Hlavní obsah

Největší bazén světa je v Chile. Má kilometr na délku a hloubku i 35 metrů

Tento bazén na jedno nadechnutí rozhodně nepodplavete! Leží na pobřeží Chile, je součástí obrovského a velmi luxusního turistického resortu, voda v něm je upravována tak, aby měla barvu Karibského moře, a na délku má více než kilometr. Větší bazén na planetě nenajdete!

Foto: www.crystal-lagoons.com

Takhle vypadá největší bazén světa z ptačí perspektivy.

Článek

Chile ještě nedávno rozhodně nepatřilo mezi místa, kam se jezdí na dovolenou k moři. Tím spíš, že teplota vody Tichého oceánu při pobřeží Chile jen málokdy atakuje hranici 20 stupňů. I proto přišla skupina investorů s nápadem vybudovat na pobřeží v turistickém resortu San Alfonso del Mar obrovský bazén, ve kterém bude teplota vody příjemných 26 stupňů.

A autor projektu Fernando Fischmann se rozhodně nedržel při zemi. Na dva kilometry dlouhé pláži Algarrobo nakonec vznikl bazén, který měří více než kilometr, v nejhlubším místě má hloubku 35 metrů a ve kterém se tak dá nejen plavat, ale i plachtit nebo jezdit na vodních lyžích.

Foto: www.crystal-lagoons.com

Tohle si prostě na klasickém hotelovém bazénu dovolit nemůžete.

Šest tisíc klasických bazénů

Čísla, která popisují jeho velikost, jsou ohromující: rozloha je osm hektarů a objem 250000 kubíků vody. Pro porovnání - do této obří umělé laguny by se vešlo šest tisíc tradičních hotelových bazénů o rozměrech 8x8 metrů.

O výjimečných bazénech si můžete přečíst i článek: Jak vypadají nejkrásnější bazény planety? Jsou na střeše nebo kompletně skleněné

Bazén je plněný vodou z oceánu, který od něj odděluje jen poměrně úzká pláž. Voda je ale „prohnána“ speciální technologií, která vodu vyčistí, ohřeje a dodá jí parametry vody v Karibském moři. Společně s povrchem, který bazén tvoří, tak nakonec vzniká barevný odstín, který je prý naprosto stejný jako v Karibiku.

Slunce, moře, léto... v dalších článcích:

Foto: www.crystal-lagoons.com

Je vám chladno? Pak vezměte zavděk krytými „miniplážemi“, které jsou při „pobřeží“ bazénu.

Město ve městě – okolní superluxusní resort

Bazén je samozřejmě zapsaný v Guinnessově knize rekordů jako největší bazén světa s křišťálově průzračnou vodou. Zároveň je ale také (hlavní) součástí extrémně luxusního turistického resortu, který by člověk spíše čekal v Dubaji, nebo jinde v arabských zemích, ale rozhodně ne na pobřeží jihoamerického Chile.

Bazén po jedné jeho straně lemují residenční budovy s luxusními apartmány – ke každé z nich pak patří soukromá pláž s dovezeným bílým pískem a palmami, které mají evokovat atmosféru tradičních dovolenkových rájů. K apartmánům patří velké terasy a provozovatel garantuje z každého z nich výhled na bazén a zároveň na nekonečný oceán.

Při nepřízni počasí jsou tu kryté pláže

Bát se prý nemusí ani ti, kteří příliš nevěří stálosti a ideálnosti chilského počasí. Součástí jsou i kryté pláže – podle slov stavitelů jediné v celé Jižní a Střední Americe a dost možná i na celé planetě – „v nich“, pod skleněnou kopulí pyramidy, se člověk může schovat, když mu počasí venku nepřijde ideální. Voda v nich je vyhřívaná, stejně tak písek. Člověk se tu může naložit do vířivky, lehnout pod vodopád, nebo relaxovat na vodním masážním lůžku.

Foto: www.crystal-lagoons.com

A takhle vypadá celý resort v noci, když se život od bazénu přesouvá do barů a restaurací.

Nevšední koupání si můžete užít i na Islandu: Islandská nej: Vykoupejte se v "odpadních lázních" nebo u Jezera komárů

Navíc to vypadá, že tento projekt nezůstane osamocený. V Chile vznikají další podobné luxusní rezidenční a turistické projekty, města ve městech, které po celou dobu dovolené nemusíte opustit. A další by prý měly vzniknout třeba i v Mexiku. A pokud se vám nechce tak daleko, pak se vydejte do egyptského letoviska Sharm el-Sheikh, kde vznikla umělá laguna pod taktovkou té samé firmy, která „má na svědomí“ největší bazén planety.

Inzertní sdělení: Vydejte se do Chile!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů do Chile:

Využijte možnosti letního lyžování ve známém letovisku, kde díky kvalitnímu prašanu trénují i reprezentanti evropských lyžařských velmocí. Jiní leží na pláži, vy budete brázdit sjezdovky.

Vydejte se za jedním z největších tajemství lidstva! Nejodlehlejší kout světa, tajemný Velikonoční ostrov s gigantickými kolosy, klikněte pro více informací.

To nejlepší a nejzajímavější z Chile! Santiago - obklopené pětitisícovkami, Torres del Paine - jeden z nejkrásnějších NP světa, ledovce, sopky, laguny – itinerář cesty zde!

Čtěte dále:

Dále čtěte o Panamském průplavu, nejkrásnějších mrakodrapech světa nebo Ermitáži. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Dáváte na dovolené u moře přednost koupání v bazénu, nebo v moři?
V bazénu.
7,8 %
V moři.
65,5 %
Kombinuji obojí.
26,7 %
Celkem hlasovalo 1152 čtenářů.

Zamrzlý projekt Dubajské laguny

„Když vy největší bazén světa, tak my… to budete koukat!“ A svět skutečně kouká - Projekt velmi luxusní Dubajské laguny – rezidentční čtvrti, kterou bude tvořit několik desítek obytných domů na břehu umělé laguny obklopených tropickou zahradou – měl být podle těch úplně prvních plánů hotový už v roce 2008.

Kvůli velkým průtahům a zpožděním se ale slavnostní otevření posunulo až na rok 2012. A upřímně – vypadá to, že ani tento termín se nestihne.

Velké průtahy a velké prodražování, špatná komunikace mezi firmou, která má stavbu na starost a investory… ti v projektu utopili téměř miliardu dolarů.

Těžko říct, jestli se jim někdy vrátí – vždyť oficiální facebookové stránky celého projektu jsou od loňského března absolutně mrtvé a oficiální místa vyvracejí zkazky o zastavení prací podivnými větami o tom, že práce pokračují, ale ve velmi pomalém tempu.

Vypadá to, že velmi luxusní rezidenční čtvrť, kde mělo vzniknout téměř 2000 nových bytů, tak zůstane ještě nějakou dobu pouze na papíře.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám