Hlavní obsah

Kosatka zabiják a filmový zámek: Největší zábavní parky světa jsou v Orlandu

Ráno v Popelčině zámku, odpoledne na palubě lodi, kterou napadl obrovský lidožravý žralok a večer uprostřed polární pustiny. Ne, tohle není scénář bláznivého filmu, ale program dne v Orlandu, městě největších zábavních parků planety. I když, pravda – za den je všechny určitě nestihnete. A nestihnete je projít ani za týden nebo dva. Tak jsou obrovské!

Foto: windsorpalmsusa.com

Popelčin zámek – hlavní symbol Disneyho světa v Orlandu.

Článek

Nebýt zábavních parků, bylo by Orlando nejspíš jen jedním z mnoha amerických měst při pobřeží. Jednou za čas by zažilo nápor milovníků kosmonautiky, kteří by si v něm udělali zastávku při cestě na mys Canaveral, v létě by zdejší ospalá atmosféra trochu ožila přílivem letních hostů.

Jenže… v Orlandu jsou zábavní parky. Jsou jich desítky. A patří k největším a nejpropracovanějším na světě. Vstupenky do nich se nepořizují na hodiny, ale na dny. A samozřejmě stojí víc než lístek na Matějskou. Vynaložené tisíce ale za zážitky stojí. Vždyť některé atrakce ve zdejším Universal Studios Parku spolunavrhoval Steven Spielberg.

Svět podle Walta Disneyho – Walt Disney World Park

Je to nejnavštěvovanější zábavní park planety – ročně jeho branami projdou desítky milionů návštěvníků. Má statut podobný nezávislému městu. A neleží přímo v Orlandu, jak si mnozí myslí, ale zhruba 35 kilometrů jihozápadním směrem.

Foto: aycalifeclub.com

Takhle vypadá brána do Walt Disney Partu. Za ní začíná dětský ráj.

S myšlenkou zábavního parku na Floridě přišel Walt Disney už na počátku 60. let. Jím plánovaný park měl doplnit park v Kalifornii, který vznikl už v polovině 50. let, ale pro mnohé byl kvůli své poloze nedosažitelný. Floridský park ho ale v mnohém předčil. Disney do něj vdechl všechny své sny a nápady, a ač se jeho slavnostního otevření už nedožil, je minimálně nejstarší část parku - Kouzelné království – inspirovaná jeho pohledem na svět.

Zábavní parky vás nelákají? A co třeba města duchů? Jaké je nejslavnější město duchů v USA? Bodie fascinuje mrazivou atmosférou 

Současný Disney Resort je oproti původnímu parku obrovský kolos, který dnes tvoří čtyři velké tematické parky, dva vodní parky, 24 menších tematických „parčíků“, pět golfových hřišť a desítky hotelů. Jednodenní vstupenka sem vyjde na zhruba 90 dolarů – rozhodně se ale doporučuje využít výhodnější vícedenní nabídky a věnovat parku několik dní.

Foto: families.com

Disneyho zábavní park na Floridě je nejnavštěvovanější park světa.

Symbol Disneyho světa – Popelčin zámek
Určitě ho znáte, protože se jeho obrys objevuje před každým filmem z produkce Walta Disneyho. Popelčin zámek stojí na konci Hlavní třídy v tematickém parku Kouzelné království a je vidět už od hlavního vstupu. Na výšku měří 55 metrů, ale díky použití optického triku při stavbě působí dvakrát takový. Má celkem 27 věžiček, a i když celý vypadá jako ze šedého kamene, nenechte se mýlit – tvoří ho železobetonové desky pokryté speciální sádrovou omítkou. Špičky věží jsou skutečně zlacené a Walt Disney plánoval, že v něm bude mít kancelář a menší byt. Zemřel ale před jeho dokončením.

Kamera, klapka, jedem! Universal Studios

Ráj všech filmových nadšenců. Jinak se zábavní park Universal Studios, který je spojen i s reálnými filmovými studii, nazvat nedá. Proti Disneyho parku (který vznikl už v 60. letech) je tento park ještě dítkem – první návštěvníci prošli jeho ikonickou branou v roce 1990. Se stavbou se ale začalo už v roce 1986 a jedním z jeho spoluzakladatelů je Steven Spielberg. Ten se mimo jiné podílel i na doladění některých atrakcí, včetně simulátoru útoku z Čelistí.

Mimo zábavní parky můžete navštívit i ty národní: Pět nejkrásnějších národních parků USA: Yellowstone, Sequoia, Yosemite a další 

Floridský park se inspiroval podobným zařízením v Hollywoodu, kde návštěvníci projíždějí z jednoho filmu do druhého. Tady má každý hollywoodský trhák svou vlastní atrakci.

Foto: universalgroup.com.co

Tahle nejspíš filmem inspirovaná atrakce vám řádně polechtá žaludek.

V šesti tematických oblastech tak člověk může zažít příběh se Shrekem dokonce ve 4D (že by se přidal i zápach bažiny?), nechat na sobě vyřádit maskéry ze slavných hororů, prožít si útok mechanického žraloka z filmu Čelisti nebo se vydat na adrenalinovou jízdu za filmovou Mumií. Atrakce se mění – podle toho, jaké filmy jsou právě v kurzu.

Unikátní stavby, kuriózní projekty

A cena? Za jednodenní vstup tu zaplatíte devadesát dolarů, za třídenní vstupenku na pokladně necháte asi 135 dolarů. A rozhodně se prý vyplatí si pořídit takzvaný Express Pass, který člověka opravňuje k přednostnímu vstupu – a že jsou běžné fronty u některých atrakcí opravdu veliké.

Kosatka Tilikum, kosatka zabiják – SeaWorld Orlando

Pokud vás to spíš táhne „za zvířátky“, pak se vydejte na průzkum Mořského světa. Světoznámý komplex vodního a zábavního parku navštíví každý rok asi pět milionů návštěvníků. A většina z nich si nenechá ujít vystoupení zdejších kosatek. Právě jedna z nich se ale v posledních letech několikrát černě zapsala do historie parku.

Foto: Tim Wang

Vystoupení kosatek jsou tady turistickým tahákem.

Samec Tilikum a jeho dlouholetá ošetřovatelka byli hvězdami zdejších vystoupení. V roce 2010 ale při společném předvádění se divákům kosatka svou ošetřovatelku pravděpodobně stáhla pod vodu a tam ji utloukla. Jen pár let předtím přitom v jeho bazénu našli mrtvého mladíka, který se do parku vkradl po zavírací době. I přesto si ale park kosatku nechal a ta je dál v centru dění turistů.

Mimo kosatčí show tu můžete vyrazit na arktické pláně. Multimediální show probíhá v jednom z místních pavilonů – pomyslně se tu vznesete v helikoptéře, prožijete její nehodu a užijete si „přítomnost“ ledních medvědů, mrožů a běluh. V parku se můžete i projít podmořským tunelem nebo nakrmit delfíny. A cena? Osmdesát dolarů za denní vstupenku.

Inzertní sdělení: Vydejte se do USA, na Floridu, do Orlanda!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů do Afriky:

Tohle klokotající centrum zábavy malých i velkých nemá ve světě obdoby. Disney World, Universal Studios, Mořský svět – to je pouze stručný výčet z mnoha tematických parků a jejich nesčetných atrakcí

Vydejte se do africké Tanzanie - užít si slunce, pláže, potápění a nádhernou přírodu. Poslední volná místa v lednovém termínu. Last minute cena!

Ideální kombinace pro ty, kdo touží po ikonách amerického severovýchodu a zároveň okusit uvolněný rytmus života exotické Floridy. Dva týdny na cestě – poznání i relax.

Čtěte dále:

Přečtěte si také o Hooverově přehradě, o Mayské riviéře nebo o emirátu Sharjah. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Který z parků byste chtěli navštívit?
Walt Disney World Resort
62,4 %
Universal Studios
22,4 %
SeaWorld
15,2 %
Celkem hlasovalo 929 čtenářů.

Orlando – město (nejen) zábavních parků

Do šedesátých let bylo Orlando ospalým třicetitisícovým městečkem. Pak ale bylo na nedalekém mysu Canaveral vybudované vesmírné středisko a na počátku 70. let své brány otevřel první z obrovských zábavních parků. Počet obyvatel se od té doby více než zdesetinásobil.

Orlando vzniklo až v roce 1885 a leží v jezerní oblasti ve vnitrozemí Floridy. Nicméně na pobřeží je to pouhých třicet kilometrů. V současnosti jde o jedno z nejnavštěvovanějších měst ve Spojených státech.

Z fungování obrovského Disney resortu ale město nemá téměř nic. Walt Disney si totiž kdysi vymínil, že jeho pozemky a stavby na nich budou na městu zcela nezávislé. Takže městská kasa přichází každý rok o miliony dolarů na daních.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám