Hlavní obsah

Sedm nejkrásnějších mrakodrapů světa: Vypadají jako páteř, lotos i plachetnice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Titul nejvyššího mrakodrapu světa jste na začátku 20. století mohli se svou stavbou držet i několik desítek let. Dnes se každý architekt modlí, aby jeho nový nejvyšší mrakodrap světa zůstal nejvyšším aspoň rok. Podívejte se s námi na ty stavby, které vás kromě výšky uhranou i svojí krásou.

Foto: luowu1986

Nejkrásnější světové mrakodrapy – víte, kde jsou?

Článek

Dotknout se nebes bylo odvěkým snem člověka. Někdo se snaží spojit se s nebesy psychicky, někdo létá do vesmíru a někdo staví obrovské mrakodrapy, kde v horních patrech dochází kyslík. Vybrali jsme pro vás sedm z těch, které stojí zato vidět.

1. Empire State Building, New York

Když se ocitnete v nejvyšším patře newyorského mrakodrapu Empire State Building, je to, jako byste byli ve filmu. Točil se tu Samotář ze Seattlu, King Kong nebo třeba XXX. Empire State Building stojí od roku 1931 a je nedílnou součástí amerického snu. Jeho stavba trvala jen jeden rok a 45 dní a zaměstnala dělníky v součtu na 7 milionů hodin. Měří 437 m, stál 41 milionů dolarů a titul nejvyšší stavby světa držel dlouhých 41 let.

O tomto unikátním mrakodrapu si můžete přečíst také v článku: Tajemství slavných mrakodrapů: Chrysler Building bez špice a nejvyšší budova světa od Trumpa.

Foto: Eirik Solheim

Empire State Building je symbolem Ameriky.

2. Shanghai World Financial Center, Šanghaj

Otvírák lahví – to je přezdívka, kterou si vysloužilo šanghajské finanční centrum. Jde o mrakodrap s velkým obdélníkovým otvorem na špičce, který má redukovat nápory větru. Otvor měl být podle původního návrhu kulatý, ale obyvatelé Šanghaje se shodli, že ten by příliš připomínal motiv vycházejícího slunce z japonské vlajky. Stavba stojí od roku 2008, měří 492 metrů a stála 1,2 bilionů dolarů.

3. Burj Khalifa, Dubaj

Ve výběru nejkrásnějších mrakodrapů nesmí chybět ani nejvyšší stavba světa, dubajská věž Burj Khalifa. Se svými 828 metry je skoro dvakrát vyšší než Empire State Building. Ve 158. patře najdete nejvýše položenou mešitu na světě a celá stavba září v dubajské poušti jako stříbrný klenot. A klenot to opravdu je – stál 1,5 bilionů dolarů.

Foto: Leandro Neumann Ciuffo

Burj Chalifa, momentálně nejvyšší stavba světa.

4. Turning Torso, Malmö

O něco úspornější mrakodrap postavil na jihu Švédska slavný architekt Santiago Calatrava. „Otáčející se torzo“ svým nádherným, překrouceným tvarem odkazuje k lidskému a zvířecímu tělu. Celá konstrukce se ve své výšce 190 m otočí o celých 90 stupňů a svojí barvou a texturou připomíná páteř s obratli. Ve švédském Malmö stojí od roku 2005, stála „pouhých“ 80 milionů a je ze 100 % zásobovaná lokálními obnovitelnými zdroji energie. Turisti do ní ale nesmějí, protože v ní jsou jen byty a kanceláře.

Foto: Väsk

Turning Torzo ve Švédsku je jediná stavba na světě, která se otáčí o 90 stupňů.

5. Burj al Arab, Dubaj

Naopak dubajská „plachetnice“ Burj Al Arab by se bez turistů neobešla. 321 metrů vysoká stavba stojí na uměle zbudovaném ostrůvku a hostí jeden z mála sedmihvězdičkových hotelů. Jestli se stanete hosty tohoto architektonického skvostu, budete moci večeřet ve zlaté restauraci, koupat se na privátní pláži nebo si zahrát tenis 300 metrů nad zemí tam, kde ho hrál i Agassi s Federerem na slavném videu, které obletělo svět. Burj Al Arab byla dostavěna v roce 1999 a stála asi 650 milionů dolarů.

Burj al Arab patří k nejdražším hotelům planety. Ty další najdete v článku Šestnáct milionů za týdenní pobyt: Vydejte se do útrob nejluxusnějších hotelů planety.

Foto: Leandro Neumann Ciuffo

Nejluxusnější hotel světa Burj Al Arab stojí na jednu noc asi 25 tisíc Kč.

6. Capital Gate, Abú Dhabí

Ojedinělým architektonickým počinem a snad nejkrásnějším mrakodrapem současnosti je pak Capital Gate v Abú Dhabí. Tahle věž je nakloněná v úhlu 18 stupňů, což je ještě víc než náklon šikmé věže v Pise. Zešikmení je ale řízené – celá konstrukce je sestavena z unikátních panelů ve tvaru diamantu, které na sebe přesně pasují. Protože jde o opravdu zajímavou stavbu, věnovali jsme jí samostatný článek Nejšikmější stavba světa není věž v Pise, ale luxusní mrakodrap v Abú Dhabí.

Foto: www.capitalgate.ae

Věž Capital Gate je nejšikmější věží na světě.

7. Bitexco Financial Tower, Ho Či Minhovo město

Od roku 2010 můžete ve vietnamském Ho Či Minhově městě obdivovat 262 metrů vysokou věž Bitexco, která svým tvarem připomíná lotos. Vietnamská národní květina symbolizuje krásu a rozvoj města pod sebou, zatímco zdejší výtahy sviští rychlostí sedm metrů za vteřinu. Jsou to třetí nejrychlejší výtahy na světě.

Inzertní sdělení: Vydejte se za nejkrásnějšími mrakodrapy

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zajímavých poznávacích zájezdů:

Velkolepé mosty, ulice plné lidí, multikulturní noční život a tisíce všemožných vjemů. New York vás pohltí do svého rytmu a vy se ztratíte v labyrintu mrakodrapů a žlutých taxíků.

Dopřejte si opravdový luxus v nejpřepychovějším hotelu světa. Ubytovat se můžete třeba v soukromém apartmánu, kde vám bude sloužit vlastní komorník.

Žijte si na vysoké noze – bydlení v hongkongském výškovém hotelu vám umožní vidět celé město z nadhledu a užít si jeho nezaměnitelnou atmosféru asijské metropole.

Přečtěte si dále:

Nedávno jsme psali o tipech, kam se vydat za kvalitními službami, romantickém ostrov+ Mindoro nebo o rákosových ostrovech v Peru - Los Uros. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky Exotika.

Autor: Viola Kratochvílová a Tomáš Cikán

Anketa

Který z mrakodrapů je podle vás tím nejkrásnějším?
Empire State Building
18,4 %
Bitexco Financial Tower
2,1 %
Capital Gate
39,4 %
Burj al Arab
5,2 %
Turning Torso
3,6 %
Burj Khalifa
27,8 %
Shanghai World Financial Center
3,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1265 čtenářů.

Aqua Building

Velmi originálním architektonickým počinem je Aqua Building v Chicagu. Má 86 poschodí a je tak nevyšší budovou, jejíž hlavní architektkou je žena, Jeanne Gang. Poslední patro mrakodrapu, který svým pláštěm připomíná vodní hladinu, je zakončeno velikou terasou s bazény, zahradou, vířivkami nebo běžeckou trasou.

Historie mrakodrapů

Mrakodrapy se začaly stavět ve druhé polovině 19. století v Americe. Důvodem k jejich výstavbě nebyla ani tak snaha dotknout se nebes jako při stavbě Babylonské věže, ale spíše komerční důvody – cena pozemků závratně stoupala. Místo do šířky se tak budovy začaly zvětšovat do výšky. První mrakodrapy se stavěly v Chicagu – v roce 1871 tu totiž vypukl velký požár, po kterém se mrakodrapy staly součástí programu zásadní přestavby města. K rozmachu stavby mrakodrapů přispěl také počátek průmyslové výroby oceli a technické zdokonalení výtahů.

Související články

Výběr článků

Načítám