: ESO travel

V Kanadě je možné vyrazit i do oblastí na severu, v létě jsou tam příjemné teploty.

Výborné trasy pro pěší turistiku nabízí například národní park Jasper, jeden z největších parků v Kanadě. Na vašich túrách vás tu bude velmi často doprovázet hučení řeky Athabaska. V parku pak leží i stejnojmenný ledovec, místy silný až 300 metrů.

Více než 400 ledovců pak ukrývá národní park Glacier, ve kterém během zimy občas napadne až 23 metrů sněhu. V létě je tu ale příjemně. A pokud milujete focení, vězte, že se sem často vyráží za „fotolovem“ divokých zvířat.

V Číně teploty padají a rostou hodnoty promile

V červnu a v červenci je v čínské metropoli Pekingu k nepřežití, v srpnu ale teploty padají a na konci měsíce je tu tak akorát na návštěvu a poznávání památek. I proto jsou právě pozdní srpen a září doporučované jako nejlepší měsíce ve druhé polovině roku pro návštěvu této země.

Foto: archiv autora

Nejlepší období pro návštěvu Číny je podle vetšiny průvodců na začátku podzimu.

V srpnu navíc v Pekingu probíhá i mezinárodní pivní festival, který má podle jeho pořadatelů ambice konkurovat Octoberfestu. Ochutnat tady můžete známé světové značky i čínské pivní speciály. A po okoštování si pravděpodobně řeknete, že s tou konkurencí to zase nebude tak horké… nicméně zážitek je to rozhodně zajímavý.

Inzertní sdělení: Vydejte se za poznáním!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky pobytových a poznávacích zájezdů:

Vydejte se na západní pobřeží a poznejte Las Vegas, Los Angeles, San Francisko, ale i národní parky v čele s NP Grand Canyon, NP Sequioa s obrovskými stromy nebo Údolí smrti!

Navštivte Peking a jeho nejbližší okolí. Poznejte Zakázané město, Letní palác, vydejte se k nejznámějším úsekům Velké čínské zdi a nasajte atmosféru této exotické země!

Poznejte to nejkrásnější z Kanady! Právě teď je ideální čas na horskou turistiku a na poznání zdejších národních parků! Vezmeme vás na ledovec i na nejvyšší lanovku planety!

Čtěte dále:

Přečtěte si také o místě, kde leží konec světa, o marockých letoviscích nebo o nejextrémnějších závodech planety. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Která ze zemí v článku vás láká nejvíc?
USA
22,4 %
Kanada
66,4 %
Čína
11,2 %
Celkem hlasovalo 116 čtenářů.

Do národních parků jen s povolením!

Chystáte se na návštěvu některého z národních parků, které leží na území Spojených států, a spoléháte na to, že když jedete s cestovkou, všechno proběhne naprosto v pohodě?

Pak zbystřete! Americká národní parková správa výrazně přitvrdila ve vymáhání pravidel, která se týkají právě komerčních, tedy cestovkami organizovaných výletů. Organizátor zájezdu musí mít povolení ke komerčnímu vstupu do národního parku – které je časově i finančně náročné získat. Některé (nejen) české cestovní kanceláře doposud toto nařízení obcházely a spoléhaly na štěstí. Kontrol ale přibývá a s nimi i těch, kteří zůstali před branami parku, nebo dokonce mimo vozidlo, které cestovní kanceláři parková správa na místě zabavila.

Tyto informace potvrzuje i Radek Adamec z cestovní kanceláře ESO travel: „Zaznamenali jsme zpřísnění kontrol ze strany národní parkové služby amerických rezervací. Lidé by si před cestou měli ověřit, zda organizátor zájezdu disponuje příslušným povolením. Je v jeho zájmu ho například přímo zveřejnit na internetu.“ Více informací o problému najdete na portálu Amerika.cz.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám