Hlavní obsah

Abnormálně teplé, mělké a klidné moře: Poznejte "dětskou vaničku" u Boca Chica

Punta Cana, Juan Dolio – dominikánská letoviska, která zná každý. Co se ale vydat dál, vydat se za poznáním letovisek, která sice nehrají první ligu, ale menší zájem ze strany turistů tady rozhodně není na škodu? Poznejte abnormálně klidné moře v Boca Chica, pozorujte keporkaky u břehů Las Terranas a potopte se k vrakům lodí u Bayahibe. I místa mimo hlavní proud turistů jsou krásná!

Foto: André Solnik

Vypadá to jako kýč z katalogu, nicméně v Dominikánské republice takto pláže skutečně vypadají.

Článek

Dominikánská republika je zimní exotickou stálicí. Ostrov, který objevil Kryštof Kolumbus a označil ho za ráj na zemi, láká každou zimu statisíce turistů. Samozřejmě, že hlavně na pláže, které se pyšní titulem nejkrásnějších pláží planety – titul jim udělila sama organizace UNESCO. V neposlední řadě se sem jezdí ale i za golfem, potápěním a šnorchlováním.

A stále častěji se jezdí i do méně známých letovisek. Ta jsou obvykle klidnější, levnější, více orientovaná na rodinné dovolené. A i pro ně platí, že jejich pláže berou dech a vypadají jako pláže z prospektů cestovních kanceláří.

„Dětská vanička“ u letoviska Boca Chica

Dřív tu bývaly cukrové plantáže. V polovině 50. let je ale vystřídaly první hotely a domy zbohatlíků a od 70. let má Boca Chica čistě turistický ráz. Poloha na jižním pobřeží a blízkost hlavního města – do Santo Domingo je to pouhých 30 kilometrů – z ní dělá oblíbené, ale rozhodně ne přelidněné letovisko.

Foto: ESO travel

Hotel Hamaca je ikonou letoviska Boca Chica. Postavit ho nechal diktátor Rafael Trujillo a po útěku z Kuby v něm bydlel Batista.

Boca Chica leží v zálivu Andrés, který lemuje rozsáhlý korálový útes. Ten nedovolí, aby na pláž s bílým prachovým pískem dorážely vlny, hladina je až abnormálně klidná, vstup do moře pozvolný, teplota vody okolo 30 stupňů a hloubka až k samotnému korálovému útesu maximálně jeden a půl metru. Není proto divu, že se zálivu občas s trochou nadsázky přezdívá „dětská vanička“. Na druhou stranu jde ale o ideální místo pro strávení dovolené s malými dětmi.

Samotná pláž Playa Boca Chica je dlouhá zhruba kilometr a půl a vyloženě „katalogově“ se nad ní sklání kokosové palmy. Minusem je nicméně v některých místech její malá šířka a fakt, že některé úseky si pro sebe a své klienty uzurpovaly velké hotely.

Boca Chica je rodinné letovisko – nicméně centrum města s bary a restauracemi po setmění žije, podle některých až moc. Vyplatí se tu ale posedět, dát si k večeři něco z darů moře, zaposlouchat se do karibských tonů a chvíli pozorovat tanečníky merengue.

Foto: archiv autora

V méně známých letoviscích jsou pláže volnější a je tu větší klid.

Z Boca Chica do Santo Domingo
Z Boca Chica je to do hlavního města jen třicet kilometrů, i proto byste toho měli využít a vydat se na jeho průzkum. Město má skoro čtyři miliony obyvatel a je kulturním i politickým centrem země. Mezi památky, které člověk opravdu musí vidět, patří pomník Kryštofa Kolumba, dům jeho rodiny nebo ruiny vůbec nejstarší nemocnice v Americe.

Od otroků ke keporkakům – Las Terranas

Letovisko Las Terranas leží na poloostrově Samaná a už v 17. století patřilo k obchodním centrům, kde se obchodovalo s otroky – ostatně patrné je to ještě dnes na složení místních obyvatel, které je velmi různorodé.

Las Terranas je prý klasickým panenským karibským rájem – vždyť samotné městečko má pouhých deset tisíc obyvatel, rybářskou historii a jeho hlavní třída končí na břehu moře. Turistů tady ale přibývá – zvláště po dokončení dálničního tahu, který poloostrov Samaná spojuje s hlavním městem – člověk sem teď dojede za necelé tři hodinky jízdy. Z malé rybářské vesničky se tak pomalu, ale jistě stává živé turistické letovisko.

Foto: ESO travel

Pláže v Dominikánské republice jsou podle UNESCO ty nejkrásnější na světě.

Na dovolenou sem stále častěji jezdí i lidé z hlavního města – i proto turističtí průvodci radí: „Pokud se na poloostrov Samaná chystáte jen na jeden nebo dva dni, vydejte se sem mimo víkend, kdy jsou zdejší pláže plné k prasknutí.“

Ještě více článků o Dominikánské republice:

Na sklonku „zimy“ (uvozovky jsou na místě, protože i v zimě je tady třicet stupňů ve stínu) pak zdejší pobřežní vody brázdí desítky a desítky výletních lodí – kolem poloostrova Samaná totiž proplouvají obrovští keporkaci a každý, kdo je v tu dobu na severu Dominikánské republiky, je chce vidět.

Bayahibe – pod vodu a do národního parku

I Bayahibe bývalo ospalou rybářskou vesničkou. A i tady vyrostly luxusní hotelové komplexy. Je jich ale jen pár – okolí letoviska totiž spadá do přírodní rezervace Del Este a masívní výstavba by mohla poškodit její ráz. Hotelů je tedy pomálu, o to luxusnější ale jsou.

Foto: ESO travel

V Dominikáně zimu neznají – celý rok je tu okolo příjemných třiceti stupňů.

Zdejší pláže patří – podobně jako většina pláží v Dominikáně – k absolutní karibské špičce. Písek je až prachově jemný. Ještě krásnější je to prý ale v okolí Bayahibe pod mořskou hladinou. Světově vyhlášených potápěčských lokalit jsou tu desítky, v blízkém okolí jsou pod vodou i tři turisticky velmi vděčné vraky lodí. A komu by to bylo málo, může se vydat na ostrůvky Saona a Catalina – z nichž ten druhý jmenovaný je i oblíbenou zastávkou velkých zámořských lodí.

Inzertní sdělení: Prozkoumejte exotický Karibik!

Cestovní kancelář ESO travel, jednička na zájezdy za exotikou (Thajsko, Kuba, Maledivy, Keňa, Mexiko a další země) doporučuje tyto zájezdy do Dominikány:

Nemůžete si vybrat jaký z ostrovů zvolit, jakým způsobem strávit Vaše nejkrásnější dny v roce? Máme pro Vás řešení – sedmidenní plavbu na luxusní zaoceánské lodi. Mrkněte na itinerář plavby!

Romantická dovolená na jedné z perel Karibiku. Najdete zde překrásné písčité pláže, blankytně modré teplé moře a příjemné tropické podnebí s nádhernou přírodou.

Poznejte klidné a příjemné letovisko Juan Dolio – s krásnými korálovými zahradami, které se táhnou až téměř k plážím. Mimochodem - ty jsou bílé a s jemným prachovým pískem.

Čtěte dále:

Přečtěte si také o podzemní řece Puerto Princesa, o ikonách USA nebo o obřích ruských kolech. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Do kterého dominikánského letoviska byste se nejraději vydali?
Do Punta Cany
9,6 %
Na poloostrov Samaná
8,9 %
Do Juan Dolia
3,5 %
Do Boca Chica
65,9 %
Do Bayahibe
4,2 %
Jinam
7,9 %
Celkem hlasovalo 481 čtenářů.

Nejslavnější letoviska Dominikánské republiky

Punta Cana, Juan Dolio, poloostrov Samaná – to jsou letoviska, která mají zvuk po celém světě. Krásné pláže, luxusní hotely, tyrkysové moře – podívejte se na karibské ráje.

Punta Cana

Nejživější a nejnavštěvovanější letovisko celé Dominikánské republiky – to je Punta Cana. Tady to nejvíc žije, sem se nejvíc jezdí – a to i za golfem, protože právě Punta Cana je karibskou Mekkou golfu. Hřiště La Cana je totiž prý tím nejlepším hřištěm v Karibiku. Mimo to se sem jezdí za potápěním šnorchlováním, opalováním a do místního delfinária.

Juan Dolio

Juan Dolio je letovisko podstatně klidnější, oblíbené právě pro svou rodinnou atmosféru a klid. Je ideálním výchozím místem pro výlety po Dominikánské republice – i proto, že leží pouhých třicet minut jízdy od hlavního města. I sem se jezdí za potápěním – vždyť tu korálové zahrady dosahují až téměř k plážím.

Samaná

Jedno z nejnovějších a nejklidnějších - to je letovisko Samaná na severu Dominikánské republiky. Na zdejším poloostrově je největší hustota kokosových palem na celé planetě, kousek od pobřeží leží slavný Bacardi Island a podle mnohých je právě poloostrov Samaná tím vůbec nejkrásnějším koutem Dominikánské republiky.

Související články

Výběr článků

Načítám