Hlavní obsah

Rhodos: Ostrov, kde studoval Caesar a kde slunce svítí 330 dní v roce

Na ostrově Rhodos déšť skoro neznají. Slunce tu svítí neuvěřitelných 330 dní v roce – možná proto, že patronem Rhodu je odedávna bůh slunce, Hélios. Ne všichni sem ale jezdí za sluníčkem a poloprázdnými plážemi – milovníci potápění na Rhodu vyhledávají modré hlubiny a Caesar sem přijel studovat rétoriku.

Foto: europetravel.gr

Hlavní město Rhodos je nejkrásnější při západu slunce, kdy se bílé stěny domů barví dorůžova.

Článek

„Davy turistů? To tady neznáme,“ říká trhovkyně ve vesničce Lachania, kde se mezi malebnými, bíle omítnutými domky s modrými okenicemi procházíte úplně sami. Celý Rhodos je protkán podobnými místy, která jsou úžasnou ukázkou tradičního Řecka bez nánosů turistických vymožeností.

Řecký ostrov Santorini je naopak turisty velmi vyhledávaný. Najdete tam proto i velmi pestrý noční život. Podlehněte jeho kouzlu v článku Santorini: Nejkrásnější západy slunce na planetě a unikátní pláže s černým pískem.

Na druhou stranu na Rhodosu najdete řadu luxusních resortů, ve kterých vám splní každé vaše přání. I proto patří Rhodos dlouhodobě mezi nejoblíbenější řecké destinace – každý si tady vybere. A jaké jsou největší lákadla ostrova, který byl v antice slavný pro své řečnické školy, ve kterých studoval Caesar i Cicero?

Foto: Rhodes.com

Lindos je jedno z nejvýznamnějších archeologických nalezišť na Rhodu.

Historické skvosty na Rhodu: Lindos a staré město Rhodos

Hlavní město Rhodos je údajně jedno z nejzachovalejších středověkých měst v Evropě. To ale není všechno – to nejkrásnější na městě Rhodos je jeho rozmanitost – slavná Třída rytířů, lemovaná gotickými domy, impozantní palác Velmistrů ze 14. století, antické památky a do toho malé kavárničky. Jiskřící atmosféra dávné historie tady dýchá doslova z každého kamene.

Rhodský kolos – obří bronzová socha stála jen 56 let
Jeden ze starověkých divů světa stál v přístavu Mandraki jen 56 let – pak ho smetlo velké zemětřesení a ještě o několik let později byly i zbytky obří bronzové sochy rozebrány a roztaveny na mince. Zhotovení sochy boha Hélia, vysoké asi 110 stop, trvalo 12 let. Na její definitivní rozebrání bylo prý potřeba 900 velbloudů.
Foto: ESO travel

Rhodos je plný malebných zátok a pláží, které jsou oblázkové i písčité.

Dalším rhodským unikátem je městečko Lindos. V úzkých uličkách této kdysi úspěšné rybářské vesničky se proplétají oslíci, zbytky antických chrámů září na modré obloze a pod majestátní akropolí na skále se lesknou desítky romantických zátok. Antické sochy tu s přivřenýma očima nasávají vůni pečených ryb, místí ženy vyšívají tradiční ubrusy a ve zdejším antickém divadle se zvuk nese pořád jako za starých časů.

Potápění na Rhodosu a magické přírodní skvosty

V modrých hlubinách pod hladinou moře se ukrývají docela jiné poklady – Rhodos patří k vyhlášeným potápěčským lokalitám celé Evropy. Zřejmě nejoblíbenějším potápěčským centrem je Kalithea, kde kromě barevných ryb a korálů pod vodou najdete i podmořské jeskyně.

Baví vás bezcílné brouzdání křivolakými uličkami? Vydejte se na jih Itálie - Dovolená ve stínu Etny? Sicílie potěší dobrodruha i milovníka luxusu.

Foto: ESO travel

Na Rhodu najdete opuštěné vesničky i luxusní letoviska.

Rhodos vyniká svojí rozmanitostí a ani zdejší příroda nezůstává pozadu. Jeden den se můžete vydat k písečným dunám na pláže, jindy do hustého lesa a pak zase na savaně podobné pláně. Ideální je půjčit si auto (autobusy se nevyplatí) a projekt každý den jednu část ostrova – jedním z výletů může být třeba cesta k hradu Monolithos z 15. století, kde leží i nádherná pláž Fourni nebo historická vesnička Siana.

Další tipy na letní dovolenou:

Písek, oblázky i skály: na Rhodu vládne rozmanitost

Vybrat si můžete i co se týče pláží. Na Rhodu se střídají oblázkové pláže (sever) s písečnými (jih), příkré a romantické svahy s pozvolnými a bujná a divoká letoviska s poklidnými vesničkami. Z kopců kolem pobřeží shlížejí stovky malých kapliček, v údolích odpočívají ruiny antických měst a na každém kroku voní levandule nebo rozkvetlý kaktus.

Není Rhodos to pravé? K prozkoumání nabízíme ještě Krétu – více v článku Kréta jak ji neznáte: Víme, kde jsou nejluxusnější resorty, kam jezdí bohatí.

Inzertní sdělení: Vydejte se na Rhodos za plážemi a sluncem!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů na Rhodos:

Nechte se okouzlit dávnou historií Rhodu – užijte si luxusní dovolenou u světoznámého města Lindos, kde se starověké památky snoubí s božskými plážemi.

Klidné letovisko Kolymbia vás nadchne malebnými uličkami, romantickými tavernami a příjemnou oblázkovou pláží s pozvolným vstupem do průzračného moře.

Máte rádi divoké letní noci plné života? Vydejte se k jedné z nejkrásnějších pláží Rhodu do letoviska Faliraki. Bydlet budete v klidu, ale večer se můžete vydat za řeckou zábavou!

Čtěte dále:

Přečtěte si také o ostrově lovců lebek, rákosových ostrovech Los Uros nebo o národním parku Rotorua. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Viola Kratochvílová & ESO travel

Anketa

Kam byste v Řecku vyrazili na dovolenou?
Na Krétu
14,2 %
Na Rhodos
47,5 %
Na Santorini
11,2 %
Na Skiathos
2,8 %
Na Kefalonii
3,1 %
Na Zakynthos
11,9 %
Jinam
9,3 %
Celkem hlasovalo 1100 čtenářů.

Nejlepší pláže na ostrově Rhodos

Je těžké vybrat tu nejkrásnější pláž ostrova Rhodos, protože svým způsobem jsou krásné všechny. Pokud stejně jako většina lidí preferujete písečné pláže, pak by vám neměla uniknout trojice pláží na jihovýchodě Rhodu. Jmenují se Plimiri, Mavos Kavos a Saint Gorge a jde o nádherné, romantické zátoky s písečnými dunami a pozvolným vstupem do moře.

Pokud na Rhodu plánujete vyzkoušet surfování, pak zamiřte na pláž Prasonisi, údajně ráj surfařů. Ostatně celý mys Prasonisi je sám o sobě nádherný, takže za výlet rozhodně stojí.

Rhodské speciality

Dovolená na Rhodu potěší nejen všechny historiky, biology a potápěče, ale i gurmány. Zdejší speciality se liší vesničku od vesničky, existuje ale pár jídel, které jsou charakteristické pro celý ostrov. Tím jsou třeba chobotnice na víně, tradiční rhodská specialita. Vynikajícím rhodským desertem je pak třeba Rizogalo, sladká rýžová kaše se skořicí.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám