Hlavní obsah

Nejlevnější destinace pro dovolenou: Kam vyrazit za exotikou, když máte malý rozpočet?

Když na bankovním účtu nemáte sedmi- a vícemístnou částku, neznamená to, že můžete cestovat jen prstem po mapě. Třeba takový cestovatelský portál Lonely Planet pravidelně každý rok vydává žebříček míst, která jsou jako stvořená pro levnou dovolenou. A občas naopak stačí jen mít trochu štěstí a narazit na výhodný last minute, pak si člověk může užívat jako král za směšně nízkou cenu.

Foto: ESO travel

Exotiku si můžete užít i za pár korun. Stačí jen vědět, kam vyrazit.

Článek

Žebříčky cenově nejvýhodnějších míst pro strávení dovolené jsou populární. Ostatně důkazem může být i ten, který v loňském roce sestavil britský deník The Guardian. Novináři ve velkém testu srovnávali speciální „dovolenkový“ spotřební koš, který obsahoval zboží a služby, jež člověk na dovolené obvykle využije.

Objevily se v něm dvoudenní jízdenka na městskou hromadnou dopravu, ubytování v tříhvězdičkovém hotelu, ale i příjemná večeře s lahví vína a další položky. Započítána naopak nebyla doprava do destinace.

Pro Brity je „lowcostová“ i Česká republika

A výsledky? Pro Brity je nejlevnější dovolenkovou destinací Španělsko. Následované pro někoho překvapivě Srí Lankou a pak?... pak Českou republikou. Za námi potom skončily destinace, jako jsou například Bali nebo Vietnam.

Foto: ESO travel

Nejen Lonely Planet, ale i další média každoročně sestavují žebříčky finančně přívětivých letovisek.

Podobný žebříček nicméně sestavil i už zmiňovaný Lonely Planet. Jaká byla kritéria, autoři tohoto výzkumu nezveřejnili, ale pravda je, že v tomto žebříčku se Česko neobjevuje. Evropu v něm nicméně hájí Řecko, Itálie, Bulharsko a Portugalsko. Pojďme se ale podívat na místa, která jsou už opravdu exotická, a přesto patří mezi poměrně levné destinace, kde je největší položkou cesty samotná doprava na místo.

Nikaragua – chudá královna Střední Ameriky

Říká se, že pokud nemáte dostatek financí pro návštěvu Kostariky, ale přesto si chcete užít Střední Ameriku a její krásy, máte vyrazit právě do Nikaraguy. Tahle největší, ale zároveň nejchudší země Střední Ameriky táhne na jedno z nejlevnějších ubytování na plážích, na skvělé podmínky pro potápění, ale i na koloniální krásy historického města Granada. A jako král se tady člověk má už s dvaceti dolary na den v kapse.

Foto: archiv autora

Fidži je označováno za cenově dostupný ráj. Tou největší položkou bývá letenka.

Fidži – cenově dostupný ráj

Pokud se nerozhodnete ubytovat konkrétně v unikátním podmořském komplexu Poseidon, ale vystačíte s něčím skromnějším, pak Fidži platí za ne úplně nejlevnější, ale v porovnání s ostatními pohádkovými destinacemi v Tichém oceánu za cenově příjemnou destinaci. A bydlení v takzvaných „bure“, tedy bungalovech z přírodních materiálů, které stojí přímo na pláži, má rozhodně svoje kouzlo.

Indie – spousta památek je tady zdarma

V okolí těch nejexponovanějších památek samozřejmě platí „západní“ ceny, jinde jsou ale ceny mnohem příznivější. A to třeba i na riviéře Goa, kam se začíná jezdit za netradiční plážovou exotikou. Ještě levnější je potom podle Lonely Planet oblast Karnataka, pás pobřeží na západě, kde na člověka čekají klidné pláže, pěkné přístavy a spousta památek – zdarma, ale ne vždy v perfektním stavu.

Mexiko – v last minute nabídkách za hubičku

Mexiko se v posledních letech vyšvihlo na žebříčku oblíbenosti pořádně vysoko. Pořád se sem dá ale vyrazit za poměrně příznivé ceny. Vybrat ale musíte období, kdy nejsou ve Spojených státech školní prázdniny, během nich se totiž ceny šplhají pořádně vysoko. Stejně tak ušetříte pár tisícikorun, pokud se sice rozhodnete vyrazit na Yucatán, ale do jiného letoviska, než je Cancún.

Filipíny – vydejte se za přírodním divem světa

Filipínský ostrov Palawan zažil 11. listopadu 2011 obrovský zlom – místní podzemní řeka Puerto Princesa byla zařazena na seznam nových přírodních divů světa. O tento ostrov tak logicky raketově vrostl zájem a odrazilo se to i na cenách. Nicméně Palawan, kde si můžete užít plavbu po podzemní řece, trek džunglí i poležení na pláži v jeden den, i přesto patří k destinacím, které Lonely Planety pro rok 2014 zařadil na seznam těch cenově přívětivých.

O novém přírodním divu světa si můžete přečíst v tomto článku: Vzhůru do podzemí! Poznejte podzemní řeku Puerto Princesa, nový div světa 

Foto: ESO travel

Na Filipínách můžete navštívit i takzvané Čokoládové hory.

Kambodža – přenocování za padesát korun

Je to sice extrém a rozhodně se nedočkáte žádného luxusu, spíše naopak (ale můžete tomu říkat „autentická Kambodža“), nicméně v Kambodži je skutečně možné sehnat ubytování za pár korun. Rozhodně ale ne v oblasti města Siem Reap, v jehož blízkosti leží slavný Angkor Wat. Největší památka Kambodži láká turisty jako magnet. A v jejím okolí je logicky nejdráž. Ostatně už jen jednodenní vstup do tohoto chrámového komplexu a jeho okolí vyjde na dvacet dolarů.

Vietnam – levná a zároveň krásná země

Nedotčený, ale v některých oblastech zcela nepřipravený na turisty. I takový je Vietnam, občas označovaný za „nové Thajsko“, protože právě místní pobřežní letoviska rostou raketovým tempem. Batůžkáři si tady vystačí se 150 korunami na den a budou se mít jako králové. Ti ostatní mohou využít zázemí hotelů a resortů, které vyrůstají třeba v Hoi An, Phan Thiet nebo Nha Trang.

Foto: ESO travel

Letenka na Srí Lanku je drahá, zbytek už je ale podstatně příjemnější.

Srí Lanka – nejdražší položkou je letenka

Zmínili jsme ji na začátku a teď se k ní obloukem vracíme. Srí Lanka je označována za slzu ukápnutou z velké Indie a zároveň za místo, které je na pomezí té nejlevnější dovolené. Letenka sem rozhodně není levný špás, pobyt tady už také něco stojí, ale pořád jsou tu ceny poměrně slušné. A když k nim přidáte slavnou Lví skálu, město Kandy, klášter Jetevana nebo město Dambula, pak vám v této rovnici musí vyjít, že navštívit Srí Lanku je nutnost!

Inzertní sdělení: Vydejte se za poznáním i za relaxem!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky last minute zájezdů:

Vydejte se do Vietnamu, země, která je ve stínu Thajska, nicméně její pláže jsou neméně krásné a zázemí hotelů opravdu luxusní. Užijte si zájezd, který kombinuje poznání Saigonu s pobytem v plážovém letovisku

Užijte si během zhruba týdenního poznávacího zájezdu všechny krásy této země, která leží na ostrově Cejlon. Čajové plantáže, světoznámé monumenty, historie, která je nám neznámá, a proto fascinující.

Pravda, toto nejsou zájezdy za hubičku, ale v nabízených resortech se o vás královsky postarají. Vyberte si hotel, který se vám nejvíc líbí a užijte si dovolenou v ráji!

Přečtěte si dále:  

Přečtěte si také o bermudském trojúhelníku, o nejstrašidelnějších místech světa, ale i o stavbě, která je vidět z vesmíru. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Kolik utrácíte v průměru za dovolenou za osobu?
Do deseti tisíc korun.
36,3 %
Do dvaceti tisíc korun.
29,6 %
Do třiceti tisíc korun.
10,9 %
Více než třicet tisíc korun.
23,2 %
Celkem hlasovalo 523 čtenářů.

Místa, kde naopak musíte mít peněženku téměř bezednou

Kam vyrazit, pokud nemáte bezednou peněženku, už víte. Máme pro vás ale i tipy na hotely, kam vyrazit v okamžiku, kdy na nějaký ten milionek nehledíte.

Symbolem – až dekadentního – luxusu jsou tři slavné dubajské hotely.

Tím prvním je Atlantis The Palm, který leží – jak už název napovídá – na umělém ostrově ve tvaru palmy, který je jedním ze symbolů Dubaje. Hotel Atlantis nabízí nejlevnější pokoj v přepočtu za čtyři tisíce korun, ta nejluxusnější apartmá ale skutečně stojí spíše v řádech milionů.

Dočkáte se tu ale bydlení v luxusních pokojích v arabském stylu, vlastní pláže i aquaparku, kde se můžete prohánět na proskleném tobogánu.

Ubytování v hotelu Burj Al Arab už je o poznání dražší. Noc v nejlevnějším pokoji tu prý vyjde na v přepočtu 18 tisíc korun. Za tuto částku vás ale čeká bydlení na pokojích, kde se zlato snoubí s carrarským mramorem, kde se o vás bude starat osobní majordomus a kde si na nákupy můžete vyrazit ve vozidle Rolls Royce. I tento hotel má vlastní pláž a taky osm restaurací – jednu v podmořském stylu, druhou zase ve výšce 210 metrů nad zemí.

Slavnou dunajskou plachetnici potom doplňuje „dunajská vlna“, hotel Jumeirah Beach. I ten má vlastní aquapark, vlastní soukromou pláž, v pokojích najdete ručně vyráběný nábytek a originály známých obrazů. I tady ale počítejte s desítkami tisíc za noc.

Související články

Výběr článků

Načítám