Hlavní obsah

Zažijte noci bez tmy na konci světa. Patagonie je nádhernou výspou civilizace

První Evropané zažili v Patagonii šok – místní indiáni byli oproti nim obři. Zabalení v kožešinách museli působit děsivě. Dnes tu některé možná vyděsí absence civilizačních vymožeností. Patagonie je drsný kout Země, kde má příroda nad člověkem navrch, kde za některých nocí není tma a kde je začátek okraje světa.

Článek

Místní domorodci nicméně tvrdí, že oni nežijí na okraji, ale na vrcholu světa a s mírným úsměvem vám otočí mapu o 180 stupňů. Patagonie se tímto manévrem přesouvá z jihu na sever. Ve skutečnosti ale Patagonie leží v jižním cípu Jižní Ameriky, na hranicích Argentiny a Chile.

Místní domorodci nicméně tvrdí, že oni nežijí na okraji, ale na vrcholu světa a s mírným úsměvem vám otočí mapu o 180 stupňů. Patagonie se tímto manévrem přesouvá z jihu na sever. Ve skutečnosti ale Patagonie leží v jižním cípu Jižní Ameriky, na hranicích Argentiny a Chile.

Svůj název pak dostala právě podle místní indiánů. V zimě obutí do obrovských kožešinových bot dostali od prvních Evropanů přezdívku „Velké tlapy“, jinak také Patagonas.

O "jiné" Jižní Americe si můžete přečíst v článku Trek napříč Jižní Amerikou: Dočkáte se procházky po Měsíci i chodících soch

Výborné pivo a víno chutnající po višních
Dnes už se tu ale nemusíte bát žádných obrů, Patagonie se totiž stala oblíbeným místem přistěhovalců ze starého světa. I proto se tu teď vaří prý nejlepší pivo z celého Chile – první pivovar tu totiž založili Němci. Pivo ale rozhodně není tím nejdůležitějším, co tu musíte ochutnat. Zdejší víno, to je teprve to pravé ořechové, ale prý chutná po višních.

I když jsou labužnické výlety dnes velmi populární, do Patagonie se jezdí především na dobrodružné výpravy do zdejších úchvatných národních parků. Často se sem cestovatelé vydávají při svých poutích Argentinou, z jejích letišť se sem také snadno dostanete. Je ale možné vydat se sem na vlastní pěst a koupit si letenku až na nejjižnější cíp Ohňové země.

Místo hotelu jen stan a dobrý spacák

Kolem 30 tisíc by vám na letenku v akci mohlo stačit, nezapomeňte ale dostatek pesos (1 ARS = 4 Kč) na kempy. Hotely tu vyjdou o dost dráž a jinde než ve vyhrazených tábořištích se spát nesmí a dost se to hlídá. Po celé Patagonii se pak dostanete poměrně snadno místními autobusy, ale je dobré si koupit lístek s předstihem. Naštěstí jsou zdejší obyvatelé velmi milí a je jim naprosto cizí jakákoli vypočítavost. Rádi vám pomohou i zadarmo.

Pokud si ale od těchto končin slibujete poklidnou dovolenou, jste na omylu. Obrovské ledovcové hory, špičaté vrcholky červených skal a stáda huňatých ovcí – taková pěkná vycházka? Kdepak - zdejší okruhy jsou sice nadpozemsky krásné, ale jde se třeba 5 dní opravdu drsným terénem. O to největší dobrodružství se ale vždy zaručeně postará nevyzpytatelné patagonské počasí.

Los Glaciares – zásobárna pitné vody

Nedaleko města El Calafate se rozkládá přírodní zázrak. Za necelých 100 Kč se dostanete do národního parku Los Glaciares, jedné z největších zásobáren pitné vody na světě. Neuvěřitelně modré ledovcové hory vás každou chvílí ohromí řevem odlamujícího se ledu. Skalní masívy hor Fitz Roy a Cerro Torre jsou také jedny z nejtěžších alpinistických terénů na světě.

Do míst, kde má příroda navrch

Ledovec Perito Moreno je obrovská ledová stěna o šířce pěti kilometrů a výšce šedesát metrů. Nenechte se zmást modrým nebem – mrzne tady. K ledovci se můžete vydat buď po dřevěné cestě anebo si zaplatit výlet na lodi, která se k němu plaví dvakrát denně. Vždycky si ale dávejte pozor na odlamující se led, ten tu má bohužel pověst zabijáka.

Torres del Paine – tři věže

Když cestou z Los Glaciares překročíte argentinsko chilskou hranici směrem do Chile, ocitnete se v národním parku Torres del Paine. A budete-li mít štěstí na počasí, čeká vás tu nezapomenutelný pohled na tři obří žulové věže nad modrým jezerem a se zasněženými štíty v pozadí. Za úsvitu červené špičáky jsou ale jen jednou z mnoha krás tohoto skalního masivu.

Jezera všech možných barev, fjordy chilského pobřeží, kamenité svahy nebo azurové ledovce. Monumentální a různorodou krajinu si nejvíc užijete od prosince do března, kdy tu teploty můžou vyšplhat až ke 20°C a hlavně je tu skoro nepřetržitě den. Do parku se platí vstup asi 600 Kč a je v něm spousty kempů a tábořišť. Je dobré si tu nocleh zarezervovat předem u cestovních kanceláří v okolních městech, v sezóně je tu totiž dost plno.

Na konec světa, do Ohňové země

Až vás krása Torres del Paine omrzí, nasedněte na trajekt a přeplavte se přes Magalhaesův průliv do bájné Ohňové země. Kdysi dávno tu planoucí ohně indiánů lemovaly členité pobřeží a stály u počátku jména tohoto souostroví, když ho objevili Magalhaesovi námořníci. Stejně jako tehdy, ani dnes už za městem Ushuaia, posledním na břehu ostrova, žádná cesta nevede. Tady začíná konec světa.

Poznávací zájezdy do Argentiny a Chile nabízí mnoho cestovních kanceláří. Často právě s několika dny v úchvatné Patagonii. Jedinečné bohatství těchto zemí můžete poznat i sami a vydat se jen s batohem a spacákem do zrádných hor. Odměnou vám ale bude jedinečný pocit samoty a nesmírné svobody, pronikavě krásná příroda, nedotčená civilizací. Extrémy počasí a led mohutných hor, nekonečné pláně. Patagonie je branou do neznáma, je perlou zdobící konec a začátek Země.

Mimochodem - Patagonie byla jednou ze zastávek na cestě kolem světa: Cesta kolem světa: Díl třetí – Patagonie, modré ledovce na konci světa 

Co byste si neměli nechat v Patagonii ujít?
Kolonie tučňákůOstrov Magdalena leží uprostřed Magalhaesova průlivu a najdete tu kolem 60 000 párů tučňáků. Ti sem přicházejí hnízdit vždy v září a kolem ledna už vyvádějí mláďata schopná vydat se na moře. Ostrov je neobydlený, tedy pokud nepočítáme onu obrovskou kolonii tučňáků.
Ledovec Perito MorenoPerito Moreno je jedním z mnoha ledovcových splazů, které najdete v národním parku Los Glaciares. Patří ale k těm největším, navíc se pohybuje velmi rychle – až 2 m za den. Táhne se údolím celých 30 km, než dosáhne místa svého zániku ve vlnách Lago Argentino.
Východ slunce v Torres del Paine V rezervaci Torres del Paine nesmíte vynechat východ slunce pod nejznámějšími věžemi parku. V tu krátkou chvíli na ně totiž dopadají červené paprsky a do zešeřelé krajiny zasvítí červené kužely na obzoru.

Čtěte dále, aktuálně vyšlo:

Přečtěte si také článek o mayských městech, letoviscích v Keni, nebo o exotických lyžařských resortech. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Inzertní sdělení: Tipy na zájezdy do Patagonie a za dalšími jihoamerickými skvosty

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů do Argentiny:

Zcela výjmečný okruh, který je protkán návštěvou dvou desítek kulturních a historických památek světového dědictví UNESCO a Velikovočního ostrova. Tři týdny na cestě. Zázemí 5* hotelů.

Ostré štíty velehor, telící se ledovce, velryby, pampa v kombinaci s návštěvou nejjižněji položeného města planety. Získejte úchvatné zážitky na celý život.

Kombinace, která Vám umožní poznat kulturní tradice zemí a velkolepé přírodní scenérie, kdy spatříte mimo jiné i majestátní Aconcaguu.

Autor: Viola Kratochvílová & Tomáš Cikán

Anketa

Kdybyste si mohli vybrat z těchto míst v Jižní Americe, kam byste vyrazili?
Do Ria de Janiera v době karnevalu
9,3 %
Do oblasti Amazonie
20,3 %
Do ledové Patagonie
20,2 %
Poznávat vrcholky And
6,6 %
Do národních parků jako je například Torres del Paine
43,6 %
Celkem hlasovalo 777 čtenářů.

Patagonie - Praktické informace

Patagonie je území, rozkládající se na jihu Argentiny a Chile. Je proto také tvořena dvěma odlišnými krajinami - východní (argentinskou), suchou náhorní pampou a západní (chilskou), vlhkou hornatou krajinou. Na severozápadě ji ohraničují Andy, na severu řeka Río Colorado.

Je zde velice drsné podnebí, ale také velké množství ledovců a dalších přírodních skvostů. Během třetihor tady ledovce vytvořily hluboká údolí při pobřeží, která jsou dnes zaplavena a vytváří tak hluboké zálivy, fjordy. Díky originální a panenské přírodě tu najdete nepřeberné množství národních parků.

Při svých cestách vždy pamatujte na časový posun, který se v jednotlivých částech území mění. Hotely jsou tu poměrně drahé, ale všude je dost tábořišť a kempů. Táboření mimo ně se však přísně trestá. Platí se tu pesem, 1 peso je asi 4Kč.

Všechny jízdenky a ubytování se snažte rezervovat předem, v hlavní sezóně totiž není problém, že se do autobusu nebo hotelu nevejdete.

První obyvatelé sem zřejmě přišli před více než 10 000 lety ze severu. Nejstarší nálezy odkazují ke kultuře Río Gallegos. Pro Evropu objevil Patagonii Portugalec Fernao Magalhaes v roce 1519.

Vedro, zima, vichr z hor

Třicetistupňová vedra i mráz, obloha bez mráčku i propršený den. Všechny rozmary počasí na vás chystá právě Patagonie. Jediné, čím si můžete být jisti, je vítr. Do batohu kromě teplého spacáku přibalte i funkční prádlo a zimní výbavu, zapomenout se ale nesmí ani na opalovací krém a nepromokavé pláštěnky.

Související články

Výběr článků

Načítám