Hlavní obsah

Nejkurióznější koupaliště? Na Islandu mají odpadní lázně s mléčnou vodou

Modrá laguna – tak se jmenuje asi nejslavnější geotermální koupaliště planety. Leží na Islandu, voda je v něm mléčně modrá a má fascinující účinky na lidské zdraví. Jen málokoho proto při blahodárné koupeli napadne, že se vlastně máčí v odpadních vodách místní elektrárny. Na Islandu prostě umí využít sílu přírody do poslední kapky.

Foto: Jennifer Boyer

Modrá laguna je jedno z nejznámějších geotermálních koupališť na planetě. Voda je z nedaleké elektrárny.

Článek

V islandské Modré laguně je neustále plno. Stovky lidí si tady užívají účinky namodralé vody, vdechují páru, která z ní stoupá, a potírají se  jemným bílým bahnem, které má také léčivé účinky. Místní lázně fungují celoročně a koupání ve chvíli, když je okolí pokryté sněhem a studený vzduch štípe do tváří, veliký zážitek.

Blahodárné bíle bahno ve vodě z elektrárny

Jméno komplexu azurově modrých jezírek je v angličtině Blue Lagoon a pokud vám nevadí trochu vyšší cena (35 eur) a velká návštěvnost, rozhodně si je nenechte ujít. Jak vypadají takové „odpadní lázně“? Z nádherné, mléčně azurové vody tu stoupá horká pára a břehy jsou pokryty bílým bahnem, které působí blahodárně na kůži. Stačí prý potřít si s ním obličej a nechat deset minut působit. Vaše pleť bude krásně vypnutá a zdravá, prostě jako z reklamy.

Foto: Bruce McAdam

Lázně Myvatn najdete u komářího jezere. Láká vás to?

Za vulkány a gejzíry...

„Modrá laguna“ patří k nejznámějším termálním lázním světa – plavete tu totiž uprostřed lávového pole, přes mléčnou, lehce namodralou vodu o teplotě asi 38°C nevidíte na dno a vedle vás stojí geotermální elektrárna. Velkou výhodou (a možná i nevýhodou) je blízkost mezinárodního letiště v Keflavíku. Pokud Vám vadí možná už příliš "profláknutý" statut těchto lázní, na Islandu existuje ještě méně známá alternativa - nedaleko jezera Mývatn.

Foto: ESO travel

Island je zemí, kde najdete množství podivných přírodních útvarů.

Lázně komárů? Koupání 100 km od polárního kruhu

Mývatn znamená v překladu Jezero komárů a jde o 38 km² velké jezero na severovýchodě Islandu. Je poseto pseudo vulkanickými krátery a celé je umístěno v ledovcové kotlině. Od roku 2000 se kolem něj běhá maraton, mnohem slavnější jsou ale zdejší nové, nedaleko stojící přírodní lázně. Když si uvědomíte, že se koupete asi 100 km od polárního kruhu, jde o opravdu exotický zážitek. Tyto termální lázně ale s elektrárnou nemají nic společného. Jsou vyhřívané horkou vodou přímo z podzemního vřídla. Nedaleko se pak nachází sopečné pole a aktivní sopka Krafla.

Foto: Chavier Losa

Islandská příroda místy připomíná jinou planetu.

Voda v lázních u jezera Mývatn je plná minerálů, křemičitanů a geotermálních mikroorganismů, jejichž unikátní složení zde brání v přežití jakýchkoli bakterií. Stejně jako v Blue Lagoon, i koupel v těchto horkých lázních působí blahodárně na kožní neduhy. Pokud se vydáte do přírodních lázní Mývatn, vaší pozornosti by neměl uniknout ani nejmohutnější evropský vodopád Dettifoss plný hřmících mas šedivé jílovité vody z odtávajících ledovců nebo národní park Jökulsárgljúfur s krásnými islandskými horami, jezery a krátery. Za návštěvu rozhodně stojí i nedaleké lávové pole a samotná sopka Krafla.

A vůbec, pokud na Island zavítáte, rozhodně nezůstávejte jen u lázní. Tento unikátní ostrov toho nabízí mnohem víc. Čtěte dál v článku Letošní dovolená na Islandu bude o něco levnější.

Inzertní sdělení: Zajímavé zájezdy za sopkami, ledovci a gejzíry

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů na Island a dalších exotických zemí:

Vypravte se s námi do “země ledu a sopek”, která ve své divokosti nemá na světě obdoby. Vodopády, gejzíry, činné sopky, vřídla, termální jezera. Objevte Island!

Krásný Auckland, divoká sopečná Rutorua, tajemné jeskyně Waitomo, Queenstown nebo nádherný fjord Milford Sound. Vydejte se do jiného světa, na Nový Zéland.

Vydejte se za gejzíry a vulkány Nového Zélandu na palubě luxusní lodi! Více než dva týdny na palubě a cesta od pobřeží Austrálie, ze slavného přístavu v Sydney, až ke břehům Zélandu.

Přečtěte si dále:

Z dalších článků nabízíme dovolenou pro ženy, to nejlepší z Alžírska nebo zapomenuté kouty Indie. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Viola Kratochvílová a Tomáš Cikán

Anketa

Láká vás koupání v Modré laguně?
Ne, ani trochu.
2,6 %
Kdybych tam byl/a, tak bych se vykoupal/a.
90,1 %
Je to jeden z mých snů.
7,3 %
Celkem hlasovalo 646 čtenářů.

Praktické informace - Nový Zéland

Na Nový Zéland se při pobytu do tří měsíců dostanete bez víza, stačí vám platný cestovní pas, zpáteční letenka a 1000 NZD na každý měsíc pobytu.

Novozélandský dolar (NZD) je asi 14 Kč, za zpáteční letenku zaplatíte asi 30 tisíc Kč, vnitrostátní lety vás vyjdou od 200 do 1000 NZD. Za rychlé občerstvení zaplatíte od 6 do 15 NZD, za pivo v restauraci 5 NZD.

Na Zéland se jezdí v zimě, tou dobou tam totiž mají léto. Mírné oceánské podnebí se na severu mění v subtropické, na jihu je trochu chladněji, obecně platí, že je tu víc vlhko než u nás. Na cestu nepotřebujete žádné speciální očkování, jediné, na co si dávejte pozor, jsou krádeže osobních věcí v hostelech, kempech a na parkovištích. Lidé jsou tu ale nesmírně vstřícní a rádi vám pomohou, budete-li v nesnázích.

Ještě radši vás budou mít, když projevíte zájem o jejich národní sport – ragby. Nejznámější je zahajovací rituál zápasu zdejšího týmu All Blacks, který vychází z maorských posvátných rituálů.

Pokud chcete ještě víc informací o Novém Zélandu a místech, která na něm můžete navštívit, pak si přečtěte i další článek:

Až  budete na Novém Zélandu, nenechte si ujít také:

Black water Rafting

Nový Zéland je bohatý také na nejrůznější jeskyně, kterými se proplétají punkevní říčky. Black Water Rafting je sjíždění těchto řek, které plynou skrz krápníkové jeskyně a občas se vynořují v krásné přírodě. Zkusit to můžete třeba ve Waitomo Caves nebo okolo města Westport.

Milford Sound

Jeden z nejznámějších zélandských fjordů je Milford Sound, dlouhý fjord, na jehož konci ční vysoký vrchol, odrážející se na hladině. Nejlépe si ho vychutnáte z paluby lodi a budete pak moct posoudit, jestli je právem označován za jeden z přírodních divů světa.

Poznejte maorskou kulturu

Dávní Maoři podle starých legend připluli na Nový Zéland v kánoích před tisíci lety. Dnes jsou už bohužel potomci Maorů součástí západní civilizace, takže už skoro nežijí tradičním způsobem života. Přesto lze na ostrovech najít zbytky původních maorských vesnic, nebo třeba ochutnat typické jídlo.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám