Hlavní obsah

Kam v dubnu? Na poznávací zájezd lodí. Nevyjde dráž než běžná dovolená

V dubnu je na polehávání na pláži ještě chladno, nicméně je to ideální doba na poznávací zájezdy. A pokud se vám dlouhé cestování autobusem příčí a cesty letadlem pod Evropě máte za pořádně drahý špás, vsaďte na loď. Na loď, která je pořádně velká, týden pluje Středomořím a staví v nejatraktivnějších destinacích. Ráno zakotví v přístavu a člověk má téměř celý den na poznávání. V pondělí Řím, ve středu Istanbul, v pátek Athény…

Foto: ESO travel

Autobusem, nebo letadlem už je to nuda. Vydejte se za poznáním na lodi!

Článek

To, že se na jaře nejčastěji jezdí za poznáním, je věc všeobecně známá. U Čechů dlouhodobě vedou levné autobusové zájezdy, v závěsu jsou letecké poznávací zájezdy. A poznávací plavby jsou v drtivé menšině.

Přitom má „poznávačka“, kde je vaším zázemím moderní velká loď, spoustu výhod. A patří mezi ně, pro spoustu lidí překvapivě, i cena takového typu zájezdu. Sedmidenní plavba vyjde už na jedenáct tisíc korun – a v její ceně je kromě ubytování i plná penze a volné vstupy do bazénů, fitness nebo vířivky. A za týden se bez problémů dá stihnout pět až sedm lokalit.

Slavné památky bez spěchu

„A není to žádné poznávání ve spěchu,“ poznamenává k tomu účastník jedné z takových plaveb. „Pluje se přes noc, ráno loď zakotví v přístavu a odplouvá se zase až večer. Na památky a nakupování tak obvykle bývá sedm, osm, občas i deset hodin.“

Foto: archiv autora

Toto by klidně mohl být hotelový pokoj, jde ale o vnější kajutu s balkonem.

Z pobřeží do centra Říma je to příměstským vlakem tři čtvrtě hodiny, a pokud zakotvíte v Istanbulu, pak vězte, že v srdci města jste za ještě kratší dobu. U některých plaveb je Istanbul nejzazší destinací a odtud se pluje už jen nazpět. U plaveb, které jsou delší než týden, se pokračuje Bosporskou úžinou (pod dvěma kolosálními mosty) dál, do Černého moře, na Jaltu, do Oděsy.

Kam vyrazit v dubnu? Inspirujte se!

Stejné je to i v Benátkách, odkud některé velké parníky zahajují cestu. Občas kotví přímo na nábřeží kousek od Dóžecího paláce, pár stovek metrů od ústí Velkého kanálu, který se esovitě klikatí Benátkami. Kolemjdoucí mířící k mostu Vzdechů často vzdychají při pohledu na kolosy kotvící u nábřeží už tady, zaklánějí hlavy a snaží se dohlédnout až na horní palubu. Přitom si jen málokdo z nich dokáže představit, co všechno se za bílým pláštěm skrývá.

Foto: ESO travel

Doplout se dá do Istanbulu i dál. Z paluby lodi se dá poznat i Jalta.

Hotel, případně město na vlnách

Zaoceánské lodi jsou ohvězdičkované podobně jako hotely – jsou tří, čtyř i pětihvězdičkové. Někteří používají přízvisko „města na vlnách“, protože v některých modelech najdete opravdu všechno, od divadelních sálů, přes nákupní pasáže, až po kina, běžecké dráhy nebo ledová kluziště. Pokud je pěkně a loď kotví, najdete v nich jen minimum hostů. Plní se až s večerem, nebo během dnů, které jsou celé věnované plavbě. Vždyť z Říma do Istanbulu to lodí trvá celé dva dny!

Poznávací plavby se navíc neomezují jen na oblast Středomoří, z německého přístavu Kiel dennodenně odplouvají luxusní parníky dál na sever – ať už je to do Pobaltí, nebo ještě více na sever do norských fjordů. Tady spíše než bazén na palubě, člověk užije hřejivé zázemí uvnitř lodi.

Foto: ESO travel

Když počasí nepřeje koupání venku, můžete si ho dopřát uvnitř lodi.

Při severských plavbách jsou tradičními zastávkami Stockholm, Tallinn, běžně i Petrohrad (Ermitáž sice rozhodně nestihnete projít ani z desetiny, jejích tři sta sálů je záležitost na několik dní, ale i ta troška stojí za to) a Kodaň se sochou Malé mořské víly ve zdejším přístavu. Severské plavby vyjdou obvykle trochu dráž, nicméně u last minute nabídek padají i pod hranici patnácti tisíc korun.

A pak už si to stačí jen propočítat – kolik toho zvládnete za tuto částku na vlastní pěst a kolik toho nabízí poznávací dovolená na lodi.

Inzertní sdělení: Užijte si dubnovou dovolenou!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky dovolených na lodi:

Jedenáctidenní plavba, během které se podíváte na ta nejkrásnější místa Středomoří a ještě mnohem dál. Navštívíte Řím s Koloseem, podíváte se na mešity v Istanbulu, projdete si Jaltu i Athény!

Navštivte metropole na severu Evropy. Během týdne se podíváte do Stockholmu, do Tallinnu i do Petrohradu. V každém městě spousta času na poznání památek, na lodi čtyřhvězdičkové zázemí!

Pokud dáváte před památkami přednost přírodním scenériím, vydejte se do nitra norských fjordů. Netradiční destinace, nicméně zážitky na celý život. A závěr plavby patří Oslu!

Čtěte dále: 

Přečtěte si také o hororových destinacích, o tajemném Pumapunku nebo o Argentině. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Vyrazil/a byste na dovolenou na lodi?
Ano, ideálně na jih
59,1 %
Ano, nejlépe na sever
3,7 %
Ano a jedno kam
25 %
Ne, vůbec mě to neláká
12,2 %
Celkem hlasovalo 935 čtenářů.

Ultimativní dubnové poznávání

Duben evidentně přeje netradičním formám poznávání. Je to totiž měsíc, ve kterém se už podruhé koná cesta kolem světa. Nejde, ale o úplně běžnou cestu kolem světa (a může být takový zájezd vůbec z kategorie běžných?), ale o „výlet“, během kterého stihnou jeho účastníci navštívit deset exotických destinací a de facto obletět svět – a to navíc ve speciálně upraveném letadle - za pětadvacet dní.

Cena takovéto dovolené rozhodně není malá – pohybuje se okolo 650 tisíc za osobu, nicméně jak loni, tak letos o ni byl obrovský zájem a letadlo odlétalo plné do posledního místa.

První zastávkou je ostrov Svatá Lucie, pak jsou v plány vodopády Iguacu, Patagonie… končí se v Indii. Destinace jdou po sobě tak, aby byly přelety co nejkratší, a v každé z nich se skupina zdrží dva až tři dny.

Loni jsme o celé cestě podrobně psali v seriálu článků z jednotlivých míst. Připomenout si je můžete třeba v tomto článku: Cesta kolem světa odstartovala: Další zastávkou jsou vodopády Iguacu

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám