Hlavní obsah

Slavné věznice a pevnosti světa: Některé připomínají peklo, jiné se tyčí do nebes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé umírali při jejich stavbách, při obraně země před nepřítelem i na elektrických křeslech. Proslulé věznice a vojenské pevnosti mají pohnutou historii, ovšem je na nich cosi, co nutí turisty je v hojném počtu navštěvovat. Mohou to být pohnuté osudy jejich obyvatel, ale i atraktivní okolí nebo televizní soutěžní show.

Foto: Lloyd Morgan (Flickr.com)

Dva a půl kilometru od pobřeží San Francisca se nachází jedna z nejslavnějších věznic světa – Alcatraz.

Článek

Podívejte se nejslavnější pevnosti a vězení světa!

Na Alcatraz by byl krátký i Monte Christo

Jako věznice nesloužila příliš dlouho, ale díky slavným podnájemníkům a atraktivní poloze získala obrovský věhlas. Z ostrovních věznic se utíká velmi těžko, a proto sem byla umisťována opravdová zločinecká esa, u kterých hrozilo, že z méně střežených a lépe přístupných budov utečou. Tady to měli skutečně hodně těžké. V cestě jim stály nejkvalitnější ocelové mříže, které pilník z vánočky ani nepoškrábal.

Když už se někdo alespoň pokusil o útěk, čekal ho poté pobyt v jedné z šesti set nepříjemných „samotek“. Ale dostat se odsud bylo vážně těžké, ne-li přímo nemožné. V celé historii věznice se o útěk pokusilo celkem 36 lidí. Strážci 23 z nich pochytali, 8 uprchlíků během útěku zahynulo a 5 pravděpodobně utonulo, ovšem jejich těla se nepodařilo nalézt. Že by přeci jen někdo unikl?

Foto: ESO travel

Kromě Alcatrazu a do kopců funících tramvají San Francisco symbolizuje hlavně most Golden Gate.

Bang Kwang je hotel jen v přezdívce

Tísnivé samotky, nohy v železech, lidé namačkaní v miniaturních celách, zanedbávaná zdravotní péče, zastaralé léky, tak vypadají obávané thajské věznice. V jejich útrobách se mačkají odsouzenci z celého světa, známe i případy zadržených českých občanů.

Podmínky v thajských nápravných zařízeních nejsou zrovna nejlepší. Přezdívka vězení Bang Kwang, která zní “Bangkok Hilton” je proto hodně sarkastická. Hotelu Hilton se nejslavnější káznice hlavního města Thajska v žádném případě nepodobá.

Foto: ESO travel

Na thajských plážích se relaxuje mnohem lépe než uvnitř drsných věznic.

Příznivější tvář Thajska poznáte v těchto článcích:

Fort Boyard byla klíčová pro obranu Francie i pro soutěžící mezi hady

Ne, nepodařilo se nalézt odpověď, takže klíč letí dolů a polykají ho neúprosné vlny moře. To se může stát buďto při noční cestě z pobřežního baru, nebo v pevnosti Boyard ležící mezi ostrovy Ile-d'Aix a Ile d'Oléron nedaleko západních břehů Francie. Počínaje rokem 1990 se zde totiž natáčí úspěšná dobrodružná soutěžní hra Klíče od pevnosti Boyard, při níž soutěžící chodí po laně nad výběhem tygrů nebo prolézají komorou plnou hadů.

Původně sloužila stavba jako vojenské opevnění, později se z ní stala věznice. Přes šedesát metrů dlouhý a dvacet metrů vysoký komplex nebylo vůbec jednoduché vybudovat a nejuznávanější francouzský stavitel pevností dokonce oznámil králi, že by bylo snazší chytit do zubů měsíc nežli na tak nemožném místě postavit plánovanou Fort Boyard.

Kromě pevností jsme řešili i nejslavnější sochy světa: Podívejte se na osm obřích slavných soch: Ta nejošklivější stojí v Kalifornii

Foto: Rémi Jouan (Wikimedia Commons)

Postavena, užívána i opuštěna v devatenáctém století. Do pevnosti Boyard se vrátil život až před pár lety díky televizní show.

Receptář pro vězně z New Yorku: Postavte si domov svépomocí

Slavná věznice Sing Sing, která pojme na 1700 chovanců vznikla bez účasti stavebních firem, vězni si své obydlí vybudovali sami. V Ossiningu ve státě New York tak vznikla třetí nejstarší káznice ve státě. Co do věhlasu ale své dvě starší sestry předčila. Podíl na tom má i je několik neblahých primátů, uskutečnila se tu třeba historicky první poprava ženy na elektrickém křesle. Byla jí Martha Placeová, která se “proslavila” vraždou nevlastní dcery.

Zdejším elektrickým křeslem, prošla pěkná řádka lidí, stejně jako celami. Z těch nejstarších vedení věznice plán je vybudovat muzejní expozici pro turisty. Řeč je o původních celách z roku 1825. Slavné vězení se tak stane budovou plnou trestanců, ale též rodin trávících poklidný víkend v prostorech se zajímavou historií.

V New Yorku najdeme obávanou věznici, ale také luxusní adresy: Nejdražší adresy světa: Podívejte se na místa, kde bydlení vyjde na pořádný balík

Pevnost Tughlakabad ční mezi sklady

Indie je země plná kontrastů a pro Středoevropana podivných úkazů. Jeden z nich můžeme vidět na jižním okraji hlavního města Nové Dillí. Nazývá se Tughlakabad. Jde o místo plné zdí, bran, věží a citadel pevnostního komplexu ze čtrnáctého století. A v čem že spočívá onen kontrast a podivnost? Tento historický skvost totiž dnes stojí hned vedle rušné průmyslové zóny.

Kdysi stál na okraji říše Tughlakské dynastie, která se s jeho pomocí bránila nájezdům Mongolů. Masivní bezmála sedmikilometrová pevnostní linie s patnáctimetrovými zdmi hrdě čelila útočníkům. Dnes je již značně pobořená, z původních dvaapadesáti bran jich zbylo třináct, i tak ovšem stále působí monumentálně a dává tušit, jak obrovská a impozantní bývala v dobách, kdy v jejím okolí řinčely meče, svištěly šípy a rohy troubily k přechodu na zteč.

Africké věznice
Věznici se zajímavými osudy nalezneme také na území Afriky, konkrétně nedaleko Kapského města v Jihoafrické republice. Ostrov Robben Island kdysi sloužil jako izolovaná kolonie pro osoby trpící leprou, pročež na něm nikdo příliš nechtěl bydlet. Úřady na něm tedy vybudovali věznici. Tou prošla mimo jiné spousta politických vězňů, například nositel Nobelovy ceny míru Nelson Mandela.Jihoafričané se obávají také pobytu v Pretorijské centrální věznici. Násilí a obchodování s drogami tu nepředstavují nic výjimečného. Obyvatelé se tísní v malých celách naplněných dvojcifernými počty úzkých kavalců.
Foto: Anupamg (Wikimedia Commons)

Pozůstatky starověkých pevností na kraji Dillí za pár let oslaví sedmisté narozeniny.

Sigiriya: pevnost, jejíž sláva a výška se hvězd dotýká

Není tu nic, ale je to krásné, to by se dalo říci o pevnosti Sigiriya na vrcholku „Lví skály“ na Srí Lance. Kdysi tu skutečně bývala pevnost, pozůstatky z ní jsou na plošině patrné dodnes. Její sláva už přežívá jen v legendách a ve výkladu průvodců. Skála, na níž se pevnost nacházela, totiž přitahuje velkou pozornost turistů a pyšní se titulem nejnavštěvovanější atrakce ostrova.

Na Lví skále totiž najdeme kromě ruin pevnosti také zbytky kláštera, staré fresky a především neuvěřitelný výhled do širokého okolí. Obklopen oblaky se tady člověk cítí jako v nebi, takže exotické produkty indické kuchyně mu přijdou jako božská mana. Biblická iluze ale není dokonalá, žádnou apokalypsu tu totiž čekat nemusíte.

Foto: ESO travel

Správné opevnění by se mělo nacházet na vyvýšeném místě. Na Srí Lance to ale stavitelé s výškou už možná trochu přehnali.

Vražedné Ďábelské ostrovy jsou díky románu nesmrtelné

Alcatraz? Sing Sing? Luxusní dovolená all inclusive! Asi to si mysleli o jiných věznicích trestanci na Ďábelských ostrovech. Den co den museli těžce pracovat v otřesných podmínkách, vysoké vlhkosti a tropických teplotách. Odsud by každý rád utekl, ale nebylo kam. Z ostrovů se prchá velice těžko.

Několika odvážlivcům se to ovšem podařilo. Například Henrimu Charriéreovi, autorovi světoznámého románu Motýlek. Na jeho stránkách zaznamenal průběh svého útěku do Venezuely. Přes drsné podmínky na nehostinných ostrovech Francouzské Guayany se Charriére dožil požehnaného věku. V trestanecké kolonii totiž strávil pouhé dva roky.

Inzertní sdělení: Vydejte se do dalekých krajů!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky poznávacích zájezdů:

Nejen Indie a hlavní město Dillí s prastarými památkami, ale také „růžové město“ Rádžastán a ostrov Srí Lanka s pevností v oblacích. Cestu mezi magickými místy exotické kultury okoření například vyjížďka na slonech a spousta dalších atrakcí, které vám pomohou poznat z Indie co nejvíc.

Těžba devastuje krajinu, ledovce odtávají, ale stále zůstává dost míst, kde se panenská příroda zachovala v plné kráse. Na západní polovině USA to je třeba Grand Canyon, pobřeží Big Sur nebo pískovcoví obři v Monument Valley.

Goa není druh papouška ani prapodivná desková hra, ale rekreační oblast s přezdívkou Indická riviéra. Jestliže vás fascinuje Indie, ale máte trochu strach z cesty do odlišné kultury, tady si užijete Indii v pohodlí špičkových hotelů.

Čtěte dále:

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Která věznice či pevnost vás svými osudy nejvíc přitahuje?
Alcatraz
61,3 %
Boyard
18,3 %
Sing Sing
5,3 %
Bang Kwang
1,7 %
Tughlakabad
1 %
Lví skála
2,6 %
Ďábelské ostrovy
9,8 %
Celkem hlasovalo 926 čtenářů.

Slavní zločinci z Alcatrazu

Al Capone

Nedávná prohibice v Česku trvala pouze dva týdny, takže se z našeho podsvětí nestačili vyklubat takoví alkoholoví gangsteři, jací chodili ulicemi Chicaga ve dvacátých letech dvacátého století. Ten nejvýznamnější z nich, Alphonse Capone, si počínal tak dobře, že ho úřady dlouho nemohly nachytat a usvědčit z organizování pašování, vraždění, prostituce a dalších nekalostí, které řídil. Podařilo se to až v případě daňového úniku. Nic významnějšího se sice orgánům činným v trestním řízení nepovedlo dokázat, ovšem i tak byly rády, že eso amerického podsvětí konečně dostaly za mříže.

Ve vězení Caponeho dostihly následky příliš bujarého života. Začal chřadnout jak fyzicky, tak mentálně. Podle vězeňského psychologa byl krátce před smrtí v osmačtyřiceti letech v uvažování na úrovni dvanáctiletého dítěte. Z kdysi tvrdého a rozhodného mafiána se stala neškodná lidská troska.

Floyd Hamilton

Stěžujete si na nezvedené sousedy? Floyd Hamilton to měl určitě horší, bydlel totiž vedle Bonnie a Clydea. Nijak mu to ale nevadilo a rád se účastnil jejich bankovních loupeží, za což ho stihl trest v podobě uvěznění do jednoho z nejtěžších nápravných zařízení ve Spojených státech. Jeho bratr Raymond dopadl ještě hůře. Za četné bankovní loupeže mu byl vyměřen trest odnětí svobody na 362 let, nakonec byl ale ve věku 21 let popraven ve vězení v Texasu.

Machine Gun Kelly

Narodil se jako George Barnes, ale jméno, které neobsahuje slovo samopal, podle něj nevzbuzovalo dostatečný respekt. Byl to zločinec renesančního typu: úspěšně loupil, pašoval, se samopalem v ruce se uměl zbavit oponentů a cizí mu nebyla ani spousta dalších nezákonných odvětví. Narozdíl od Raymonda Hamiltona ve věznici strávil dvaadvacet let a téměř se dožil šedesátky. K jeho nejslavnějším činům patřil únos ropného magnáta kvůli výkupnému.

Související články

Výběr článků

Načítám